Alertă de meningită într-un oraș din România. Toate școlile vor fi închise

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Este alertă de meningită într-un oraș din România. 

Autoritățile din Baia Mare sunt în alertă după ce au fost confirmare două cazuri de meningită, la două școli diferite din oraș. Doi adolescenți au ajuns de urgenţă la spital, iar în consecință toate unitățile de învățământ din oraș vor fi închise. Elevii vor face ore online până joi, pentru a putea fi efectuate dezinfecții în unitățile de învățământ, autoritățile încercând astfel să prevină răspândirea bolii.

Se presupune că cei doi adolescenți din clasa a 9-a respectiv clasa a 12-a  s-ar fi îmbolnăvit după ce au participat la o petrecere. Ambii au început să aibă simptome de febră și dureri musculare, iar unul dintre ei a ajuns să fie internat în stare gravă la spitalul de pediatrie din Cluj. Celălalt este sub supraveghere medicală, iar starea lui de sănătate e mai bună.

"Ambii tineri au participat la Balul Bobocilor organizat de un colegiu din Baia Mare. Primul pacient în vârstă de 15 ani s-a prezentat cu febră, dureri de cap, erupție de tip purpuric, de tip hemoragic cu evoluție rapidă spre agravare. Tocmai pentru siguranța copiilor am recomandat trecerea din sistemul fizic în sistem online, tocmai că unitățile de învățământ să aibă timp în cursul zilei de astăzi și de mâine să demareze acțiunile de curățare și de dezinfecție", a declarat Lucica Pop, medic epidemiolog la DSP Maramureș, scrie Antena3.ro.

"Inspectoratul Școlar Județean Maramureș a inițiat  o campanie de dezinfecție în școli"

"Inspectoratul Școlar Județean Maramureș a inițiat o campanie de dezinfecție în școli. La debutul bolii, apare și alt tip de simptome, respectiv vărsăturile, care de obicei nu sunt precedate de greață și care semnifică o creștere a presiunii la nivelul creierului.

Pe lângă asta, durerea de cap intensă, fotofobia sau momentul în care lumina intensă ne deranjează la privit", a declarat Mihai Pop, inspector general al ISJ Maramureș.

Ce este meningita

Meningita este o inflamație a meningelor, membranele care înconjoară creierul și măduva spinării. Această boală poate fi cauzată de o infecție virală, bacteriană sau, mai rar, fungică, precum și de alte cauze, cum ar fi unele boli autoimune, reacții la medicamente sau cancere.

Meningita bacteriană este considerată o urgență medicală deoarece poate provoca complicații severe, cum ar fi pierderea auzului, leziuni cerebrale permanente, sepsis sau deces. Meningita virală, deși mai ușoară, poate cauza probleme la persoanele cu imunitate scăzută.

Tipuri principale de meningită

Meningita virală: Este cea mai comună formă și, de obicei, mai puțin gravă. Virusuri precum enterovirusurile, herpes simplex și oreionul pot fi cauze. De obicei, se vindecă de la sine în câteva săptămâni, dar poate necesita tratament simptomatic.

Meningita bacteriană: Este o formă gravă și poate fi fatală dacă nu este tratată prompt. Bacterii precum Streptococcus pneumoniae sau Neisseria meningitidis sunt cauze comune .Necesită tratament urgent cu antibiotice.

Meningita fungică: Este rară și apare mai ales la persoanele cu sistem imunitar compromis (de exemplu, cei cu HIV/SIDA).Tratamentul include antifungice, dar boala poate fi dificil de gestionat.

Meningita non-infecțioasă: Poate apărea din cauza unor boli autoimune, reacții alergice severe sau traumatisme.

Simptomele bolii

Febră bruscă

Dureri severe de cap

Gât înțepenit

Greață și vărsături

Sensibilitate la lumină (fotofobie)

Confuzie, somnolență sau chiar comă

În cazurile grave, apar pete purpurii pe piele (în special în meningita bacteriană).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel