Alergia la dispozitivele electronice. Realitatea științifică din spatele acestei afecțiuni misterioase

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @javi_indy
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @javi_indy

Nu există nicio dovadă că radiația electromagnetică ar putea cauza simptome la oameni. Cei care afirmă că le simt ar putea să sufere de un efect nocebo, să aibă o afecțiune pe care nu o cunosc sau să fie expuși la un contaminant ambiental.

Ai auzit vreodată de 'alergia la wifi'? Chiar dacă sună ciudat, există un număr mare de persoane care cred că suferă de 'electrohipersensibilitate' sau 'sensibilitatea electromagnetică', care sunt termenii tehnici pentru această condiție.

Comunitatea științifică nu este prea convinsă de întreaga chestiune (sau chiar o consideră necugetată). Așa cum arată de exemplu Organizația Mondială a Sănătății sau Comitetul de Experți al Uniunii Europene. Au fost realizate multe studii (rapoartele există încă de la începutul secolului trecut) și, până în prezent, toate (cele serioase) au eșuat în a găsi o relație între dispozitive și simptomele raportate.

De exemplu, o recenzie a literaturii medicale realizată în 2019 și publicată în Environmental Health a constatat că cercetările care sugerau o legătură între expunerea la dispozitive electronice și simptomatologie aveau erori metodologice importante, cum ar fi nedepistarea altor afecțiuni ale participanților care ar putea provoca simptomele pe care le prezentau.

În plus, un experiment din 2018, raportat într-o publicație academică de mare impact numită Frontiers, a expus pacienți care s-au autodiagnosticat cu electrohipersensibilitate la câmpuri magnetice și semnale false, informându-i în unele cazuri că sunt expuși și în altele că nu. Aceste persoane raportau mai multe simptome atunci când credeau că sunt expuse, indiferent de realitate, astfel că autorii au concluzionat că nu erau capabile să simtă într-adevăr câmpurile electromagnetice.

Ultimele dovezi, așa cum sintetizează o revizuire din 2020 publicată din nou în revista Environmental Health, se îndreaptă în această direcție, sugerând că simptomele raportate de aceste persoane ar putea fi rezultatul unui efect nocebo (mai mult sau mai puțin opusul placebo-ului: manifestarea unor simptome când credem că ni se întâmplă ceva).

2. Sursa foto... (telefon-using_81730400.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm

Sunt reale simptomele?

Prin urmare, există persoane care pot prezenta simptome reale, chiar dacă relația cauzală pe care ei o atribuie câmpurilor electromagnetice ale dispozitivelor nu pare să fie prezentă conform cunoștințelor noastre.

Unele dintre simptomele raportate în studiile menționate anterior includ dureri de cap de diverse grade și tipuri, furnicături și senzații tactile variate, mialgii, reacții cutanate, probleme de memorie și concentrare sau amețeli și vertijuri; este important să subliniem că de multe ori pacienții le asociază cu dispozitive specifice, cum ar fi computerele sau telefoanele.

Când aceste simptome sunt reale, chiar dacă câmpurile electromagnetice nu sunt cauza lor, există anumite posibilități de tratament. Cu toate acestea, deoarece electro-hipersensibilitatea nu este recunoscută ca o boală și nu există strategii standardizate, este important să fie luate în considerare abordări individualizate și să fie consultat un specialist pentru a găsi cel mai potrivit tratament pentru fiecare caz în parte.

Cum se tratează

În primul rând, OMS recomandă să se caute alte posibile cauze ale simptomelor raportate de pacient, cum ar fi patologiile subiacente sau factorii prezenți în mediul înconjurător (poluare, zgomot excesiv, iluminare slabă).

În al doilea rând, se propune o posibilă origine psihologică sau psihiatrică a semnelor clinice, așadar este indicat să se examineze persoana și, în cazul său, să se pună în aplicare strategii destinate abordării acestui aspect (în principal, tehnici de psihoterapie).

În cele din urmă, și chiar dacă trebuie să subliniem că nu există nicio dovadă științifică potrivit căreia câmpurile electromagnetice ale dispozitivelor electronice pot deteriora corpul uman și provoca simptome, suferința oamenilor nu este neapărat mai puțin reală. În cazul oricărui disconfort, este vital ca dreptul fiecăruia de a fi îngrijit și tratat să fie recunoscut, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel