Ca urmare a situației hidrometeorologice înregistrate precum și a prognozelor pentru perioada următoare, în această după-amiază, ministrul Tánczos Barna a convocat o ședință de lucru la care au participat reprezentanți de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Administratia Nationala de Meteorologie RA, Administrația Națională Apele Române, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Hidroelectrica și de la alte instituții de profil.
ANM a emis o atenționare meteorologică, cu interval de valabilitate: 27 mai, ora 12:00 – 29 mai, ora 10:00. Astfel, în această perioadă, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, iar în zona Munților Banatului, a Carpaților Meridionali și Orientali, în Oltenia și local în Muntenia, Transilvania și nordul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși 25...35 l/mp și pe arii restrânse 40 l/mp.
Astfel de fenomene se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe suprafeţe mai mici şi pentru intervale scurte.De asemenea, a fost emisă și o avertizare meteorologică, cod portocaliu, valabilă în intervalul 27 mai, ora 16:00 – 28 mai, ora 21:00. În intervalul menționat, în județele Mehedinți, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Suceava, Neamț, Botoșani, precum și în zona de munte a județelor Caraș-Severin, Hunedoara, Alba și Bacău, vor fi perioade cu ploi abundente și în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 40...50 l/mp și pe arii restrânse 60...70 l/mp.
La altitudini de peste 2000 m, ploile vor determina topirea și cedarea apei din troienele de 70...90 cm, încă existente pe crestele Carpaților Meridionali.Totodată, colegii de la INHGA au emis o atenţionare hidrologică, cod portocaliu, valabilă în intervalul 27.05.2021 ora 15:50 – 27.05.2021 ora 24:00, care vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie pe râurile din bazinele hidrografice: Mureș – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Alba Iulia – amonte S.H. Brănișca, județele: Alba, Sibiu și Hunedoara.
Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Mureș – afluenții de stânga aferenți sectorului aval S.H. Gelmar – amonte S.H. Brănișca.Specialiștii ANAR monitorizează cursurile de apă și construcțiile hidrotehnice și sunt pregătiți să intervină în orice moment, dacă situația o va impune. În funcție de evoluția fenomenelor, vom reveni cu actualizarea prognozei hidrometeorogice și cu informații suplimentare, transmite Ministerul Mediului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci