Alertă mondială: Emisiile globale necontrolate sunt pe cale să declanșeze o extincție în masă a vieții marine

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Viaţa marină, în pericol din cauza poluării.

Publicitate

Pe măsură ce emisiile de gaze cu efect de seră continuă să încălzească oceanele lumii, biodiversitatea marină ar putea fi pe cale să se prăbușească în următoarele câteva secole la niveluri care nu au mai fost înregistrate de la dispariția dinozaurilor. Într-un studiu recent, publicat în revista Science de către cercetătorii de la Universitatea Princeton, aceștia au modelat biodiversitatea marină din viitor în funcție de diferite scenarii climatice preconizate.

S-a constatat că, dacă emisiile nu vor fi reduse, pierderile de specii cauzate doar de încălzire și de epuizarea oxigenului ar putea ajunge să reflecte impactul substanțial pe care oamenii îl au deja asupra biodiversității marine până în jurul anului 2100. Conform autorilor, speciile polare sunt cele mai expuse riscului de dispariție. „Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, esențială pentru a evita o extincție în masă” „Reducerile agresive și rapide ale emisiilor de gaze cu efect de seră sunt esențiale pentru a evita o extincție în masă majoră a speciilor oceanice”, a declarat autorul principal Curtis Deutsch, profesor de geosciințe. Cu toate acestea, studiul a arătat că inversarea emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea reduce riscul de extincție cu peste 70%. „Magnitudinea extincției pe care am constatat-o depinde în mare măsură de cantitatea de dioxid de carbon pe care o emitem în viitor. Există încă suficient timp pentru a schimba traiectoria emisiilor de CO2 și pentru a preveni magnitudinea încălzirii care ar cauza această extincție în masă”, a declarat autorul lucrării, Justin Penn. Deutsch și Penn au combinat datele fiziologice existente despre speciile marine cu modelele de schimbări climatice pentru a prezice modul în care acestea vor afecta supraviețuirea animalelor marine de pe glob în următoarele secole.

Cel mai ameninţător eveniment de extincție de pe Terra

Cercetătorii au comparat modelul lor cu amploarea extincțiilor în masă din trecut, surprinsă în arhiva fosilă, bazându-se pe lucrările lor anterioare care au legat modelul geografic al extincției de acum 250 de milioane de ani – cel mai mortal eveniment de extincție de pe Pământ – de factorii de bază, și anume încălzirea climei și pierderea oxigenului din oceane, scrie wnyc.org. Pe măsură ce temperatura oceanelor crește și disponibilitatea oxigenului scade, se produce o scădere pronunțată a abundenței vieții marine.

Speciile marine tropicale se vor descurca probabil mai bine, deoarece au trăsături care le permit să facă față apelor calde, cu un conținut scăzut de oxigen de la tropice. Pe măsură ce apele de la nord și de la sud de tropice se încălzesc, aceste specii ar putea fi capabile să migreze către noi habitate adecvate. Potrivit curiozitate.ro, oamenii de ştiinţă raportează că modelul de extincție proiectat, cu o extincție globală mai mare a speciilor la poli, în comparație cu cele de la tropice, reflectă modelul extincțiilor în masă din trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel