Alegerile parlamentare europene nu au fost influențate de eforturile de dezinformare, anunță Comisia Europeană

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Comisia Europeană transmite că alegerile parlamentare europene din acest an nu au fost influențate de eforturile de dezinformare.

În ciuda valurilor de știri false și a campaniilor de interferență străine, alegerile parlamentare europene s-au dovedit rezistente la amenințările dezinformării.

Observatorul European al Mass-mediei Digitale (EDMO) a înregistrat cel mai ridicat nivel de dezinformare legată de Uniunea Europeană pe platformele online în luna mai, cu o lună înainte ca europenii să meargă la urne, potrivit unui memorandum de evaluare redactat de Comisia Europeană și consultat de POLITICO.

Dar acest val de activități dubioase nu a produs un „incident major ... capabil să perturbe alegerile”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, înaintea Consiliului de Afaceri Generale de marți de la Luxemburg.

Ea va prezenta concluziile așa-numitului ei turneu pentru democrație din primăvara trecută, când a vizitat mai multe țări din UE pentru a crește conștientizarea cu privire la manipularea alegerilor de către actori răuvoitori, întâlnindu-se cu oficiali, autorități de reglementare și experți: „Am simțit presiunea de a trage semnalul de alarmă în privința integrității alegerilor și de a le proteja împotriva manipulării și interferenței lui Putin și a altora”.

La începutul acestui an electoral important au existat temeri că inteligența artificială - mai precis, deepfake-urile extrem de manipulative - ar putea destabiliza procesul.

Aceste temeri nu s-au materializat, iar tehnologia nu a fost utilizată „într-o mare măsură”, se arată în analiza UE, în ciuda unor cazuri de utilizare de către partide a conținutului generat de inteligența artificială fără etichetă, cum ar fi Adunarea Națională din Franța și Liga din Italia.

„Prevedeam, știți, mai multe probleme în acest an decât au fost”, a declarat Elsa Pilichowski, directorul pentru guvernanță publică al OCDE, confirmând că inteligența artificială nu a fost o ”schimbare de joc” în procedurile electorale.

Riscul inteligenței artificiale generative

Europa a evitat glonțul în acest an, dar asta nu înseamnă că va avea același noroc și data viitoare.

În prezent, guvernele nu sunt pregătite să facă față riscului deturnării buletinelor de vot de către inteligența artificială generativă, a avertizat Pilichowski. Oficialii „discută opțiunile de politică”. „Ele sunt în curs de pregătire. Dar nu cred că suntem încă pregătiți pentru riscurile care apar”, a spus ea.

Evaluarea Comisiei - un „instantaneu”, după cum a numit-o Jourová - poate ajuta la identificarea deficiențelor. Aceasta va oferi „o imagine a tacticilor, tehnicilor și riscurilor în evoluție, astfel încât să poată servi drept exemplu pentru orice alegeri viitoare pentru abordarea acestor amenințări”, a subliniat Pilichowski.

Platformele de social media, de exemplu, ar fi putut să combată mai activ dezinformarea, după cum subliniază analiza.

Din cele 1321 de postări online verificate și identificate ca dezinformare de către rețeaua Elections24Check, 45% nu au fost abordate de platforme, cu rate de răspuns diferite. Meta a acționat în cazul a 80% din postările semnalate, TikTok în cazul a 40%, X în cazul a 30% și YouTube în cazul a 25%, conform POLITICO.

Potrivit lui Jourová, este necesară o „abordare la nivelul întregii societăți”, care să includă „comunicarea strategică, prevenirea dezinformării, aplicarea eficientă a legii în spațiul digital, mass-media independente puternice, precum și cercetarea, verificarea faptelor și gândirea critică”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel