În septembrie, urmează să aibă loc alegerile prezidențiale.
Propunerile de candidaţi pentru alegerea Preşedintelui României se depun la Biroul Electoral Central, cel mai târziu cu 30 de zile înainte de data alegerilor, arată legea.
Pe lângă informațiile despre candidat, semnătura conducerii partidului sau alianței care-l susține, depunerea candidaturii trebuie să cuprindă și:
- declaraţia de acceptare a candidaturii, scrisă, semnată şi datată de candidat
- declaraţia de avere, declaraţia de interese
- declaraţie pe propria răspundere a candidatului în sensul că a avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia
- lista susţinătorilor, al căror număr nu poate fi mai mic de 200.000 de alegători.
Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 37 din Constituţia României (dreptul de a fi ales n.r.), republicată, pentru a fi alese sau care au fost alese anterior, de două ori, ca Preşedinte al României.
Candidaţii pot renunţa la candidaturi până la data rămânerii definitive a candidaturilor. În acest scop, aceştia declară în scris pe propria răspundere că renunţă la candidatură. Declaraţia se depune la Biroul Electoral Central, mai arată legea.
De asemenea, legea a fost modificată la începutul anului, printr-un amendament UDMR. Camera Deputaţilor a votat proiectul UDMR privind devansarea alegerilor prezidenţiale cu trei luni, ceea ce permite organizarea lor în septembrie.
Prin acest amendament, alegerile pentru Preşedintele României vor putea fi organizate cu cel mult 3 luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de Preşedinte al României. Mai exact, prevede că ”ziua alegerilor este duminica iar alegerile au loc cu cel mult 3 luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News