O navă comercială a fost deturnată de refugiații și migranții pe care i-a salvat de la moarte în largul coastei Libiei și se îndreaptă acum către Malta, a declarat vicepremierul italian și autoritățile malteze, citează The Guardian.
Corriere della Sera și agențiile italiene de știri au transmis că 108 persoane au fost preluate de nava de marfă Elhiblu 1, iar aceștia au deturnat nava când a devenit clar că intenționează să-i aducă înapoi în Libia.
"Aceștia nu sunt migranți aflați în primejdie, sunt pirați, vor vedea Italia doar printr-un telescop", a declarat Matteo Salvini, deputatul extremist din Italia.
Un purtător de cuvânt al forțelor armate ale Maltei a confirmat că nava a fost deturnată și a declarat că autoritățile malteze monitorizează evenimentul și că nu ar fi permis să ancoreze în Malta.
"Este evident un caz de crimă organizată", a declarat Salvini pe Facebook. "Porturile noastre rămân închise", a mai spus el.
Salvini, liderul partidului Ligii, a fost în centrul mai multor discuții internaționale asupra refuzului său de a lăsa navele umanitare să ajungă în Italia.
Săptămâna trecută, senatul italian a respins cererea procurorilor de a investiga pentru răpirea într-un caz din luna august, când a blocat o navă italiană de coastă, cu 150 de persoane la bord, timp de aproape o săptămână în afara Siciliei, înainte de a o lăsa în final să ancoreze.
Miercuri, Uniunea Europeană a declarat că va opri patrulele sale maritime din Marea Mediterană, care au salvat mii de refugiați și migranți, după ce guvernul italian a amenințat că va respinge întreaga operațiune a Uniunii Europene în apele sale teritoriale.
Operațiunea Sophia, care are două nave și cinci avioane și elicoptere, a fost înființată în 2015 pentru a preveni pierderea vieții pe mare într-un an în care 3.771 de persoane au decedat sau au dispărut încercând să ajungă în Europa în ambarcațiuni improprii.
Elementul de patrulare maritimă al operațiunii se va încheia la 30 septembrie, deși patrulele aeriene vor fi intensificate. Misiunea va continua, de asemenea, să antreneze gărzile de coastă libiene - parte a unei strategii controversate pe care criticii o spun că conduc la faptul că oamenii sunt prinși în centre de detenție libiene, unde suferă abuzuri îngrozitoare.
Și Poliția de Frontieră română a participat la astfel de misiuni în cazul operațiunilor FRONTEX.
Vezi și: Salvini nu se dezminte. Porturile rămân inchise pentru imigranți
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News