Aleksey Zhuravlyov, lider politic al Rusiei: Ar fi fost ”bine” pentru Rusia dacă China ar fi doborât avionul în care se afla Nancy Pelosi

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Aleksey Zhuravlyov, un politician rus și aliat al președintelui Vladimir Putin, a declarat la televiziunea de stat că ar fi fost „bine” pentru Rusia dacă China dobora avionul în care se afla președintele Camerei SUA, Nancy Pelosi, din cauza vizitei sale în Taiwan.

Zhuravlyov este membru al Dumei de Stat a Rusiei și conduce partidul politic naționalist Rodina care îl sprijină pe Putin.

În timpul unei apariții la emisiunea 60 Minutes de la postul de televiziune rusesc Rossiya-1, el a spus că un atac asupra avionului lui Pelosi din China ar deschide un ”al doilea front” în conflictul lui Putin cu Occidentul, a informat joi Daily Mirror. 

”Ar fi fost important pentru noi dacă acest avion ar fi fost fie interceptat, fie doborât”, a spus Zhuravlyov despre aeronava lui Pelosi.

"Pentru noi, deschiderea unui al doilea front este bună. Indiferent de modul în care se dezvoltă situația cu insula Taiwan, oricum vom câștiga. Întreaga lume înțelege că singura țară care poate rezista în fața SUA este Rusia”, a adăugat acesta.

Data exactă la care Zhuravlyov a făcut comentariile despre avionul lui Pelosi nu a fost imediat clară, dar se pare că a fost după vizita lui Pelosi în Taiwan. Pelosi, care este al treilea om în linia de președinție, a aterizat pe insulă marți și a plecat miercuri.

Citește și:

Nancy Pelosi, explicaţii despre vizita în Taiwan: America trebuie să îşi amintească acel jurământ

"În urmă cu aproximativ 43 de ani, Congresul Statelor Unite a adoptat cu o majoritate covârșitoare Legea relațiilor cu Taiwan, unul dintre cei mai importanți piloni ai politicii externe a SUA în Asia-Pacific. Președintele Jimmy Carter a semnat legea. 

Legea relațiilor cu Taiwan a stabilit angajamentul Americii față de un Taiwan democratic, oferind cadrul pentru o relație economică și diplomatică care a înflorit rapid și s-a bazat pe un stâns parteneriat. Legea a încurajat o prietenie profundă și înrădăcinată în interese și valori comune precum: autodeterminarea și autoguvernarea, democrația și libertatea, demnitatea umană și drepturile omului.

Legea a reprezentat un jurământ solemn din partea Statelor Unite de a sprijini apărarea Taiwanului: „se ia în considerare orice efort de a determina viitorul Taiwanului prin alte mijloace decât pașnice... o amenințare la adresa păcii și securității zonei Pacificului de Vest reprezintă o mare îngrijorare pentru Statele Unite"... Citește mai mult AICI.

 

 

Rusia și China, discuții. Serghei Lavrov şi Wang Yi vor purta o rundă de convorbiri

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi ministrul chinez de externe, Wang Yi, vor purta o rundă de convorbiri în marja evenimentelor ASEAN, anunţă Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, potrivit Agenţiei de presă TASS. Consilierul de stat şi ministrul chinez de externe, Wang Yi, va participa la reuniunea miniştrilor de externe China-ASEAN (10+1).

Precedenta întrevedere între Lavrov şi Wang Yi a avut loc pe 28 iulie, la Taşkent, atunci miniştrii au discutat despre perspectivele de dezvoltare ale organizaţiei ASEAN şi au efectuat un schimb de opinii cu privire la situaţia din Ucraina, scrie Rador.

De această dată, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi ministrul chinez de externe, Wang Yi, au o întâlnire bilaterală în marja evenimentelor ASEAN de la Phnom Penh, Cambodgia, a anunţat şi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe Maria Zaharova.

Întâlnire bilaterală dintre Lavrov şi Wang Yi, în marja evenimentelor ASEAN de la Phnom Penh, a scris diplomatul pe canalul său de Telegram, vineri. Ultima dată cei doi miniştri s-au întâlnit pe 28 iulie, la Taşkent, în marja unei reuniuni a Consiliului miniştrilor de externe (CMFA) al Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, unde Serghei Lavrov şi Wang Yi au discutat despre perspectivele de dezvoltare ale organizaţiei şi au efectuat un schimb de opinii cu privire la situaţia din Ucraina.

Zona economică exclusivă a Japoniei, lovită de rachete chineze

Mai multe rachete chineze ar fi căzut în zona economică exclusivă a Japoniei.  Fumio Kishida, premierul japonez, a reacționat.

Tirurile de rachete balistice chineze în jurul Taiwanului, dintre care unele ar fi căzut în zona economică exclusivă a Japoniei, sunt "o serioasă problemă care afectează securitatea noastră naţională şi a cetăţenilor noştri", a declarat vineri premierul japonez, Fumio Kishida, citat de AFP.

"Lansăm un apel la oprirea imediată a exerciţiilor militare" chineze care au început joi şi urmează să continue până duminică, a adăugat Fumio Kishida după o întâlnire cu preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, care a sosit cu o zi înainte la Tokyo.

Prim-ministrul nipon confirmat că Japonia şi Statele Unite "vor continua să se coordoneze îndeaproape pentru a menţine pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan", scri Agerpres.

Nancy Pelosi, 82 de ani, aflată la prima sa vizită în Japonia din 2015, a înfuriat China călătorind în Taiwan marţi şi miercuri, Beijingul considerând acest teritoriu autonom cu 23 de milioane de locuitori ca parte integrantă a teritoriului său... Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel