Alegerile legislative din Egipt, programate iniţial pentru septembrie, vor fi amânate

Egipt
Egipt

Alegerile legislative egiptene, prevăzute iniţial în septembrie, au fost amânate cu o lună sau două, a anunţat miercuri agenţia oficială Mena, relatează AFP.

O amânare a acestor alegeri legislative, primele de la îndepărtarea de la putere a regimului fostului preşedinte Hosni Mubarak în februarie, este cerută de numeroase formaţiuni politice, care apreciază că nu se pot pregăti până în septembrie.

"S-a hotărât să se organizeze alegeri pentru Adunarea Poporului (Camera inferioară a Parlamentului) şi Shura (Camera superioară), în octombrie sau noiembrie", potrivit unei surse militare, citată de Mena.

Actualul Parlament egiptean a fost dizolvat de autorităţile militare, care conduc în prezent ţara, imediat după îndepărtarea lui Mubarak de la putere.

Oficialul citat de Mena a adăugat că "procesul electoral" - înregistrarea candidaţilor, campania oficială, actualizarea listelor cu alegători - vor începe în septembrie şi vor continua 30 până la 60 de zile.

Consiliul Suprem al Forţelor Armate (CSFA), care conduce ţara de la plecarea lui Mubarak, a anunţat oficial, la 28 martie, că alegerile legislative "vor avea loc în septembrie". Premierul Essam Sharaf a sugerat, de asemenea, o amânare a scrutinului, invocând necesitatea de a oferi mai mult timp partidelor politice, pentru a se organiza.

Fraţii Musulmani se opun unei amânări, dar au dat asigurări că, în cazul în care va exista o amânare, şi ei vor profita de aceasta, pentru a se organiza mai bine.

Pe de altă parte, ministrul egiptean de Interne, Mansour Issaoui, a anunţat miercuri concedierea a câteva sute de ofiţeri de poliţie, ca răspuns la apelurile de "curăţare" a aparatului poliţiei din această ţară.

Mansour Issaoui a declarat, într-o conferinţă de presă, că 769 de ofiţeri, atât generali, cât şi ofiţeri de rang inferior, urmează să fie concediaţi, în timp ce alţii vor fi mutaţi, în cadrul a ceea ce el a numit "cea mai mare remaniere din istoria forţelor de poliţie" din Egipt.

Concedierea unor poliţişti este una dintre principalele revendicări ale manifestanţilor care ocupă Piaţa Tahrir din Cairo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel