Alertă maximă pentru înmormântarea Elisabetei a II-a. Provocare uriașă la organizarea securității

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Șefi de stat din întreaga lume și milioane de cetățeni sunt așteptați la Londra, în cel mai impresionant eveniment pe care l-a văzut vreodată Regatul Unit.

Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a va fi un eveniment global, poate doar comparabil cu cel al lui Nelson Mandela din 2013 și din acest motiv va fi și principala provocare de securitate națională pe care un astfel de eveniment a pus-o vreodată Regatului Unit.

Până la 750.000 de oameni sunt așteptați să călătorească la Londra, la Westminster Hall  în aceste zile pentru a-și aduce un ultim omagiul monarhului.

Autoritățile au avertizat timpul de așteptare pentru intrare ar putea ajunge până la până la 30 de ore. Potrivit estimărilor inițiale, până la două milioane de cetățeni ar putea ajunge la ceremonia de înmormântare din capitală.

Securitate asigurată zilnic cu mii de oficiali militari

Pentru a asigura securitatea, vor fi de serviciu până la 10 mii de oficiali în fiecare zi, dintre care unii vor veni din forțele armate din întreaga țară.

Downing Street a spus că 1.500 de militari vor fi disponibili pentru orice nevoie, iar poliția este în alertă nu doar pentru a evita eventualele incidente legate de terorism, ci și pentru eventualele demonstrații sau întorsături organizate de activiști politici sau de mediu.

”Va fi cea mai mare demonstrație de oameni pe străzile Londrei și chiar oriunde altundeva, de altfel, pe care Marea Britanie a văzut-o vreodată. ”Va fi cea mai mare operațiune efectuată vreodată în țară”, a spus Bob Broadhurst, care a fost comandant de securitate la nunta prințului William și Catherine și pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, relatează Europa Today.

Grandiosul eveniment ”vine cu propriile sale probleme”, a spus el pentru Guardian Broadhurst, menționând că ”securitatea și ceremonia nu se potrivesc bine”, și că în acest caz lucrurile vor fi și mai complicate pentru că ”familia regală vrea să fie aproape de public”, o perspectivă ”absolut înfricoșătoare” pentru cei responsabili de securitate.

Ca să nu mai vorbim de faptul că vor fi oaspeți de excelență, precum președintele american Joe Biden, a cărui protecție este deja o bătaie de cap. Dar nici pentru el nu ar trebui să existe excepții de la protocolul strict pus în aplicare. De la Londra au făcut cunoscut că este binevenit ”dacă delegațiile însoțitoare” ale personalităților internaționale ”se reduc cât mai mult la număr de participanți”.

Casa de pompe funebre în sine, deschisă până la înmormântarea de luni, este practic blindată

Sicriul închis al Reginei Elisabeta se sprijină pe o platformă înălțată și decorată, păzită 24 de ore din 24 de unități ale Gărzii de corp a Suveranului sau ale Regimentului de Cavalerie de la Casa Regală. Toți vizitatorii vor trece prin verificări similare la aeroport și există restricții stricte cu privire la ceea ce oamenii pot lua cu ei.

Blindată va fi, desigur, și înmormântarea. Polițiști în uniformă se vor alinia pe parcurs împreună cu agenți sub acoperire. Lunetiştii vor fi staţionaţi pe clădiri, iar echipele speciale ale armatei vor fi gata să intervină.

Întregul oraș va sta pe loc și până la 1.500 de soldați vor fi dislocați pentru a controla mulțimile și a proteja sute de demnitari străini. Trei elicoptere de la Unitatea de Asistență Aeriană a Met vor survola zona 24 de ore din 24.

Noul comisar al Poliției Met, Sir Mark Rowley, care și-a început numit în funcție cu doar câteva zile în urmă, a vorbit despre o ”provocare uriașă”, dar a dat asigurări: ”Vom avea un eveniment sigur”.

Citește și:

De ce va fi sigilat și ascuns într-un seif pentru 90 de ani testamentul reginei Elisabeta a II-a

Testamentul Reginei Elisabeta a II-a, în cazul în care ar putea fi văzut de public, ar oferi informaţii despre averea suveranei britanice, însă, spre deosebire de actele asemănătoare ale cetăţenilor britanici obişnuiţi, testamentul va fi sigilat și încuiat într-un seif pentru cel puţin 90 de ani, relatează Reuters, conform Agerpres. Primul membru al familiei al cărui testament a fost sigilat de Curte a fost Prinţul Francis de Teck, fratele mai tânăr al reginei Mary, care a murit în 1910. Testamentul acestuia face parte din cele peste 30 păstrate într-un seif aflat într-un loc secret din Londra, sub îngrijirea unui magistrat. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel