De ce trebuie spălate hainele noi înainte de purtare? Iată o întrebare la care mulți caută răspuns. Îl poți afla în articol.
Știați că hainele noi din magazine sunt tratate cu substanțe chimice precum nonilfenolii, care pot provoca alergii și iritații ale pielii? Mai mult, pe termen lung, expunerea la aceste chimicale se cumulează și determină tulburări endocrine, pubertate precoce, infertilitate.
Recomandarea specialiștilor este clară: toate hainele noi trebuie spălate înainte de a fi purtate pentru a evita riscul alergiilor la contactul pielii cu substanțe chimice.
Agenția sanitară din Franța a publicat un raport de expertiză și o listă de recomandări destinate „protejării consumatorilor de riscul alergiilor și iritațiilor cutanate”, informează topsante.fr.
Din ianuarie 2017, agenția franceză Anses a derulat un studiu cu 30 de pacienți pentru a analiza substanțele iritante prezente pe haine și pantofi. Cercetătorii au descoperit în articole de îmbrăcăminte și încălțămine substanțe precum benzidină, crom 6, nichel, aflate la origine unor simptome alergice.
În haine au fost depistate nonilfenoli, formaldehidă (substanță cu pontețial cancerigen) sau parafenildiamină (responsabilă de dermatită de contact).
În ceea ce privește încălțămintea, Anses solicită producătorilor să scadă cantitatea de crom 6 cu care sunt tratate articolele din piele. S-au raportat reacții alergice peste limita admisă.
În cazul în care observați apariția unei iritații sau reacții alergice după purtarea unui articol de îmbrăcăminte sau încălțăminte cumpărat recent, este bine să consultați un medic dermatolog sau alergolog pentru a evita complicații ulterioare.
Atenție la materialele sintetice!
Hainele din materiale sintetice sunt responsabile de cele mai multe reacții alergice.
Alergiile la materiale sintetice creează un disconfort major, spun specialiştii, indiferent de vârstă, deoarece, pe piele apar eczeme, urticarie, roşeaţă, senzaţie de arsură, vezicule, care, pe lângă faptul că sunt extrem de inestetice, afectează calitatea vieţii şi duc la irascibilitate şi proastă dispoziţie.
Totodată, medicii menţionează că, pe timpul verii când temperaturile sunt foarte ridicate, trebuie folosite articole de îmbrăcăminte din ţesături răcoroase, vaporoase, din bumbac, care să protejeze pielea de acţiunea nocivă a soarelui şi de alergiile provocate de substanţele chimice în combinaţie cu transpiraţia şi căldura excesivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu