ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014. KLAUS IOHANNIS, la DIGI 24, de la 20:00. LIVE TEXT

Prezidențiabilul ACL Klaus Iohannis va fi intervievat, joi seară, la Digi 24. Klaus Iohannis ar fi urmat să fie prezent la o dezbatere electorală față-n față cu Victor Ponta, la Antena 3. A refuzat participarea. 

Prezidențiabilul ACL Klaus Iohannis a precizat că a avut două invitații, dar a acceptat-o pe cealaltă. Este posibil să fie ultima apariție televizată a lui Klaus Iohannis. Digi 24 a transmis că-l invitase și pe Victor Ponta, care a refuzat invitația. 

DC NEWS vă transmite în format LIVE TEXT declarațiile lui Klaus Iohannis. 

- Eu sunt convins că vor fi creșteri de impozite și taxe. Este clar că pentru 2015 există un plus la chetuială de 15 miliarde de lei plus ceva. Lumea a crezut că sunt anunțuri de campanie electorală, dar sunt foarte adevărate. Calculele sunt simple, s-au făcut, colegii mei au făcut o simulare. Există, din informații pe surse, calcule care se fac și simulează și creșteri pe cota unică și creștere de impozite și taxe. 

- Guvernul care va fi în funcție în 2015 va trebui să scoată banii de undeva

- Mărirea taxelor și impozitelor este treaba guvernelor și va fi un guvern al PSD care va trebui să plătească tot ce a făcut Guvernul Ponta, iar cetățenii vor plăti. Sunt convins că vom vedea creșteri de impozite și taxe. 

- Este foarte posibil să vedem că se va termina și cu reducerea CAS. 

- Președintele nu poate împiedica aceste măsuri, poate să facă ceva doar cu un guvern cu care poate lucra bine, cu o viziune pe termen lung. 

- Politica fiscală a PSD-ul este catastrofală

- Banii trebuie plătiți indiferent cine guvernează în 2015. 

- Dacă Guvernul PSD va rămâne, vor fi creșteri de impozite și taxe, fără să se gândească la dezvoltarea economică. 

- Dacă vine un alt guvern, se pot lua măsuri care prevăd ce se poate întâmpla în anii următori

- Nu prea văd vreo mișcare din partea Guvernului să vină cu bugetul în Parlament până în 15 noiembrie și atunci i-am rugat pe colegii mei să vină cu o simulare și ajungem la un deficit bugetar de 3% dacă nu umblăm la impozite și taxe. 

- România s-a angajat public la un deficit de 1,4% din PIB. Mai mult de dublu decât este angajamentul. 

- La anul vom avea creșteri de impozite și taxe, e o afirmație pe care o fac cu toată responsabilitatea. 

- Nu-i treaba opoziției să vină cu soluții. Acest Guvern nu rezolvă, este ineficient, nu a înțeles nimic. 

- Sunt aici, doar că nu-l văd pe Victor Ponta. Înțeleg că invitația a fost către ambii candidați, nu a venit. 

- De la început am spus că vreau dezbatere. Domnul Ponta a spus că stă la televizor, mănâncă popcorn.  Am înțeles în primul tur, el e prim-ministru, nu se coboară la noi, muritorii de rând.Πn turul al doilea am propus o dezbatere în mediul academic, domnul Ponta a făcut singur programul, la ce televiziuni, cu ce teme a vrut el.

- Ar trebui să existe un minim respect față de contracandidat și dacă am văzut că nu și nu, am mers eu acolo unde au stabilit acele întruniri. Eu nu am conceput să nu există o dezbatere electorală. Programul mi-a permis și alalteri seară și aseară și acum am venit aici. E interesul telespectatorilor să vadă aceste dezbateri. Oamenii au înțeles, cine a avut urechi să audă a auzit. 

- Nu știu de ce s-a temut, dar altă explicație nu găsesc. Sau staff-ul domniei sale sau baronii care-l împing n față nu l-au lăsat. Așa cum ne-am întâlnit la cele două televiziuni, puteam să stabilim de acum o lună de zile să stabilim o confruntare, la IPP, la Universitate. Puteau negocia toate sraff-urile, dura o jumătate de oră. 

- Eu sunt de părere că m-am prezentat bine, dar notele se dau de alegători, prin vot. 

PLAGIAT

- Eu am spus clar la început. Domnul Ponta a copiat părți semnificate în lucrarea domniei sale de doctorat. E un plagiator. Punct. Atât am avut de spus. A venit să ne spună că Curtea a stabilit și a spus. Curtea s-a referit la plângere, nu la plagiat. 

- A umblat în toate dezbaterile cu cartonașele. Mie îmi venea să râd. Venea și citea de pe cartonașe și spunea: Bla, bla, bla... nu-i așa că n-ați știut?

SONDAJE

- Sondajele sunt folosite de multe ori pentru a aduce ideea în electorat că un candidat stă destul de bine și, fraților, nu mai votați, că oricum câștigă Ponta. Sondajele noastre arată, la sfârșit, o diferență de 1%. Toate sondajele noastre din ultimele zile arată că suntem la egalitate și se joacă în continuare competiția și vom vedea duminică cum înclină balanța. 

- Nu știu dacă s-ar îmbogăți cei care pariază pe mine, dar ar fi bine pentru toată lumea. 

SOȚIE

- Eu nu doresc să scot viața mea privată în campanie, au făcut-o alții chiar mai mult. Au adus un sac de minciuni. Soția mea mă sprijină sută la sută și asta contează pentru mine. 

- Ca o primă doamnă, pur și simplu, va fi alături de mine, va avea și apariții publice, va fi o primă doamnă. La Sibiu, a apărut, nu des, dar a apărut, împreună cu mine la evenimente publice, la teatru, la concert, la festivaluri, la recepții de rang, evident că m-a însoțit. Știe foarte bine când este cazul să participe la evenimente publice și are o prezență extraordinară când o face. Nu va apărea alături de mine la televizor. Este stilul nostru și așa am hotărât împreună să parcurgem anii în politică. 

AMNISTIE și GRAȚIERE

- Noi am solicitat de multe ori: PSD-iștilor, scoateți proiectul de lege din sertar. Scoateți legea amnistiei și grațierii să-l picăm. Puteau să dovedească, dar, ghinion, cum am mai spus. Este evident, Victor Ponta și PSD nu au dorit să pice această lege și îmi este evident că abia așteaptă alegerile, să scoată legea din sertar, să o treacă, să o trimită la președinte și să-și spele corupții. 

- Da, eu chiar cred. Nu le va mai păsa. Presiunea din partea baronilor, a membrilor marcanți care au probleme cu legea este imensă. Domnul Ponta are o problemă mare, este o presiune imensă, care l-a determinat să ajungă candidat la Președinție. Baronii l-au împins înainte ca să-l folosească să se spele de păcate cu legea amnistiei și grațierii. 

MICROSOFT, EADS

- Eu văd partea plină a paharului, bine că au ajuns, bine că se investighează. Eu, personal, îmi doresc curățenie în clasa politică. Astfel de dosare fac bine României. Nu vreau să văd de ce ai noștri nu au cercetat mai repede. Le doresc procurorilor rezultatele, să vedem cetățenii care au fost corupți, să fie condamnați, să avem curățenie. Trebuie să scăpăm de această încrengătură de politicieni corupți care trag România înapoi. Este nevoie de o etapă de curățenie în politica românească. Este excelent să se meargă înainte cu aceste dosare. Abia aștept. 

- Este foarte clar că avem nevoie să folosim parteneriatul, noi România trebuie să fim parte din tot efortul care se face pentru stabilizarea din Estul Ucrainei. Doar împreună se pot lua măsuri care redresează situația. Este exclusă o măsură unilaterală. Situația este complicată, este prima dată după terminarea războiului rece când avem o criză de asemenea amploare. Orice trebuie făcut se va face pentru ca toată lumea să respecte, inclusiv Federația Rusă, tratatele internaționale. Nu cred că trebuie mers pe varianta războinică, dar măsurile trebuie discutate. Nu putem să stabilim acum dacă se trimit trupe în Ucraina sau arme. 

- Există calcule care nu sunt publice, care s-au făcut și în calitate de președinte, voi avea acces la acele informații. Sancțiunile trebuie să meargă până acolo unde opresc extinderea conflictului și țin situația sub control. În niciun caz nu se poate ajunge la o situație de conflict deschis, ar fi o catastrofal pentru toată lumea. 

REPUBLICA MOLDOVA 

- Cred în parteneriatul dintre România și R. Moldova, avem limbă și istorie comune. Este un  parteneriat unic și trebuie să facem orice se poate pentru a îmbunătăți această relație și a sprijini R. Moldova. Cea mai bună cale pentru R. Moldova este cea europeană. Astăzi a fost făcut un pas important în Parlamentul European. Noi, România, avem multe posibilități de a-i sprijini. Sunt proiecte economice, ce trebuie continuate. Trebuie să extindem colaborarea economică. Este dreptul cetățenilor moldoveni să-și aleagă viitorul, dar acolo se ia decizia prin vot. Ce vor decide vom vedea după ce se încheie alegerile. 

- Nu am reușit, a fost o dorință pe care am avut-o să merg în Republica Moldova. Mi-am dorit, dar, din motive logistice, nu s-a putut. Vreau ca una din primele vizite pe care le fac în străinătate să o fac în R. Moldova. 

TRANSNISTRIA

- Nu există soluții simple pe care aș putea eu să le scot din buzunar și să spun, fraților, asta e rețeta. Noi avem cea mai deosebită relație cu Moldova, indiferent cine negociază, noi avem această răspundere care vine din istorie față de frații noștri de dincolo de Prut. Aceste soluții se vor găsi. 

- De forte multe ori când vorbim despre securitate, toate lumea se gândește la aspectul militar. Un parteneriat strategic înseamnă mult mai mult decât avioane. Eu îmi doresc ca latura economică a parteneriatului strategic dintre România și SUA să se dezvolte considerabil mai mult. Asta înseamnă mai mulți investitori americani, mai multă colaborare și în domeniul industriei militare.

- Ca să existe așa ceva, trebuie să avem stat de drept. Această condiție nu e negociabilă pentru partenerii americani și e bine că este așa.

- Dacă așa se hotărește, eu aș fi pro, sunt de acord (baze militare NATO în România). 

VIKTOR ORBAN

- Esențele problemei sunt două: interpretarea democrației și a statului de drept în Ungaria și relația cu Rusia. Relația Ungariei cu România este mai complexă, cred că este una care poate fi îmbunptățită. Nu e o problemă nouă, celelalte sunt noi. Acea afirmație pe care o știm cu toții m-a îngrijorat și pe mine, "o democrație iliberală". E o chestiune care ar trebui să ne îngrijoreze, dar poate a vrut să spună altceva și ne îngrijorăm degeaba. Lucrurile mai trebuie detaliate. 

- Relația Ungaria-Rusia este urmarea unei probleme pe energie. Este efectiv dependentă de energia din Rusia și de acolo decurge tot restul. Nu cred că sunt apropieri doctrinare. 

- România stă foarte bine la energie și ar putea să susțină atât R. Moldova, cât și Ungaria. 

REGIONALIZARE

- Sunt de părere că regionalizarea administrativă poate fi o soluție, dacă se face bine – modernizarea administrației publice și dezvoltarea economică. Altfel nu trebuie făcută. Nu există studii care să arate că regionalizarea etnică ar rezolva aceste probleme, deci nu trebuie făcută. Și eu sunt minoritar, dar doresc o dezvoltare pentru România, vreau ca lucrurile să meargă mai bine, nu mai prost. Nu sunt adeptul regionalizării pe criterii etnice, nu rezolvă nicio problemă, dezvoltă alte probleme. Orice dezvoltare trebuie făcuta in sens pozitiv, nu în sens negativ.

CHINA

- Sunt de părere că pentru România ar fi bine să avem relații economice și comerciale cu China, avem foarte mult de câștigat dacă exploatăm aceste relații.

Contracandidatul meu s-a dus în zona de relații politice, de aceea l-am criticat.

De la relații comerciale, din care vom avea de câștigat până la o relație politică e cale lungă. Acele critici care au fost aduse pentru încălcarea drepturilor omului în China și ele stau încă în picioare.

Despre o eventuală vizită a lui Dalai Lama în România: este un subiect sensibil pe care nu îl voi discuta într-un talk show. Nu vreau să stric o relație din cauza unei declarații de campanie.

ASUMAREA PREȘEDINȚIEI SEMESTRIALE A UE: 

- Cred că suntem pregătiți pentru a ne asuma acest rol.

- România are expertiză, experiență , nu poate să spună nimeni că suntem nepregătiți. Bine ar fi să reușim în acele șase luni să punem pe tapet și probleme importante pentru România, să devenim mai vizibili. Trebuie să devenim proactivi, rolul nostru de acum este reactiv.

- 2019 e un termen extrem de ambițios pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Trebuie să sprijinim aderarea Republicii Moldova, atunci vom fi împreună în UE, atunci se pot crea premisele pentru următorul proiect, reunificarea, e un proiect pe termen lung. Eu cred că se pot realiza în această ordine, dacă doresc cetățenii Republicii Moldova.

MINISTRU FINANȚE

- Pe mine mă preocupă acum mai mult campania electorală, suntem pe ultimii 10 metri, nu pot să vă dau un nume de ministru de Finanțe. Nu pot să vă dau un nume de ministru de Finanțe. De prim-ministru eventual. Același ca și data trecută. Am avut o întâlnire cu conducerea ACL și cu oamenii care se ocupă de comisiile de specialitate și i-am rugat pe colegi să înceapă să se gândească la un program de guvernare, ceea ce fac. În momentul de față, avem proiectul de prezidențiabil și proiectul de țară, care durează de luni de zile. 

- Vă spun câteva idei din programul meu, programul de țară și de guvernare. Noi nu lucrăm fiecare de capul lui, evident că venim cu idei cu care vrem să mergem mai departe. Avem o gândire unitară, nu vin din afara partidului. Vin cu o viziune pe 10 ani, împărtășită de toți colegii mei.

REDUCERE TVA

- Prima condiție este să vină guvernul nostru, altfel nu se poate. Nu trebuie să-și imagineze cineva că dacă ajung președinte și rămâne Guvernul Ponta vor face reduceri de taxe doar de dragul meu.

- În 2014 ajungem la nivelul din 2008. Economia și-a revenit din criză. Încasările din 2014 pe TVA de 24% sunt la fel cu cele din 2008 cu TVA de 19%. Creșterea de TVA nu a rezolvat nimic. Avem o evaziune fiscală foarte mare. Calculele spun că mare parte este din zona de TVA. Pentru că TVA este prea mare se face evaziune pe TVA. Cred că reducerea se poate face gradual.

Pe termen scurt, poate fi acoperită de îmbunătățirea colectării.

GUVERNUL PONTA, CUM VA LUCRA

- Instituțional corect. Nu o să mă vedeți certându-mă la televizor cu premierul. Vom colabora, niciunul nu este pus acolo pentru imagine, ci au fiecare o misiune.

REPREZENTAREA LA CE

- Chestiunea a fost tranșată de CCR, voi merge acolo ca președinte. Voi accentua nevoia de colaborare. Dacă merge președintele, discută apoi cu premierul. Este posibilă o colaborare instituțională corectă, de dragul rezolvării problemelor României. Asta nu înseamnă că ne împrietenim sau că semnăm pact de coabitare.

DUPĂ TRAIAN BĂSESCU

- A funcționat dictonul „Divide et impera". Nu este stilul meu, vreau să fiu un președinte mediator și integrator, dar neclintit în fața derapajelor.

- Îmi imaginez un președinte care abordează chestiunile foarte serios, foarte sobru, fără înclinații spre conflict, ci spre mediere.

SERVICIILE DE INFORMAȚII

- Mi se pare că își fac treaba. Nu am instrumente să măsor dacă sunt prea puternice. Interesantă este afirmația președintelui. De 10 ani, dacă ar fi vrut, să fi schimbat lucrurile dacă i s-a părut că ceva nu e în regulă, să fi luat măsuri.

- Cu siguranță a fost nevoie de acele finanțări ale serviciilor, în parteneriatele cu NATO și SUA apar cu siguranță cerințe de colaborare.

- Persoana numită la conducerea serviciului trebuie să fie competentă, nu poți să trimiți pe cineva care nu are habar. Control civil și competență, astea sunt criteriile.

- Nu cred că trebuie să fie un criteriu faptul că un șef de serviciu trebuie să fie din opoziție.

DOMENII IMPORTANTE

- Pentru mine, și nu doar pentru că sunt profesor, educația este cheia succesului în România. Vom avea tineri care se pot integra rapid pe piața muncii, vom avea tineri bine plătiți. Nivelul veniturilor va crește suficient, ceea ce va lăsa bani pentru sănătate, pentru pensii.

- Dacă avem educație, avem economie, dacă avem economie avem sănătate. Avem tot ce ne trebuie - oamenii, țara, bogățiile, avem doar nevoie de o conducere care să le pună în valoare.

MESAJ PENTRU CEI CARE NU L-AU VOTAT

- Sunt liber, nu sunt manevrat. Vreau să fiu președintele românilor, nu doar al României. Celălalt candidat e manevrat de baroni, vrea legea amnistiei. Chiar dacă sunt etnic german, sunt cetățean român. Eu sunt român și așa cum am dezvoltat un oraș vreau să dezvolt și România.

BISERICĂ ȘI CAMPANIE

- Nu există dovezi că biserica s-a implicat. PSD a încercat să implice biserica în campanie. Ne bate Dumnezeu dacă se implică bisericile în campanie.

CRIN ANTONESCU

- Când spun despre dezbinare mă refer la clase sociale, la regiuni, nu la problemele unei persoane. Cred că Crin Antonescu ar fi trebuit să mă susțină în campanie.

VOT MOLDOVA

- Probabil că nu am reușit să mă fac suficient auzit. Victor Ponta a reușit, prin manevre pesediste. Au fost convinși de campania murdară că le tai pensiile, trimisă prin poștă cu fluturașul de pensie. PSD a fost doar o parte din zgomotul de fond, alții au făcut cealaltă parte din zgomotul de fond, am impresia că în primul tur toți m-au atacat pe mine. Campania mizerabilă a PSD nu a fost ușoară, mi-au atacat familia, părinții, au încercat să-mi știrbească trecutul. 

IMAGINEA MARCANTĂ DIN CAMPANIE

- O imagine cu care voi rămâne pe toată viața, s-a repetat de multe ori, cu un impact emoțional extrem de puternic asupra mea. Oamenii au venit nu doar să dea mâna, ci să mă atingă. M-a impresionat foarte tare. Și la Sibiu s-a întâmplat același lucru și m-am bucurat foarte mult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel