Alegerile parlamentare din Georgia, tot mai tensionate. Ultimele date ale sondajelor

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Georgia organizează sâmbătă alegeri parlamentare într-un context important pentru viitorul european al ţării, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Occidentul din cauza apropierii actualului guvern de la Tbilisi de Kremlin, informează vineri EFE, notează Agerpres.

Citește și: Protest de anvergură în Georgia. Ce solicită manifestanții 

"Țara noastră are nevoie de un viitor european clar. Este o chestiune de război şi pace, iar societatea trebuie să aleagă pacea", a declarat premierul georgian Irakli Kobajidze cu o zi înaintea votului. 

Ce spun sondajele

De la începutul războiului din Ucraina, partidul de guvernământ Visul Georgian a adoptat politici şi legi pe care opoziţia şi instituţiile occidentale le-au văzut ca fiind aliniate cu legislaţia represivă din Rusia.

Peste 3,5 milioane de georgieni sunt chemaţi la urne pentru a alege 150 de deputaţi într-un moment în care, potrivit Bruxellesului, "relaţiile dintre Georgia şi Uniunea Europeană sunt la un minim istoric".

Toate sondajele de opinie dau drept sigură victoria partidului Visul Georgian. Unele spun chiar că acesta ar putea obţine în jur de 60% din voturi, ceea ce i-ar garanta posibilitatea de a guverna singur.

Autorităţile georgiene se laudă că, în pofida conflictului din Ucraina, situaţia economică a ţării s-a îmbunătăţit, invocând inclusiv faptul că Banca Mondială a revizuit în sus previziunile de creştere ale ţării pentru acest an, la 7,5%.

Alte sondaje estimează că partidul de guvernământ va obţine doar o treime din voturi, ceea ce ar deschide calea opoziţiei, al cărei lider din umbră, fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, se află în închisoare. Opoziţia din Georgia s-a unit pentru prima dată după mulţi ani.

A creat patru coaliţii, care au convenit să convieţuiască şi să formeze un guvern tehnic în cazul în care obţin o majoritate parlamentară. Potrivit sondajelor, aceste patru alianţe electorale ar putea depăşi pragul de 5% din voturi, necesar pentru a putea intra în Parlament.

Asul din mânecă este decizia UE de a îngheţa negocierile cu Georgia după aprobarea recentă de către Tbilisi a unei legi ce persecută organizaţiile finanţate din străinătate.

Opoziţia vede scrutinul ca pe un fel de referendum în care se va decide între revenirea Georgiei pe calea pro-occidentală şi transformarea ţării într-un satelit rusesc. Visul Georgian, care acuză opoziţia că doreşte să transforme ţara într-un "al doilea front" împotriva Rusiei, a recurs la frica de război a populaţiei pentru a-şi îmbunătăţi şansele de victorie.

"Nu războiului, alege pacea" este motto-ul partidului de guvernământ. În unele afişe electorale apar două fotografii, una cu imagini ale distrugerilor din Ucraina, iar alta cu o imagine idilică a ţării caucaziene. Fondatorul partidului de guvernământ, Bidzina Ivanişvili, a afirmat în mod repetat în ultimele luni că Occidentul vrea să folosească Georgia drept "carne de tun".

2. FOTO: Ager... (georgia-alegeri_38800500.jpg)

Citește și: Eșichierul politic din Georgia periclitează șansele statului de a adera la UE. Ce spun liderii europen

Actualul guvern, aflat la putere din 2012, insistă că relaţiile cu Occidentul se vor îmbunătăţi după alegerile prezidenţiale din SUA şi aminteşte că el a fost cel care a inclus, în 2017, în Constituţie aspiraţia ţării de a adera la UE şi NATO.

"Alegerile coincid cu situaţia geopolitică alarmantă, cauzată de războiul din Ucraina. Fac un apel la toţi cei care iubesc ţara, la toţi patrioţii, de a vota. Poate că nu vă place Visul Georgian, dar trebuie să votaţi pentru pace şi stabilitate" a spus el.

Ivanişvili, un magnat în vârstă de 68 de ani, nu este doar cel mai bogat om din ţară, ci şi cel mai puternic. Foşti colaboratori de-ai săi consideră că toate deciziile trec prin biroul lui, chiar dacă el nu ocupă nicio funcţie oficială.

Opoziţia consideră că Bidzina Ivanişvili, care şi-a făcut averea în Rusia, a lansat o "politică colaboraţionistă" ce include deschiderea zborurilor directe spre Moscova în mai 2023 şi propunerea de a cere scuze regiunii separatiste Osetia de Sud pentru războiul din 2008.

Analiştii au avertizat despre posibilitatea organizării de proteste antiguvernamentale în cazul unor suspiciuni de fraudă, însă Bidzina Ivanişvili a încercat să calmeze aceste temeri. "În pofida posibilelor încercări de destabilizare, totul va fi bine. Nicio provocare nu va funcţiona. Ne vom culca şi ne vom trezi în linişte pe 27 (octombrie)", a spus el, deşi opoziţia a rezervat deja bulevardul Rustaveli din centrul capitalei pentru a manifesta după închiderea secţiilor de votare.

Cunoscutul activist Sandro Kinkladze a anunţat că va ieşi în stradă alături de susţinători "fie cu şampanie pentru a sărbători înfrângerea Visului Georgian, fie cu ser fiziologic (pentru clătirea ochilor) dacă vor apărea poliţiştii de ordine".

"Ivanişvili ştie că mandatul lui s-a încheiat. Este nervos pentru că se teme să îşi piardă averea. Lasă ţara în pace! Acceptă, ai pierdut!", a adăugat deputatul Giorgi Vashadze din partea partidului Renaştere. Kremlinul a negat acuzaţiile de amestec în alegerile din Georgia, deşi directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, Serghei Narîşkin, şi-a exprimat convingerea că georgienii vor lua decizia "corectă" votând "forţele patriotice", mai notează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel