Alertă alimentară la Kaufland. Produse toxice, retrase de la vânzare - Foto în articol

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Autoritățile sanitare au luat măsuri urgente cu privire la retragerea de la vânzare a două produse alimentare în care a fost descoperită o bacterie periculoasă.

Citește și articolul - Alertă alimentară în România! Pericolul ascuns din pâine. A fost retrasă din magazine - Foto în articol

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a fost decisă rechemarea produsului ”Norven - creveţi gătiţi ulei condimentat 100 g”, furnizat de Norven, cu numărul de lot L0971012, cu data expirării 13 octombrie 2024. În produs a fost găsită Bacteria Listeria monocytogenes.

Sursa foto: ANSVSA

Totodată, este rechemat produsul ”Norven - somon de Atlantic 120 g”, furnizat de aceeaşi firmă, având numărul de lot L0971012, cu data expirării 18 octombrie 2024. Motivul retragerii celor două produse din magazinele Kaufland este prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes (25 g). Consumatorii trebuie, de urgență, să returneze produsele, dacă le-au cumpărat.

Sursa foto: ANSVSA

Ce este Bacteria Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes este o bacterie Gram pozitivă, facultativ anaerobă, ce provoacă listerioza, o boală care se transmite de obicei pe cale alimentară. Bacteria este frecvent prezentă în mediul înconjurător, în sol, vegetaţie şi fecalele animalelor, însă poate fi pusă în evidenţă şi în alimente crude, precum carnea proaspătă, laptele crud şi peştele.

Infecția cu Listeria - simptome. Cât de gravă poate fi această boală

Unii oameni fac o formă a bolii asemănătoare cu gripa, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greaţă şi vomă şi dureri gastrice. De regulă, boala trece de la sine, dar poate prezenta un risc crescut pentru femeile însărcinate sau pentru cele cu un sistem imunitar slăbit.

Citește și articolul - Alertă alimentară în România. Avocado toxic a fost retras de la vânzare din magazinele Mega Image

Un mare lanț de magazine din România a retras de la vânzare, în luna iulie, un lot de avocado. Este vorba despre Mega Image, care a anunțat, la vremea respectivă, retragerea de la comercializare a unui lot de avocado, țara de origine: Peru. S-au constatat depăşiri ale valorilor de cadmiu. Conform unui anunţ postat pe site-ul ANSVSA, Mega Image retrage de la comercializare produsul ”MEGA AVOCADO 700G CAL1”, lot: 2605, Țara de origine: Peru”.

”Retragerea produsului de pe piaţă si rechemarea acestuia de la consumatori au fost declanşate la solicitarea furnizorului, constatându-se depăşirea nivelului de cadmiu. Toate produsele retrase urmează a fi distruse”, a transmis compania.

Risc crescut de cancer dacă ingerăm cadmiu

Cadmiul e un metal greu, toxic pentru om, însă și pentru mediu. Cadmiul este asociat cu multe efecte adverse cu privire la sănătate. Toxicitatea cadmiului poate să apară atât prin inhalare, dar și prin ingestie. Inhalarea de praf sau vapori de cadmiu poate cauza iritații ale căilor respiratorii, dureri în piept, dar și dificultăți de respirație și chiar edem pulmonar sever, ce oate duce la moarte. De asemneea, consumul de alimente sau apă contaminate cu cadmiu poate cauza greață, vărsături, diaree, însă și dureri abdominale intense. Citește articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel