Alertă de călătorie în Belgia. Anunțul MAE vizează mii de români

foto: Freepik
foto: Freepik

Iată ce trebuie să știe românii care locuiesc în Belgia, dar și cei care intenționează să viziteze această țară.

O nouă grevă va avea loc în Belgia, iar Ministerul de Externe a emis un avertisment pentru românii care locuiesc acolo sau intenționează să călătorească în această perioadă.

Redăm, mai jos, comunicatul MAE:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români aflați în Belgia, în tranzit sau care plănuiesc o călătorie acolo, că joi va avea loc o manifestație națională organizată de sindicate la Bruxelles, care va afecta transportul public, mai ales în capitală.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet ale companiilor de transport public din Regatul Belgiei: www.stib-mivb.be, www.delijn.be.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles: +32(0)23475338, +32(0)23441658, +32(0)23436935, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center-ului în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Regatul Belgiei: +32(0)497428663.

Câți români trăiesc în Belgia

Numărul cetățenilor non-belgieni din țările Uniunii Europene care locuiesc la Bruxelles a atins un nivel record, conform datelor Institutului de Statistică și Analiză din Bruxelles (IBSA).

Potrivit institutului, aproape unul din patru locuitori din capitala Belgiei este cetățean al unui alt stat membru UE. Datele pentru 2023 arată că la Bruxelles locuiau 287.590 de cetățeni non-belgieni din Uniunea Europeană, reprezentând 23,2% din populația regiunii.

Românii ocupă a doua poziție ca prezență, cu 46.572 de cetățeni înregistrați la Bruxelles, după cei 69.984 de francezi și înaintea italienilor, care sunt 35.929. La capătul opus al clasamentului se află cetățenii din Malta (351), Cipru (429) și Estonia (623).

Românii sunt, de asemenea, cel mai tânăr grup european din capitala belgiană, cu o medie de vârstă de 32 de ani, urmați de bulgari și unguri, cu o medie de 35 de ani. La polul opus, cetățenii luxemburghezi sunt cei mai în vârstă, cu o medie de 45 de ani.

Pe de altă parte, româncele reprezintă doar 44% dintre cetățenii români prezenți în Bruxelles, plasând România la coada clasamentului privind ponderea femeilor. În contrast, estonele domină grupul lor național, reprezentând 7 din 10 cetățeni estonieni stabiliți în capitala belgiană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel