Alertă cu bombă în centrul Varșoviei. UPDATE: Alertă cu bombă și la Luvru. Individul din Polonia strigă sloganuri pro-Hamas - Foto / Video

Alertă cu bombă în centrul Varșoviei, capitala Poloniei. Alertă cu bombă și la Luvru.

UPDATE 15:40

Poliția a izolat sâmbătă Piața Pilsudski din Varșovia și zona înconjurătoare a capitalei Poloniei. Presa locală a raportat că un bărbat s-a urcat pe un monument din piață și a amenințat că se va arunca în aer, transmite Reuters.

Radiodifuzorul privat Polsat News a raportat că în jurul orei 11:30 GMT bărbatul s-a predat poliției. Filmările l-au arătat coborând de pe monument, scoțându-și jacheta și plecând, ținându-și mâinile în aer. Incidentul a avut loc cu o zi înainte ca Polonia să organizeze alegeri parlamentare cu mize mari.

Un ofițer de poliție de la fața locului îi spusese unui reporter Reuters: "Nu intrați, există o bombă", dar un purtător de cuvânt al poliției citat de agenția de presă PAP nu a confirmat informațiile conform cărora bărbatul amenința să se arunce în aer.

Imaginile postate pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, au arătat un bărbat stând deasupra monumentului Smolensk, care comemorează victimele unui dezastru aerian din 2010, în care au murit 96 de persoane, inclusiv președintele Lech Kaczynski și soția sa, Maria.

PAP a transmis că câteva sute de ofițeri au fost implicați într-o operațiune în jurul pieței. Un jurnalist Reuters a văzut mai mulți ofițeri înarmați sosind în apropiere. Un oaspete de la hotelul Sofitel, care are vedere la piață, a spus că li s-a spus să părăsească clădirea doar pe ieșirea din spate. 

UPDATE 15:25

Muzeul Luvru din Paris, cel mai mare muzeu din lume, s-a închis în mod excepţional sâmbătă la prânz din motive de securitate, în contextul în care Franţa a ridicat nivelul de alertă la urgenţă de atentat în urma atacului islamist comis vineri la Arras (nordul Franţei), transmite Agerpres, citând AFP.

Muzeul Luvru a primit un mesaj scris care evoca un risc pentru muzeu şi pentru vizitatori, a precizat o purtătoare de cuvânt a instituţiei pariziene, după ce anunţul privind închiderea acesteia a fost postat pe platforma X (fosta Twitter).

Am ales, în contextul naţional actual de trecere la alertă de 'urgenţă de atentat', să evacuăm şi să închidem muzeul pentru restul zilei, pentru a oferi timp pentru a se proceda la verificări indispensabile, a adăugat reprezentanta muzeului.

Administraţia muzeului Luvru a precizat că persoanelor care şi-au cumpărat bilete pentru sâmbătă (14 octombrie) le va fi rambursat preţul achitat.

Franţa a decis vineri seară să ridice din nou nivelul de alertă Vigipirate la urgenţă de atentat, cel mai ridicat nivel al acestui dispozitiv de securitate, care permite mobilizarea excepţională a mijloacelor, după asasinarea unui profesor, Dominique Bernard, care a fost înjunghiat de u n tânăr radicalizat în faţa unui liceu din oraşul Arras.

Acest act a fost calificat drept terorism islamist de preşedintele francez Emmanuel Macron. Palatul Elysée a anunţat sâmbătă desfăşurarea a 7.000 de soldaţi pe teritoriul francez.

UPDATE: 15:05

Bărbatul care amenință că se va arunca în aer în centrul Varșoviei ar fi de origine pakistaneză, transmite România Tv. El ar striga mesaje pro-Hamas, potrivit unor surse. Informațiile nu au fost deocamdată confirmate de autoritățile oficiale din Polonia.

UPDATE 14:29

Oamenii sunt evacuați din Muzeul Luvru, transmite România TV. În imaginile video de la fața locului pot fi văzuți zeci de oameni panicați care încearcă să plece cât mai repede de acolo, îmbulzindu-se.

UPDATE 14:23

Este alertă cu bombă și la Luvru, Franța, potrivit Antena 3 CNN.

Cu doar 12 ore în urmă premierul Élisabeth Borne a spus că țara intră în alertă teroristă "urgent" până la stabilirea nivelului de risc. Decizia a venit după ce un presupus islamist radical a ucis un profesor și a rănit alți trei în nordul țării, arată The Guardian.

VEZI ȘI: Asemănările dintre atacul din Arras și cel din apropierea Parisului, când un profesor a fost decapitat. Cel de azi, produs la aproape 3 ani distanță

Cel mai ridicat grad de terorism este alerta de Cod Roșu. Amintim că Grecia a ridicat încă din urmă cu mai multe zile alerta teroristă la nivel portocaliu.

VEZI ȘI: Răspunsul Israelului va fi scurt, dar consecințele vor fi pentru o lungă perioadă de timp. Grecia a activat ”Alerta Portocalie” de atac terorist

UPDATE 14:20

Poliția a izolat Piața Pilsudski din centrul Varșoviei din cauza unei amenințări cu bombă, potrivit unui martor Reuters.

Presa poloneză a relatat că un bărbat s-a urcat pe un monument din piață și a amenințat să se arunce în aer.

Imaginile postate pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, au arătat un bărbat stând deasupra monumentului Smolensk, care comemorează victimele unui dezastru aerian din 2010, când au murit 96 de persoane, inclusiv președintele Lech Kaczynski și soția sa Maria.

"Nu intra, este o bombă", a declarat un ofițer de poliție aflat la fața locului unui reporter Reuters.

Știrea inițială:

Este alertă cu bombă în centrul Varșoviei, capitala Poloniei, transmite România TV. Un bărbat amenință că va exploda bomba pe care ar avea-o în rucsac. Forțele de ordine încearcă în aceste momente să-l convingă pe individ să renunțe la acest gest extrem.

Se ia în calcul ca gestul lui de amenințare cu bombă să aibă legătură cu alegerile care vor avea loc mâine în Varșovia. Vorbim despre niște alegeri extrem de controversate, care au creat foarte multe îngrijorări și chiar revolte.

Tocmai asta încearcă acum negociatorii, să afle de la el motivele pentru care vrea să recurgă la acest gest, în așa fel încât să-și poată adapta strategia de a-l convinge să renunțe pentru că el susține că în acel rucsac are un dispozitiv exploziv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel