Asist. univ. dr. Claudiu Stoicescu, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar din București, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical, unde a vorbit despre importanța vaccinări pneumococice.
Vaccinul pneumococic protejează împotriva infecțiilor pneumococice grave și potențial fatale și este recomandat persoanelor de peste 65 de ani. Acesta este cunoscut și sub numele de vaccin împotriva pneumoniei.
Asist. univ. dr. Claudiu Stoicescu, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar din București, a vorbit la interviurile DC News și DC Medical, despre importanța vaccinări pneumococice.
„Vaccinul gripal și vaccinul pneumococic sunt cele mai importante vaccinuri. Ele sunt citate de ghidurile de cardiologie.
Sfârșitul de toamnă, iarnă și începutul de primăvară sunt perioadele cu cele mai multe decompensări ale insuficienței cardiace, iar cauza principală a decompensărilor rămâne practic contactarea acestor infecții la nivel pulmonar, dar pot fi și în altă parte.
Încurajez pe toți cei care au peste 65 de ani să meargă să-și întrebe medicul de familie sau medicul cardiolog cum li se poate facilita administrarea acestui vaccin, să uite orice formă de teorie a conspirației deoarece, cumva, în perioada pandemiei au fost tot felul de idei care au modificat gândirea multor persoane din jurul nostru. Oamenii trebuie să înțeleagă că medicația tip vaccin este o medicație standard, acceptată de lumea modernă. Oamenii trăiesc mai mult pentru că au acces la un sistem sanitar care înțelege că această modalitate face parte din standardul de tratament și de prevenție al unor patologii grave”, a spus asist. univ. dr. Claudiu Stoicescu, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar din București.
„Inima nu mai are capacitatea să preia sângele și să-l ducă mai departe. Există așa numita stază, adică lichidul care formează partea bază a sângelui, iese din capilare și stagnează la nivel pulmonar, în special, dar și la nivelul celorlalte organe.
Acest lichid este un mediu propice de însămânțare pentru diverși agenți patogeni.
Sunt mulți oameni care intră în contact cu virusul respectiv sau cu bacteria respectivă și nu fac boala, asta pentru că sunt oameni care nu au acest mediu propice. În cazul în care ai o patologie care facilitează dezvoltarea bacteriei, lucrurile sunt grave.
În timp ce pneumococul se dezvoltă, el afectează sever organul respectiv. Organul respectiv nu mai are capacitatea să facă ce știe cel mai bine și anume schimbul de gaze la nivelul capilarului pulmonar, care înseamnă să dea afară schimbul de carbon și să introducă oxigenul, lucru care duce la un dezechilibru la acești pacienți”, a mai precizat asist. univ. dr. Claudiu Stoicescu, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar din București.
Vezi emisiunea integrală în materialul video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu