18 județe sunt sub incidenţa unor atenţionări Cod galben de vânt puternic de tip nowcasting, valabile până seara. Vântul ajunge, la rafale, și la 100 de kilometri pe oră.
Potrivit ANM, până la ora 23.00, în zona de munte a județelor Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Caraş-Severin și Hunedoara se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 90 km/h.
De asemenea, până la ora 21.00, în județele Bacău, Botoşani, Suceava, Galaţi, Neamţ, Vrancea, Iaşi și Vaslui se anunță intensificări locale ale vântului, cu viteze la rafală în general de 55...65 km/h.
Și zona de munte a județelor Suceava și Neamț se află sub incidența unui Cod galben de vânt puternic, până la ora 21.00. Aici vântul va depăși la rafală 90...100 km/h.
Până la ora 22.00, în Olt, Dolj și Mehedinţi se vor semnala intensificări locale ale vantului cu viteze la rafală în general de 55...65 km/h. Până la aceeași oră la munte, în Gorj și Vâlcea, vântul va depăşi la rafală 80...90 km/h.
Plouă torențial miercuri seara pe un tronson al Autostrăzii București-Pitești și există risc de acvaplanare.
Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, este afectat de ploaia torențială tronsonul kilometric 12-23 (localitatea Bolintin Deal, județul Giurgiu) din Autostrada A1 București – Pitești.
În această zonă, apa este acumulată pe carosabil și există risc de acvaplanare.
Șoferii sunt sfătuiți să circule cu atenție, să reducă viteza și să se asigure la schimbarea benzii de circulație.
Meteorologii au emis, miercuri seară, alerte de furtuni pentru București și pentru mai multe localități din județul Constanța.
Potrivit ANM, avertizarea care vizează Bucureștiul este în vigoare până la ora 19.00. În Capitală se vor semnala averse de ploaie ce vor cumula izolat 10-15 l/mp, scurte intensificări ale vântului și descărcări electrice.
O altă avertizare vizează localitățile Constanța, Medgidia, Năvodari, Ovidiu, Murfatlar, Mihail Kogălniceanu, Eforie, Cobadin, Cumpăna, Valu lui Traian, Techirghiol, Tuzla, Lumina, Cogealac, Nicolae Bălcescu, Topraisar, 23 August, Agigea, Corbu, Mircea Vodă, Castelu, Poarta Albă, Crucea, Peștera, Ciocârlia, Amzacea, Cuza Voda, Pecineaga, Istria, Mereni, Săcele, Costinești, Bărăganu, Pantelimon, Târgușor, Tortoman, Siliștea, Grădina, Mangalia din județul Constanța.
Aceasta este în vigoare până la ora 19.15. Se vor semnala frecvente descărcări electrice, vijelie și intensificări ale vântului, cu rafale ce vor depăși 80 km/h.
----------
Elena Mateescu, director ANM, spune că vara anului 2021 este una a extremelor.
Ploile abundente au făcut ravagii în mai multe zone din țară. Elena Mateescu, spune că vara anului 2021 este o vară a extremelor și avertizează că ce a mai rămas din această vară va mai aduce astfel de perioade.
„Trebuie să luăm în considerare vara anului 2021 la nivelul întregului continent, o vară a extremelor meteo. Dacă țările scandinave s-au confruntat timp îndelungat cu valuri de căldură, România nu a făcut excepție. Ne amintim sfârșitul lunii iunie, apoi și în iulie și iată aceste alternanțe care ne aduc de la caniculă la fenomene de instabilitate atmosferică accentuată... cu cât diferențele de temperaturi sunt mai mari, cu atât violența fenomenelor specifice condițiilor de instabilitate este mai mare. În sud-estul Europei vorbim de un transport de masă de aer rece, venit după o masă de aer foarte cald și care a adus sisteme noroase foarte bine organizate, cu ploi abundente, intensificări ale vântului. Aceste alternanțe rămân de interes, dacă luăm în considerare și estimarea pentru următoarele patru săptămâni. Săptămâna viitoare vorbim de o săptămână mai caldă decât în mod obișnuit, 26 iulie-2 august, cu tendință spre deficit a precipitațiilor toată săptămâna, după care săptămâna 2-9 august e posibil să consemnăm din nou o tendință spre excedent a cantității de precipitații. Ce a mai rămas din vară va mai aduce în atenție astfel de perioade”, a spus Elena Mateescu la Digi 24.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci