EXCLUSIV  Alertă! Ambrozia face ravagii. Mii de români au ajuns deja la medici

Sezonul ambroziei e în plină desfășurare. Alergologii atrag atenția că, deși în primăvară a fost promulgată o lege pentru stârpirea buruienii și, după luni de zile, au apărut și normele de aplicare, autoritățile s-au blocat în comisia care trebuie să decidă cum pune în practică această lege. Și n-au tăiat niciun fir de ambrozie. Până atunci, medicii abia fac față numărului mare de pacienți care deja le bat la ușă cu alergii date de ambrozie. 

Suntem în plin sezon al ambroziei. Buruiana are două proprietăți nefaste incredibile: crește în neștire și se răspândește extrem de ușor, iar polenul ei este foarte alergenic, pentru că are o imensă concentrație. 

„Acum am zece pacienți, dar în evidență, de la începutul sezonului, am deja 150 de pacienți și numărul crește. Sunt și pacienți cunoscuți cu alergii, dar anual apar pacienți noi. Numărul celor care dezvoltă alergii crește larmant. Gândiți-vă că sunt 50 de alergologi în București și că fiecare se confruntă cu aceeași problemă. Apoi, mai sunt și cazurile care nu ajung la specialiști, ci sunt tratate de medicii de familie. Anual, vorbim de mii de pacienți doar în București. Și sunt două centre naționale pentru alergia de ambrozie, la București și la Timișoara”, a explicat, exclusiv pentru DC News, dr. Poliana Leru, medic primar specialist alergolog la Spitalul Clinic Colentina din București. 

Simptomele alergiei la ambrozie

Manifestările pot fi diferite de la un pacient la altul, dar, în general, simptomele alergiei la ambrozie sunt: strănut frecvent, mâncărime nas și de ochi, secreţii nazale abundente, ochi roşii, crize de astm (dificultăţi de respiraţie, tuse, respiraţie sacadată și şuierătoare).

E prea târziu ca s-o mai stârpească anul acesta

Situația este cu atât mai gravă cu cât, spune medicul, deși avem o Lege care prevede stârpirea buruienii, aceasta încă nu se aplică. „Anul acesta este pierdut pentru autoritățile locale. Legea a fost promulgată pe 17 martie și câteva luni mai târziu au fost date, prin Ordonanță de guvern, și normele de aplicare. Dar autoritățile, ca să le aplice, au înființat o comisie. Știți cum e, dacă vrei să îngropi o lege, faci o comisie. Până în acest moment niciun specialist nu a fost contactat, întrebat ce trebuie făcut. pe specialiști nu-i bagă nimeni în seamă”, arată medicul.

Oricum, spune medicul, planta nu mai poate fi stârpită eficient acum, când deja emite masiv polen. „Ttrebuia stârpită în primăvară, anul acesta este pierdut din acest punct de vedere”, subliniază, încă o dată, dr. Poliana Leru. 

Planta, combătută prin lege în România

Anul acesta a fost aprobată o lege care combate planta dăunătoare. Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, care a intrat în vigoare la 17 martie, prevede că „Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.

Pentru cei care nu respectă prevederile legale sunt prevăzute și amenzi de până la 20.000 de lei, iar responsabilă de controlul stârpirii este Garda Națională de Mediu.

Alertă de sezon

Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică ( SRAIC) atrăgea atenția, încă din iunie, atât opiniei publice cât și autorităților locale și centrale de pe care-l reprezintă „răspândirea plantei Ambrosia Artemisiifolia pentru sănătatea populației din mediul urban".

„Acest risc este crescut în perioada de vară-toamnă, când se produce și se eliberează în atmosferă cea mai mare cantitate de polen alergizant. Reamintim ca Legea nr.62/2018 privind combaterea Ambrosiei a fost publicată pe 17 martie 2018, dar încă nu au elaborate normele de aplicare și responsabilitățile celor trei ministere implicate în strategia de combatere a acesteia", notau reprezentanții SRAIC.
Ei au realizat un clip care arată exact care sunt simptomele și cât de gravă este alergia la ambrozie.

„100 de milioane de europeni suferă de rinită alergică. Când strănuți, îți curge nasul, de tămâncă ochii, lăcrimezi, tușești, atunci ambrozia ar putea fi vinovată. Consultă-ți alergologul și urmează-i sfatul", îndemnă specialiștii alergologi.

Prolifică și extrem de  periculoasă

Buriana extrem de prolifică face parte din din familia Compositae (Asteraceae), provine din America de Nord și s-a extins masiv, în ultimii 20 de ani, în Europa, în special în Balcani.

În funcție de cât de prielnic îi e locul, ambrozia poate crește până la 1,5 metri înălțime. Se înmulțește pe toate tipurile de sol, dar în zonele însorite unde umezeala e mare se formează adevărate păduri.

Începe să înflorească în iulie și până prin octombrie, uneori și la începutul lui noiembrie dacă e o lună călduroasă, și emite emite polen în continuu în acest interval.

Planta dăunătoare este și foarte rezistentă, semințele ei putând germina în pământ până la 40 de ani, spun specialiștii de la Centrul Elvețian de Alergii. În țara lor, 20% din populație are alergie la polen, așa că perioada de înflorire a ambroziei e sub cod roșu.

O plantă adultă va produce anual milioane de grăunțe de polen, care, în funcție de vânt, teren și vreme, pot fi purtate până la 200 de kilometri distanță.

Un studiu al Centrului Elvețian de Alergii arată că o cantitate de doar 11 grăunțe infime de polen declanșează imediat alergie la nivelul ochilor și aparatului respirator, fat ce demonstrează agresivitatea plantei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel