Românii sunt aşteptaţi duminică, 1 decembrie, la urne, pentru a alege viitorii parlamentari.
Update 2 dec - 07:30: S-au închis secțiile de votare organizate în străinătate
Secţiile de votare organizate în străinătate pentru alegerile parlamentare s-au închis luni dimineaţa, la ora 07,00.
Însă alegătorii care la ora locală 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul constituţional până cel mult la ora 23,59 (ora locală).
Votul în străinătate a început vineri, în Auckland, Noua Zeelandă, la ora 20,00, ora României, iar ultimele secţii închise sunt cele de la Vancouver, Canada, şi în localităţile de pe Coasta de Vest a SUA, precum San Francisco, Los Angeles, Anaheim, Las Vegas, Portland, Sacramento, San Diego, Seattle, conform Agerpres.
În străinătate au fost organizate 951 de secţii, un număr record, potrivit autorităţilor române. Cele mai multe secţii de votare au fost deschise în Italia (şi Malta) - 158 şi în Regatul Spaniei - 147.
Duminică, până la ora 21,00, se prezentaseră la urne 744.350 de alegători.
Un număr de 4.343 de români din diaspora au votat prin corespondenţă.
Update 22:00: Membru unei secții de votare, dosar penal pentru mită
Poliţiştii din Sălaj au întocmit un dosar penal pentru coruperea alegătorilor unui membru al unei secţii de votare care, la alegerile parlamentare de duminică, a promis alegătorilor 50 de lei pentru a vota un anume candidat.
"Astăzi, 1 decembrie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj a fost sesizat de către Biroul Electoral Judeţean cu privire la faptul că un membru al unei secţii de votare ar oferi bileţele persoanelor care intră în secţie, pe care scrie că se oferă 50 de lei pentru a vota cu un anumit competitor electoral.
La faţa locului a fost trimisă o echipă de cercetare a incidentelor electorale, iar în urma verificărilor efectuate au constatat că aspectele sesizate se confirmă, în cauză fiind întocmit un dosar penal, sub aspectul comiterii infracţiunii de coruperea alegătorilor", se arată, duminică, într-o informare de presă a Centrului de Comunicare Judeţean Sălaj.
Update 20:40: Un președinte de secție de votare, amendat că a plecat cu urna mobilă prin sat
Președintele unei secții de votare din localitatea Romanu a fost amendat cu 4.500 lei, pentru că s-a deplasat cu urna mobilă, părăsind astfel secția, informează Centrul de Comunicare Județean Brăila.
"La data de 1 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Brăila au fost sesizați cu privire la faptul că un președinte al unei secții de votare din localitatea Romanu s-ar fi deplasat cu urna mobilă, părăsind astfel secția de votare.
În urma verificărilor efectuate de polițiști, persoana în cauză a fost sancționată cu amendă în valoare de 4.500 de lei conform Legii 208/2015”, a transmis Centrul de Comunicare Județean Brăila, citat de Agerpres.
Update 20:25: Avertismente și amenzi în valoare de peste 100.000 de lei
Polițiștii au primit, duminică, 277 de sesizări de posibile incidente electorale, dintre care 22 sunt în curs de verificare și 116 nu s-au confirmat, a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.
Potrivit acesteia, patru sesizări au fost transmise pentru soluționare Biroului Electoral Central, iar cinci către birouri electorale județene.
"Angajații Ministerului Afacerilor Interne au aplicat 67 de avertismente și 37 amenzi, în valoare de peste 100.000 de lei, și au întocmit 69 de dosare penale", a declarat Monica Dajbog, în raportarea de la ora 20,00.
Update 20:15: Primar din Gorj, sancționat pentru continuarea campaniei electorale
Edilul orașului Tismana, Petre Remetea (PSD), a fost sancționat contravențional pentru continuarea campaniei electorale în mediul online.
”La data de 1 decembrie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Tismana au fost sesizați cu privire la faptul că, în orașul Tismana, un funcționar din localitate, la data de 30 noiembrie, după închiderea campaniei electorale, a promovat, în mediul online, un anumit partid politic, inclusiv candidatul la Senat.
În cauză a fost întocmită lucrare generală, pentru efectuarea de verificări cu privire la aspectele sesizate. A
u fost continuate verificările în lucrarea generală, ocazie cu care polițiștii au constatat că aspectele sesizate se confirmă, constând în aceea că primarul orașului Tismana a distribuit pe un grup public de pe o rețea de socializare o postare politică, prin care a continuat campania electorală îndemnând alegătorii ca, în ziua alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, să voteze un anumit candidat pentru Senat.
În cauză a fost luată măsura sancționării contravenționale a bărbatului”, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Gorj, Miruna Prejbeanu.
Update 19:40: Edilul din Sf. Gheorghe îi îndeamnă pe tineri să iasă la vot
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR) a făcut, în cursul serii de duminică, un apel către tinerii din județul Covasna să iasă vot, în contextul în care participarea acestora la alegerile parlamentare este foarte scăzută.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Antal Arpad le spune tinerilor din județul Covasna că votul lor contează mai mult decât cred și că acum este momentul să ”modeleze” viitorul.
”Dragi tineri, acum vreau să mă adresez vouă. Mulți spun că tinerii de azi și-au pierdut interesul față de realitate, că trăiesc doar în spațiul online, că nu vor să învețe, să muncească și nu își asumă responsabilitatea pentru acțiunile lor.
Dar eu știu că acest lucru nu este adevărat. Voi, tinerii din județul Covasna, ați arătat deja de multe ori că toate acestea sunt doar prejudecăți (...) Părerea voastră, votul vostru, astăzi valorează mai mult decât credeți.
Viitorul este al vostru, iar acum este momentul să-l modelați. Eu am încredere în voi, am încredere că veți fi acolo când va conta și că astăzi veți merge la vot, pentru că acum este vorba în primul rând despre viitorul vostru. Depinde de voi în ce direcție vom merge mai departe, împreună!”, a scris primarul Antal Arpad, pe rețeaua socială.
Prezența la vot în județul Covasna este de 52,50%, majoritatea persoanelor care s-au prezentat la urne având între 45-64 de ani, însă participarea în rândul tinerilor este în continuare extrem de redusă, scrie Agerpres.
La nivelul țării, la ora 19:00, prezența la vot a fost de 49,09% (8.841.072 de persoane), din care în intervalul de vârstă 18-24 de ani au fost 616.233 de persoane, iar în intervalul de vârstă 25-34 de ani au fost 1.046.635 de persoane.
Update 19:20: Sancțiuni, amenzi și dosare penale în Hunedoara
Potrivit datelor centralizate de Centrul Județean de Comunicare (CJC) Hunedoara, care monitorizează la nivelul întregului județ misiunile desfășurate de structurile MAI în context electoral, arată că, până la acest moment, nu s-au produs incidente care să afecteze procesul de vot.
Astfel, s-au aplicat 4 sancțiuni contravenționale (avertismente) și o amendă de 4.500 de lei pentru continuarea campaniei electorale, fără a respecta data și ora limită de încetare a acesteia.
De asemenea, unui bărbat de 42 de ani, din orașul Hațeg, care și-a exercitat dreptul de vot la două secții de votare distincte (Hațeg și Vâlcele) i-au fost deschise două dosare penale, fiind cercetat pentru fraudă la vot.
Totodată, în mnunicipiul Petroșani, un cetățean s-ar fi deplasat în zona unor secții de votare pentru a oferi bani alegătorilor cu scopul de a-i determina să voteze un anumit partid politic.
”Acesta a fost invitat la sediul Poliției, fiind întocmit dosar de cercetare penală (in rem) sub aspectul comiterii infracțiunii de corupere alegătorilor”, au mai transmis cei de la CJC Hunedoara.
Update 19:15: Dosar penal pentru vot cu urna mobilă
O pacientă internată într-un spital din Ialomița a votat cu urna mobilă deși nu are domiciliul pe raza județului, în acest caz fiind întocmit un dosar penal pentru neglijență în serviciu.
Potrivit Centrului Județean de Comunicare Ialomița, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Fetești au fost sesizați cu privire la faptul că doi membri ai comisiei din cadrul Secției de votare nr. 43 din municipiul Fetești, responsabili cu urna mobilă, ar fi acordat dreptul de vot unei persoane internată într-un spital și care nu avea domiciliul pe raza județului Ialomița.
Aceștia nu ar fi verificat în prealabil dacă alegătorul deținea viză de reședință într-o localitate din județul Ialomița, arată sursa citată. Astfel, au fost întocmite acte premergătoare sub aspectul comiterii infracțiunii de neglijență în serviciu.
Update 18:50: Secții de votare cu proces electoral suspendat din cauza unei pene de curent
Procesul electoral a fost suspendat, duminică, la șase secții de votare din municipiul Satu Mare, din cauza unei pene de curent, informează Centrul de Comunicare Județean.
”La nivelul județului Satu Mare au fost înregistrate 7 sesizări. Dintre acestea, 5 sesizări s-au referit la continuarea propagandei prin intermediul rețelelor de socializare, acestea fiind în curs de verificare, iar 2 sesizări au vizat fotografierea buletinului de vot în incinta cabinei de votare.
În aceste 2 situații au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale în valoare de 4.500 de lei. În cursul după amiezii, la un număr de șase secții de votare din municipiul Satu Mare, procesul electoral a fost suspendat pentru scurt timp din cauza lipsei de alimentare cu energie electrică. În acest moment procesul electoral se desfășoară în condiții normale, situația fiind remediată de către operatorul de energie electrică”, a transmis CCJ, citat de Agerpres.
Update 18:45: Președintă de secție de votare din Buzău, de urgență la spital
Președinta unei secții de votare din localitatea Lanuri, comuna Ziduri, a fost transportată de urgență la spital după ce a acuzat stări de rău în timpul procesului electoral, informează IPJ Buzău.
Potrivit sursei menționate, duminică, în jurul orei 14,30, polițiștii au fost informați cu privire la faptul că președinta unei secții de votare, din județul Buzău, a acuzat stări de rău, fiind solicitată intervenția ambulanței.
”Având în vedere starea de sănătate a persoanei și necesitatea unor investigații amănunțite, s-a luat decizia preluării de îndată a atribuțiilor acesteia de către vicepreședintele biroului electoral al secției de votare. Ulterior, Biroul Electoral Județean a repartizat un nou președinte, astfel că procesul electoral nu a fost întrerupt”, a transmis IPJ Buzău.
De la deschiderea procesului electoral, la nivelul județului au fost sesizate 9 posibile incidente electorale, în urma verificărilor stabilindu-se că 7 dintre acestea nu se confirmă, unul este încă în verificare, iar într-un caz s-au demarat cercetări, sub coordonarea Parchetului, pentru săvârșirea unei posibile infracțiuni de instigarea la coruperea alegătorilor.
Update 18:20: Sancțiunile aplicate în cazul continuării campaniei electorale în ziua votului
Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din anul 2024 (BEC) aduce la cunoștința opiniei publice că este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, precum și fapta de sfătuire a alegătorilor, în ziua votării, la sediul secțiilor de votare, dar și prin alte mijloace (de exemplu: sms, apel telefonic, mesaje audio-video distribuite prin rețelele de socializare), să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral.
Totodată, Biroul Electoral Central le reamintește competitorilor electorali că trebuie să respecte prevederile legale în vigoare, având în vedere că la data de 30 noiembrie 2024, ora 7.00, s-a încheiat campania electorală pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților.
Astfel, potrivit prevederilor art. 98 lit. t) și ale art. 99 alin. (1) și alin. (2) lit. a) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, nerespectarea dispozițiilor invocate anterior constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.500 de lei la 10.000 de lei, iar constatarea contravenției este de competența ofițerilor și a agenților de poliție din cadrul Poliției Române, respectiv a ofițerilor și subofițerilor din cadrul Jandarmeriei Române.
Update 18:15: Aproape 8,5 milioane de votanți la alegerile parlamentare
Update 18:10: CNA, amendă usturăoare pentru un post TV
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a sancționat, duminică, postul Realitatea TV cu două amenzi - de 50.000 de lei și de 100.000 de lei - din cauza încălcării legislației audiovizuale prin dezinformare și afirmații homofobe în cadrul unor ediții ale emisiunii Culisele Statului Paralel, realizată de Anca Alexandrescu, ediție ca a avut loc miercuri, 27 noiembrie, la numai câteva zile după succesul fulminant al ”independetului” Călin Georgescu, care s-a calificat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, de pe prima poziție.
Update 17:55: Avertisment pentru campanie electorală în timpul alegerilor, în Tulcea
Administratorul unei clădiri din satul tulcean Jurilovca a fost sancționat cu avertisment, duminică, după ce polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că pe imobil sunt afișe electorale, a anunțat Centrul de comunicare județean Tulcea.
Sesizarea a fost făcută de un bărbat, iar în urma verificării polițiștii au confirmat încălcarea legislației electorale, iar administratorul imobilului a fost sancționat cu avertisment.
Acesta este singura sancțiune cu privire la un incident electoral aplicată de polițiști în județul Tulcea în ziua alegerilor parlamentare.
”Angajații MAI din județul Tulcea rămân mobilizați pentru asigurarea desfășurării în siguranță a alegerilor și pentru verificarea rapidă a oricărui tip de sesizare cu privire la încălcarea legii electorale”, se specifică în anunțul Centrului de comunicare județean Tulcea.
Potrivit sursei, peste 750 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și lucrători de la alte structuri sunt angrenați în activitățile legate de desfășurarea în condițiile legii a procesului electoral, iar dintre aceștia peste 350 asigură protecția unui număr de 205 secții de votare din județ.
Update 17:50: Peste 45% dintre români au votat la alegerile parlamentare
Peste 8,2 milioane de români au votat până acum la alegerile pentru Camera Deputaților și Senatului, din care peste 101.000 de persoane sunt votanți cu urna mobilă.
Update 17:25: Declarații alegerile parlamentare din România
Datele centralizate la nivelul Centrului Național de Conducere Integrată, care monitorizează și coordonează misiunile desfășurate de structurile MAI în context electoral, arată că până la acest moment nu s-au produs incidente care să afecteze procesul de vot.
De la începerea votării au fost primite 162 de sesizări cu privire la săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni în legătură cu alegerile parlamentare. 69 dintre sesizări nu s-au confirmat, iar 15 sunt în curs de verificare.
Patru sesizări nu erau de competența MAI așa că au fost trimise pentru soluționare către Biroul Electoral Central și către Birouri Electorale Județene.
Polițiștii au întocmit dosare penale cu privire la 45 de posibile infracțiuni și au aplicat 59 de sancțiuni contravenționale: 41 de avertismente și 18 amenzi în valoare de 64.200 de lei.
1. Polițiștii din Mehedinți au fost sesizați cu privire la faptul că o tânără ar figura că a votat atât la o secție de votare din Județul Mehedinți, cât și la o secție din Franța. Din verificările efectuate de polițiști s-a stabilit că tânăra s-ar fi prezentat la secția din Franța unde și-ar fi exercitat dreptul de vot. De asemenea, s-a stabilit că la secția de votare din județul Mehedinți, trei femei având diverse calități în cadrul comisiei Secției de vot, ar fi votat fără a avea acest drept și ar fi semnat pe listele electorale, iar ulterior ar fi introdus buletinele de vot în urne, în numele tinerei și al mamei sale, fără ca acestea două fie prezente la secția de votare. Se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot.
2. Polițiștii din județul Călărași au fost sesizați prin apel la 112 de către o femeie care a sesizat că a fost agresată de o altă persoană. În urma deplasării la fața locului, polițiștii au constatat ca fapta se confirmă. De asemenea, soțul victimei a formulat un denunț cu privire la un bărbat care ar fi oferit sume de bani pentru a determina cetățenii să voteze un anumit competitor electoral. A fost întocmit dosar penal pentru loviri și alte violențe, precum și pentru coruperea alegătorilor.
3. În urma unui apel la 112, polițiștii din Motru, jud Gorj, au fost sesizați de către președintele unei secții de votare cu privire la faptul că unui alegător i-au fost înmânate 3 buletine de vot pentru alegerea membrilor Senatului. În urma cercetărilor, incidentul se confirmă. Până la sosirea echipei operative, cele 3 buletine de vot au fost anulate. A fost întocmit dosar penal.
4Și în Piatra-Neamț, o persoană a primit două buletine de vot pentru alegerea membrilor Senatului. Persoana în cauză a intrat în cabina de vot și și-a exprimat votul pe ambele buletine însă la ieșirea din cabină a fost observată de președintele secției de votare.
5. Poliția Municipiului Giurgiu a fost sesizată de către un bărbat, din comuna Ghimpați, cu privire la faptul că se află în fața secției de votare și nu i s-ar permite să voteze. Din verificările efectuate, a rezultat faptul că aspectele sesizate nu se confirmă, bărbatul fiind sancționat cu amendă în valoare de 4.000 de lei pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe 112.
6. Tot în județul Giurgiu, un bărbat din Călugăreni a sesizat poliția cu privire la faptul că ar fi observat, la o secție de votare, mai multe persoane care ar sfătui alegătorii cu cine să voteze. Întrucât cele sesizate nu s-au confirmat, bărbatul a fost sancționat contravențional.
7. Polițiștii din Dâmbovița au fost sesizați cu privire la faptul că o persoană, care are calitatea de observator ar dirija alegătorii și ar sta foarte aproape de cabinele de vot și de urnă, poziție din care ar putea încălca confidențialitatea votului. Din primele verificări polițiștii au stabilit că aspectele sesizate nu se confirmă.
8. Un bărbat din București a fost amendat cu 4.700 de lei, pentru încălcarea legislației electorale și tulburarea liniștii publice întrucât, aflându-se în incinta localului de vot, îndemna alegătorii să voteze cu un anumit partid politic, iar la intervenția angajaților MAI a devenit recalcitrant.
9. Un bărbat din Timișoara a încercat să voteze având cartea de identitate anulată și a refuzat să se conformeze dispozițiilor președintelui de a părăsi secția de vot.
10. În orașul Panciu din județul Vrancea polițiștii au fost sesizați că la o secție de votare o persoană a votat cu cartea de identitate a altei persoane. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru fals privind identitatea.
Update 17:20: Un alegător din Urlați, dosar penal pentru că a plecat cu ștampila din secție
Polițiștii din Urlați au deschis un dosar penal, duminică, după ce un alegător a plecat din secția de votare cu ștampila de vot, informează Inspectoratul Județean de Poliție Prahova.
Potrivit sursei citate, de la începerea procesului de vot pentru alegerile parlamentare au fost sesizate 29 posibile incidente electorale, 7 fiind confirmate, 15 sunt în curs de verificare, iar 7 sunt neconfirmate.
Totodată, o sesizare a fost trimisă spre soluționare Biroului Electoral Județean, iar o sesizare este de altă natură.
”De asemenea, angajații MAI au aplicat o sancțiune contravențională și trei avertismente pentru contravenții referitoare la procesul electoral. Totodată, a fost întocmit un dosar penal”, menționează IJP.
Dosarul penal vizează infracțiunea de furt, fiind deschis după ce o persoană a plecat dintr-o secție de votare din orașul Urlați cu ștampila de vot.
”Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat faptul că un bărbat de 53 de ani și-ar fi exercitat dreptul de vot în cadrul unei secții de votare din orașul Urlați și ar fi părăsit secția cu ștampila de vot. Ulterior, bărbatul în cauză s-ar fi întors la secția de votare și ar fi predat ștampila președintelui”, precizează IJP.
Update 17:00: 42,12% dintre cei înscriși pe listele permanente pentru alegerile la Camera Deputaților și Senat au votat, adică 7.585.257 de votanți.
În marile orașe situația de la ora 17.00, a prezenței la vot este astfel: Brașov (42,56%), Cluj Napoca (43,66%), Galați (35,36%), Oradea (41,17%), Iași (34,91%), Constanța (52,4%), Sibiu (42,58%), Timișoara (38,26%).
Update 16:50: Peste 100 de apeluri legate de votul de la alegerile parlamentare
Coaliția VotCorect a anunțat că până la ora 15.00 a centralizat o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002, unde s-au înregistrat peste 100 de apeluri.
Astfel, peste 100 de sesizări au fost primite prin intermediul platformei online www.votcorect.ro. ”O parte semnificativă dintre acestea se referă la continuarea campaniei electorale, în special în mediul online. Notăm că unele dintre ele se referă la candidați care au participat la alegerile prezidențiale, ceea ce confirmă confuzia creată de suprapunerea alegerilor. Lista integrală de sesizări primite pe platforma Vot Corect este disponibilă la https://votcorect.ro/sesizari.
De asemenea, am observat că George Simion a organizat sesiuni live pe Tik Tok astăzi, prin care a îndemânat alegătorii să trimită SMS la un număr de telefon cu textul VOTEZ și să-și declare votul (numărătoare paralelă), ceea ce poate genera o compromitere a secretului votului”, se arată într-un comunicat al Coaliției VotCorect.
În ceea ce privește votarea în străinătate, potrivit aceluiași comunicat, în prima parte a zilei de 30 noiembrie au fost raportate dificultăți cu privire la scanarea unor pașapoarte în străinătate, care au fost soluționate după informațiile deținute de Vot Corect.
”Coaliția VotCorect își continuă monitorizarea și încurajează cetățenii să raporteze orice nereguli la 0800 460 002 sau pe platforma www.votcorect.ro. Coaliția VotCorect este formată din Expert Forum (EFOR), CIVICA, Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul pentru Resurse Civice, Rădăuțiul Civic și Observatorul Electoral. Code for Romania a dezvoltat aplicația Vote Monitor. În Republica Moldova colaborăm cu Promo-LEX”, potrivit Agerpres.
Update 16:30: Peste 7.300 de deținuți au votat la ”parlamentare”
Peste 7.300 de de deținuți au votat, duminică, la alegerile parlamentare, dintre cei aproape 7.800 care și-au exprimat această intenție, a anunțat, duminică, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), citat de Agerpres.
Conform sursei citate, procesul de votare în sistemul penitenciar românesc, desfășurat duminică, s-a finalizat fără incidente.
În locurile de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor duminică sunt custodiate 24.710 de persoane private de libertate.
Dintre acestea, 8.648 de persoane au fost identificate cu drept de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, iar 7.780 de deținuți și-au exprimat intenția de a vota, dintre care 7.363 și-au exercitat dreptul la vot.
Unităților penitenciare le-au fost arondate 115 de secții de votare și 121 de urne speciale.
Update 16:25: Dosar penal pentru un gălățean care a primit mai multe buletine de vot
Un bărbat din Galați s-a ales cu dosar penal pentru că a votat pe mai mult de două buletine de vot, cel pentru Senat, respectiv pentru Cameră, inforează IPJ Galați.
”Până acum, la nivelul județului Galați, a fost primită o sesizare cu privire la un posibil incident electoral. Polițiștii din municipiul Galați au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot, după ce un bărbat ar fi primit un buletin de vot pentru Senat și două pentru Camera Deputaților, dar în loc să semnaleze greșeala, ar fi votat pe toate cele 3 buletine.
Președintele secției de votare a procedat la anularea unuia dintre cele 2 buletine”, a transmis IPJ Galați.
Update 16:00
Până la ora 16:00 au votat la alegerile parlamentare 6.794.289 de persoane, 37,73% in cei înscriși pe listele permanente.
Dintre alegători, 3.462.982 sunt femei, iar 3.221.307 sunt băbați.
Cea mai mare prezență este în rândul intervalului de vârstă 45-64 ani, 1.367.458 bărbați și 1.361.947 femei, în timp ce o prezență redusă este la intervalul de vâstă 18-24 ani, unde au votat 205.621 femei, respectiv 207.526 bărbați.
Update 15:30: Votul din România
Până la ora 15.00 și-au exprimat opțiunea, prin vot, pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, 33.26% din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, din care 50.75% femei și 49.25% bărbați, 34.6% în mediul urban, respectiv 31.54% în mediul rural.
Prezența la vot pe grupe de vârstă se prezintă astfel:
5.72% - alegători cu vârsta între 18 – 24 de ani 10.04% - alegători cu vârsta între 25 – 34 de ani 16.16% - alegători cu vârsta între 35 – 44 de ani 40.31% - alegători cu vârsta între 45 – 64 de ani 27.77% - alegători cu vârsta peste 65 de ani
O prezență mai ridicată la vot s-a înregistrat în județele:
HARGHITA - 36.45 % din total alegători înscriși în liste ARGEș - 35.58% OLT - 35.48% MEHEDINțI - 34.69% BUZĂU - 34.6%
Participare mai redusă la vot s-a înregistrat în județele:
IALOMIțA - 27.56 % din total alegători înscriși în liste MARAMUREș - 26.99 % IAșI - 26.91 % CARAș-SEVERIN - 26.22 % VASLUI - 22.96 %
În municipiul București prezența la vot a fost de 30.86%, situația pe sectoare fiind următoarea:
BUCUREșTI SECTORUL 1 - 33.96% din total alegători înscriși în liste
BUCUREșTI SECTORUL 2 - 32.46%
BUCUREșTI SECTORUL 3 - 26.28%
BUCUREșTI SECTORUL 4 - 32.14%
BUCUREșTI SECTORUL 5 - 29.3%
BUCUREșTI SECTORUL 6 - 33.8%
Update 15:00: Votul din diaspora
Un număr de 428.916 alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 15:00, la alegerile parlamentare, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Conform AEP, de la deschiderea urnelor, adică de sâmbătă, de la ora 7:00, până duminică, la ora 15:00, s-au prezentat la vot 424.573 de cetățeni români, iar 4.343 de alegători au votat prin corespondență, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 428.916.
Cei mai mulți alegători români au votat în Italia - 74.750, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - 65.529, Germania - 65.426, Spania - 55.282, Republica Moldova - 51.410. De asemenea, au votat în Franța - 22.091 cetățeni români, în Belgia - 19.761 și în Austria - 13.777.
În străinătate nu se votează cu urna mobilă.
Update 14:30: Ministerul de Interne anunță:
De la începerea procesului de vot, au fost sesizate 54 de posibile incidente electorale: 26 sunt confirmate, 7 sunt în curs de verificare și 21 neconfirmate.
Trei sesizări au fost transmise pentru soluționare Birourilor Electorale competente.
Angajații MAI au aplicat 5 amenzi în valoare de 15.700 de lei și 17 avertismente.
De asemenea, au întocmit 10 dosare penale.
Câteva exemple de cazuri relevante:
Polițiștii vâlceni fac verificări după ce au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat ar transporta alegători la o secție de votare din comuna Lădești, județul Vâlcea.
Polițiștii din Dolj au întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la fraudă la vot, pe numele unui bărbat care, deși votase pe lista suplimentară, ar fi încercat să mai voteze o dată pe listă permanentă la o altă secție de votare.
Polițiștii orașului Amara, jud. Ialomița, au fost sesizați de o persoană în legătură cu faptul că membrii secției de votare la care s-a prezentat nu i-ar fi permis să voteze. Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “Împiedicarea exercitării drepturilor electorale”.
Un bărbat din municipiul Râmnicu Vâlcea a fost amendat cu 2.000 de lei după ce a sunat la 112 pentru a sesiza faptul că la o secție de votare dintr-o localitate o persoană ar influența alegătorii, dar în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că aspectele sesizate nu se confirmă.
În județul Buzău, un cetățean ar fi postat un mesaj pe o rețea de socializare prin care încerca să influențeze alegătorii să voteze o anumită listă de candidați, în schimbul unor beneficii. Polițiștii au demarat verificări urmând ca, în funcție de concluzii, să fie luate măsuri legale.
Polițiștii din loc Darabani, jud. Botoșani, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că o femeie, președinte al unei secții de votare, a fost admisă în corpul experților electorali în baza unei declarații în care susținea că nu este membru al niciunui partid politic, dar s-a constatat că, de fapt, este consilier local din partea unui partid politic. A fost întocmit dosar penal pentru fals în declarații și uz de fals.
Un polițist care însoțea urna mobilă în loc Siliștea, jud Călărași, s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că unei persoane i-au fost înmânate trei buletine de vot. În acest caz a fost întocmit dosar penal pentru fraudă la vot și neglijență în serviciu.
Polițiștii din Municipiul Galați au întocmit dosar penal pentru fraudă la vot, după ce un bărbat a primit un buletin de vot pentru Senat și două pentru Camera Deputaților, dar în loc să semnaleze greșeala, a votat pe toate cele 3 buletine.
Update, ora 14.00: Prezența la urne, ora 14.00: 28,52 %. Total votanți: 5.136.374.
Update, ora 13.55: Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Astăzi am votat cu gândul la legumicultorii noștri care și în momentul acesta produc și au în sere legume românești, pentru părinții și copiii noștri. Am votat pentru toți angajații și toți oltenii care lucrează în fermele în care în ultimii ani am investit în județul Olt. Am votat pentru toți fermierii și de aceea îi rog pe toți oltenii, pe toți românii, să nu facem astăzi experimente atât economice cât și sociale și, Doamne ferește, experimente pe agricultură.”
Update, ora 13.45: Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați a declarat că a votat, duminică, la scrutinul organizat pentru alegerile parlamentare, pentru siguranța și echilibrul de care România are nevoie: ”Este o zi importantă, o zi crucială pentru țara noastră. Eu am votat pentru siguranța și echilibrul de care România are nevoie și pentru un viitor bun al copiilor noștri. Veniți și voi la vot”.
Urmăriți, pe parcursul zilei, și: Vot parlamentare 1 Decembrie 2024 pentru România. Val Vâlcu, analiză maraton din studioul DCNews. Interviuri LIVE cu analiști, jurnaliști, sociologi
Update, ora 13.25: A votat și Radu Oprea (PSD), ministrul Economiei: ”Am votat ca să avem un echilibru, ca să putem continua proiectele începute, ca să putem asigura cetățenii români că și pensiile și salariul minim și economia vor merge bine, pentru că astăzi suntem în riscul de a îngheța fondurile europene, dar îmi aduc aminte și de momentul în care salariile și pensiile au fost înghețate și cred că în Parlament, acolo unde este echilibrul într-o democrație, care generează Guvernul, toate aceste măsuri de protejare a cetățenilor români pot să își găsească locul”, a spus acesta.
Update, ora 13.15: Polițiștii din București au aplicat, duminică, două amenzi în valoare de 9.000 de lei pentru contravenții legate de procesul electoral. ”De la începerea votării nu au fost înregistrate incidente deosebite. Au fost primite trei sesizări cu privire la posibile incidente electorale, una dintre acestea a fost trimisă spre soluționare Biroului Electoral Sector 2”, informează Biroul de presă al Poliției Capitalei.
De la începerea procesului de votare, două persoane, un membru al unei comisii de votare și un alegător, au acuzat stări de rău și au avut nevoie de îngrijiri medicale. ”Fiecare sesizare cu privire la producerea unor incidente electorale este verificată cu operativitate și profesionalism de către echipele Ministerului Afacerilor Interne, indiferent de persoanele implicate”, transmite DGPMB.
Citiți și: Corneliu Ștefan, mesaj la ieșirea de la urne
Update, ora 13.00: Prezența la vot a ajuns la 23,37 %. Total votanți: 4.208.929.
Update, ora 12.50: Un bărbat în vârstă de 76 de ani a decedat, duminică, în fața unei secții de votare din județul Prahova, în urma unui stop cardio-respirator. Potrivit datelor transmise de Serviciul Județean de Ambulanță Prahova, la solicitarea Agerpres, bărbatul în cauză a suferit un stop cardio-respirator în fața secției de votare 301 din Stoienești. La fața locului a intervenit două echipaje medicale. Pacientul nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decedat, arată sursa citată.
Update, ora 12.40: A votat și Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. ”Am votat astăzi pentru o Oltenie puternică în Parlamentul României, pentru un Parlament cu profesioniști care au dovedit că pot aduce dezvoltare în toată România, dar mai ales în Oltenia. Am votat pentru un Parlament cu oameni care vor menține România în zona de devoltare din această regiune a Europei”, a transmis acesta.
Update, ora 12.20: Adrian Veștea (PNL Brașov): ”Am votat cu gândul la continuarea proiectelor de dezvoltare în toate comunitățile din România, la traseul euro-atlantic al României. Am votat cu gândul la cele trei valori ale poporului român: credință, familie și comunitate. Am votat cu gândul că, astăzi, mai important ca oricând, fiecare cetățean al României să participe la vot, să-și exercite dreptul civic și și mai important este ca, de mâine, să ne apucăm de treabă și să continuăm proiectele pe care le-am început în fiecare administrație publică și comunitate din România”.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, candidatul care deschide lista PSD Iași pentru Camera Deputaților, afirmă că a votat pentru ”empatie”, parcursul european al României, dar și pentru continuarea dezvoltării în pace.
Acesta a votat, duminică, la secția de la Liceul Teoretic de Informatică ”Grigore Moisil” din Iași. El a venit însoțit de colegii de partid și alți candidați la Parlamentare.
Olguța Vasilescu (PSD Craiova): ”Am votat pentru un partid care a introdus România în NATO, în Uniunea Europeană, care a introdus România în Schengen, care a scos vizele cu Statele Unite. Am votat pentru un partid care a adus multe investiții în această zonă a României și sper din toată inima să dăm un vot rațional, nu emoțional, astăzi, toți românii”.
Update, ora 12.15: Incident în Ploiești. Polițiștii au fost sesizați, duminică, despre faptul că președintele unei secții din municipiu a întocmit procesul verbal de numărare a voturilor la începerea procesului de votare, documentul fiind semnat de doi membri ai comisiei.
”Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat faptul că un bărbat de 47 de ani, având calitatea de președinte al unei secții de votare din municipiul Ploiești, a întocmit procesul verbal privind numărătoarea voturilor, la începerea procesului de votare. Documentul în cauză a fost semnat de către doi membri ai comisiei, fără că aceștia să fie obligați”, informează Inspectoratul Județean de Poliție Prahova.
Update, ora 12.10: A votat și Alina Gorghiu, ministru al Justiției și președinte al PNL Argeș. ”Am venit cu familia și cu prietenii la vot astăzi. Am votat pentru o Românie modernă și europeană. Pentru mine nu sunt vorbe goale și de aceea încep cu la mulți ani, români, la mulți ani, argeșeni, la mulți ani tuturor celor care astăzi își doresc un parcurs pro-european, pro-occidental”, a declarat Alina Gorghiu duminică, la ieșirea de la vot.
Update, ora 12.00: Prezența la vot la ora 12.00: 17,61 %. Total votanți: 3.170.975.
Update, ora 11.55: Diana șoșoacă: ”Îmi doresc o Românie în care ziua României să fie respectată, nu să se pună alegeri care să anuleze de fapt tot ceea ce înseamnă Ziua Națională. Actuala putere ne-a arătat că Ziua Națională a României nu există pentru ei. De aceea, România trebuie să se schimbe, în primul rând lumea trebuie să iasă la vot, masiv”
Update, ora 11.50: Informare MAI privind incidente în ziua votului: Au fost primite 19 sesizări de posibile incidente electorale: opt nu s-au confirmat, alte trei sunt în curs de verificare, iar una a fost trimisă spre soluționare Biroului Electoral Central.
Au fost aplicate cinci avertismente și 2 amenzi în valoare de 6.500 de lei pentru contravenții legate de procesul electoral, precum fotografierea buletinului de vot, continuarea propagandei electorale, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, și sfătuirea alegătorului cu cine să voteze. În acest caz, președintele unei secții de votare din județul Olt, la intrarea în cabina de vot, i-a înmânat unui alegător buletinul de vot gata deschis.
A fost întocmit și un dosar penal pentru distrugere.
Un cetățean s-a prezentat la o secție de votare din municipiul Focșani, județul Vrancea, pentru a vota, dar după ce a ieșit din cabina de vot a cerut alte buletine de vot pretextând că a votat greșit. Membrii biroului electoral au refuzat să îi dea alte buletine, așa că cetățeanul le-a rupt pe cele pe care votase.
Totodată, s-a întocmit un dosar penal pentru fraudă la vot. Polițiștii din municipiul Slobozia, județul Ialomița, au fost sesizați cu privire la faptul că o persoană din comuna Cocora a încercat să voteze la o secție de votare deși votase la altă secție.
De la începerea procesului de votare, mai multe persoane, membri ai birourilor electorale sau alegători, din județele Ilfov, Prahova, Constanța și Municipiul București, au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Președintele unei secții de votare din Brașov a suferit un traumatism cranio-cerebral minor ca urmare a căderii unui obiect de mobilier. Persoana a primit îngrijiri medicale la fața locului. Un membru al unei secții de votare din județul Prahova a suferit un traumatism la mână și a fost transportat la spital. În alte situații au fost semnalate lipotimii sau stări de rău. Procesul de votare nu a fost afectat.
Update, ora 11.40: Traian Băsescu a votat. ”Am votat cu speranța schimbării democratice și a consolidării a ceea ce avem până acum, pentru că avem încă de consolidat și în zona democrației, și în zona economiei, și în zona socială. La mulți ani, România! E foarte important să iasă la vot. Eu i-am îndemnat și pe Facebook să vină să-și exercite dreptul suveran de a-și alege conducătorii, să aleagă conducători care vor să mențină cursul actual al României, nu d-ăștia care vor să-l întoarcă cu o sută de ani înapoi”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu.
Update, ora 11.30: Ministrul Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet (PNL), a declarat, la ieșirea de la urne: ”Am votat cu gândul la o Românie mai prosperă, la o Românie liberă, la o Românie europeană. Sper ca atunci când românii vor merge la vot se vor gândi și la aceste lucruri care care eu țin foarte mult. Cred că avem o datorie să ne exprimăm, astăzi, votul, o datorie pentru noi cât mai ales pentru generațiile care urmează după noi”.
Update, ora 11.00: Prezența la vot, ora 11.00: 12,29 %. Total votanți: 2.214.111.
Update, ora 10.50: Dan Barna (USR): ”Am votat în această dimineață cu încredere în înțelepciunea poporului român, că drumul spre Europa, drumul spre modernitate va continua, că nu ne oprim, că nu începem să fugim în direcția cealaltă, pentru că, deși credeam că evenimentele istorice în care se schimbă realități și se dau peste cap voturile ale oamenilor sunt doar în cărțile de istorie, vedem în aceste zile că fiecare dintre noi, astăzi, facem din nou un moment pe care nepoții și strănepoții noștri îl vor citi în cartea de istorie.”
Marius Budăi (PSD): ”Din punctul meu de vedere, suntem într-un risc major de haos, un risc major al apariției a unei inflații galopante, într-un cuvânt: într-un risc major de dezechilibru economic. Cu aceste lucruri am venit în minte în secția de votare și m-am gândit foarte bine de ce avem nevoie. și avem nevoie de echilibru, avem nevoie de echilibru în viitoarea conducere a parlamentului, avem nevoie de echilibru în viitoarea conducere a Guvernului și avem nevoie de stabilitate.”
Robert Sighiartău (PNL): ”Vreau să îi rog pe toți bistrițenii să meargă la vot, să voteze pentru oamenii politici pe care îi cunosc, care luptă pentru generațiile care vin, pentru copiii noștri, care sunt onești, cinstiți și care fac treabă în Parlamentul României. Este un vot important pentru România, pentru direcția României, pentru tot ceea ce se va întâmpla în următorii patru ani de zile.”
Update, ora 10.40: Liderul UDMR Bihor, senatorul Cseke Attila, candidat pentru Senat, pe prima poziție, a declarat duminică, după vot, că rațiunea este mai importantă ca oricând. ”Rațiunea e mai importantă decât oricând. Parcursul european al țării și reprezentarea dezvoltării comunităților locale bihorene trebuie menținute și continuate. Îndemn alegătorii să voteze ca rațiunea să câștige”, a declarat, după vot, Cseke Attila.
Update, ora 10.15: A votat și Ludovic Orban, președinte Forța Dreptei: ”Astăzi, sigur că am votat pentru a garanta forța democrației, pentru a duce România pe calea dreaptă, am votat pentru libertate, am votat pentru o Românie în NATO, în Uniunea Europeană, o Românie patria fiecărui cetățean al său, o Românie în care să se pună punct democrației originale de tip iliescian și capitalismului de cumetrie, care a fost benefic numai pentru unii, să se pună punct parodiei de democrație care a existat până acum, să asigurăm o democrație autentică, să întoarcem instituțiile statului cu fața către cetățeni”, a declarat Ludovic Orban.
Update, ora 10.10: Au apărut și primele incidente de la deschiderea secțiilor de votare. Exemple: În Sibiu, o tânără a fost sancționată contravențional cu avertisment scris ”după ce ar fi postat pe rețelele de socializare injurii și expresii jignitoare în context electoral”, a anunțat purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Elena Welter.
Polițiștii au aplicat două avertismente și o amendă în valoare de 500 de lei unor persoane care au continuat campania electorală pentru alegerile parlamentare în afara termenului legal, a informat, duminică, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț.
Update, ora 10.00: La ora 10.00, prezența la urne a ajuns la 8,00 %. Total votanți. 1.441.104.
Update, ora 9.30: Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și prim-vicepreședinte al PNL, a declarat, la ieșirea de la vot: ”Mergeți la vot, dragi români, este o zi importantă pentru destinul democrației din România. România are nevoie de votul dumneavoastră, pentru a nu rătăci de la calea europeană și de la parcursul euroatlantic al țării noastre. România are nevoie să-și consolideze democrația, nu s-o șubrezească. România nu are voie să facă pași înapoi, ci să consolideze drumul pe care l-a început, drum care chiar dacă are unele greutăți, nu înseamnă că nu este drumul corect. Este singurul drum corect”.
Update, ora 9.15: Klaus Iohannis, președintele României încă în funcție, a votat la alegerile parlamentare 2024.
”În primul rând, la mulți ani de Ziua noastră Națională! Astăzi votăm pentru Parlamentul României. Este un vot foarte important fiindcă în Parlament se votează legile din România, în Parlament se votează Guvernul. Este foarte important de știut cum să ne poziționăm când venim la vot. România, românii au ales calea euroatlantică și au ales-o bine. Și suntem, suntem bine integrați în Uniunea Europeană, suntem bine poziționați și foarte respectați în NATO, dar ca să rămînă așa, trebuie să votăm așa.
În concluzie, poftiți la vot. Eu am votat pentru o Românie europeană.
Vă mulțumesc! Vă doresc, încă o dată, la mulți ani!”, a transmis președintele Iohannis.
Klaus Iohannis a votat la parlamentare: A vorbit, dar a și fugit!
A votat și Marcel Ciolacu. ”Românii au de ales între stabilitate și haos, între dezvoltare și o lipsă a fondurilor pentru pensii și salarii. E o zi foarte importantă pentru noi, românii, să ne continuăm drumul european”, a declarat premierul Ciolacu.
Update, ora 9.00: Până la ora 9,00 au votat duminică, la alegerile parlamentare, 4,44% din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, dintre care 46,67% sunt femei și 53,33% bărbați, a anunțat Biroul Electoral Central. În mediul urban prezența este de 5,16%, iar în mediul rural - 3,52%.
Prezența la vot pe grupe de vârstă se prezintă astfel: 4,86% - alegători cu vârsta între 18 - 24 de ani; 9,53% - alegători cu vârsta între 25 - 34 de ani; 16,49% - alegători cu vârsta între 35 - 44 de ani; 43,59% - alegători cu vârsta între 45 - 64 de ani; 25,52% - alegători cu vârsta peste 65 de ani.
Update, ora 9.00: Elena Lasconi a vota la Câmpulung Muscel.
Detalii aici: Elena Lasconi, vot pentru schimbare la parlamentare, în ”țara asta care de 35 de ani e condusă de politicieni incompetenți”
Peste 100 de incidente la vot! Anunțul de ultimă oră al poliției: Amenzi și dosare penale
Update, ora 8.35: A ieșit de la vot și Nicușor Dan, primarul general al Capitalei. ”Aceste alegeri decid cum va arăta România în următorii patru ani. Să se informeze și să iasă la vot”, a declarat edilul, întrebat ce le transmite românilor în această zi.
Update, ora 8.30: Prezența la vot a ajuns la 3,2%. Până la această oră au votat, în țară și în diaspora, 576.612 de români.
Update, ora 8.00: A votat și președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan. Tot la această oră a votat și candidatul independent la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu.
Ilie Bolojan, PNL: ”Suntem într-o zi foarte importantă pentru România și înainte de orice văr rog să îmi permiteți să urez tuturor românilor La mulți ani!. La mulți ani, România! Dumnezeu să aibă în pază țara noastră. Este o zi importantă și pentru că astăzi, prin votul lor, românii vor decide pentru mulți ani de acum înainte, direcția în care se va îndrepta țara noastră.”
Călin Georgescu: ”Astăzi am votat pentru ca binele să învingă răul, am votat pentru pace, nu pentru război, am votat pentru respect, pentru responsabilitate politică totală dedicată total neamului românesc. Am votat pentru România, alături de România, întotdeauna pentru România.” Acesta a fost vizibil deranjat de presă.
Alegeri parlamentare 2024. Nicolae Ciucă, apel la vot: Suntem în situația de a alege cu atenție!
Update, ora 8.00: Până la ora 8,00 au votat la alegerile parlamentare, 425.942 de alegători, reprezentând 2,37% din numărul celor înscriși în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de AEP.
Update, ora 7.15: Toni Greblă, președintele AEP, a făcut un apel către toți cei implicați în organizarea și desfășurarea scrutinului la maximă atenție, responsabilitate și la respectarea cu strictețe a regulilor și legislației electorale. AEP le reamintește competitorilor electorali că trebuie să respecte prevederile legale în vigoare și să nu continue propaganda electorală, îndemnându-i, totodată, să contribuie la desfășurarea în cele mai bune condiții a zilei votului, astfel încât întregul proces electoral să răspundă așteptărilor democratice ale cetățenilor.
Update, ora 7.05: George Simion, liderul AUR, s-a prezentat la vot. Tot la prima oră a votat și Nicolae Ciucă (PNL).
Update, ora 7.00: S-au deschis secțiile de votare din țară.
Duminică, la ora 7.00, se deschid secțiile de votare pentru alegerile parlamentare 2024. La urne sunt așteptați peste 18 milioane de alegători, în cele aproape 19.000 de secții organizate în țară.
Pe toată durata zilei, DC News va transmite în format LIVE TEXT în cadrul acestui articol, precum și prin materiale separate, principalele aspecte legate de desfășurarea alegerilor parlamentare 2024. Veți găsi aici principalele declarații ale reprezentanților partidelor înscrise în cursă, anunțuri oficiale precum și detalii despre eventualele incidente semnalate la vot.
Informații în timp real legate de prezența la vot la nivel național și în diaspora, precum și situații realizate pe județe și categorii de vârstă găsiți aici.
Cine candidează la alegerile parlamentare 2024
Un număr 31 de partide și alianțe și 19 organizații ale minorităților naționale participă la alegerile parlamentare 2024. Peste 8.000 de candidați au intrat în competiția pentru Senat și Camera Deputaților pentru cele peste 400 de locuri din Legislativ, cei mai mulți - 639 - fiind din partea Partidului Social Democrat: 223 la Senat și 416 la Camera Deputaților, pe următoarele poziții aflându-se Partidul S.O.S România cu 636 de propuneri (221 la Senat, 415 la Cameră), Partidul Național Liberal - 630 (221 la Senat, 409 la Cameră), Alianța pentru Unirea Românilor - 621 (213 la Senat, 408 la Cameră), Forța Dreptei - 619 (215 la Senat, 404 la Cameră), Uniunea Democrată Maghiară din România - 596 (211 la Senat, 385 la Camera Deputaților) și Uniunea Salvați România - 589 candidați (200 la Senat, 389 la Cameră), potrivit Biroului Electoral Central. Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Au mai depus liste de candidați pentru
de Anca Murgoci