EXCLUSIV  ALERTĂ CUTREMUR. ”Habar nu ai cât am lucrat la sistemul ăsta! Îți doresc să mori în cutremur”

Cutremur
Cutremur

Oamenii din spatele paginii ”Seismic Center - Predictie si alerta cutremur” se laudă că au prezis, încă din 15 august, cutremurul din noaptea de 28 octombrie.

Nimeni nu știe cine administrează pagina "Seismic Center - Predictie si alerta cutremur". Ciudat este însă că pe această pagină ne este sugerat foarte des să ne instalăm aplicația Telegram și să ne abonăm gratuit la alerta cutremur INFP pe canalele 6 și 7.  Care este legătura, dacă există, dintre pagina respectivă de Facebook și botul de telegram al INFP? Menționăm că Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a catalogat ca fake news cu potențial de manipulare informațiile de pe pagina Seismic Center.

În acest context, mi-am amintit de omul care a ajutat la realizarea aplicației Telegram. În 2016, S. B., un tânăr care spunea că este ”inventatorul” unei aplicații pentru telefon care ar anunța înainte cu 15-30 de secunde că se va produce un cutremur în România, a avut o reacție furibundă după un articol publicat pe DC News.

Iată articolul care i-a stârnit inventatorului o cruntă atitudine, deși nimeni nu a pomenit despre aplicația sa în momentul redactării știrii:

"Oamenii se tem de 'marele cutremur' care va lovi România și speră să fie salvați de diferite aplicații pe care și le instalează pe telefon.

Internetul este plin de alerte care promit ferm să ne anunțe cu 10-15-20 de secunde înainte că va urma un cutremur important, de obicei, cu o magnitudine mai mare de 4,5 grade. Să admitem că acestea funcționează, deși în noaptea de 24 septembrie 2016, probabil nimeni nu a fost trezit de o astfel de aplicație, ce poți să faci având la dispoziție doar 20 de secunde? Dacă seismul se produce noaptea, în timp ce dormi, până ajungi la telefon și te dumirești de la ce vine alarma... mai trec 10-15 secunde, dacă stai la etajul 1 (sau mai sus), ai nevoie de mai mult de 2-3-4 minute pentru a ieși din bloc. Și știm foarte bine că toți specialiștii ne spun că - în caz de cutremur - NU trebuie să părăsim clădirea. De obicei, după primele mișcări seismice, pot urma replici ale cutremurului, inițial suficient de puternice pentru a provoca noi pagube. De asemenea, nu trebuie să fugim pe scări! Scările sunt foarte sensibile în caz de cutremur, iar coborârea sub efectul oscilațiilor seismice este foarte periculoasă. Nu trebuie să sărim pe fereastră și nici să folosim liftul. Așadar, la ce bun să știți cu 15 secunde că urmează un cutremur? Poate cel mult să opriți gazele. Și să nu uităm că am plecat de la ipoteză că aplicațiile respective își fac treaba și chiar anunță că va fi seism, deși - în cele mai multe cazuri - utilizatorii lor au spus că nu au primit nicio avertizare... poate doar după terminarea cutremurului". Continuarea aici.

La scurt timp după publicarea celor spuse mai sus, S. B., un tânăr care spunea că a ”inventat” o aplicație care anunță cutremurele din România cu circa 20 de secunde înainte, a trimis un mesaj furibund pentru autorul articolului.

"Îți doresc să mori în cutremur și să-ți curgă mațele pe sub dărămături! Și mațele alea să-ți le manance câinii care or să caute cu echipajele de intervenții. Să îți plângă rudele la sicriul gol cu 2 rămășițe din tine", mi-a transmis S. B. într-un mesaj privat pe Facebook.

(w670)

Și rămâne întrebarea... cine se află în spatele paginii "Seismic Center - Predictie si alerta cutremur"? Dacă aveau informații atât de vitale de ce nu au anunțat autoritățile că se va produce un cutremur? De ce nu își dezvăluie identitatea?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel