Direcția de Sănătate Publică anunță că probele de apă de mare prelevate din zona plajelor neamenajate din localitățile Vadu și Corbu conțin cantități mari de E.coli.
Este o avertizare sanitară pe litoral, după ce Direcția de Sănătate Publică din Constanța a detectat prezența E.coli în apa mării din diverse stațiuni. Autoritățile din domeniul sănătății informează că testele efectuate pe apa de mare din apropierea plajelor neamenajate din Vadu și Corbu arată niveluri ridicate de E.coli și sfătuiesc oamenii să evite scăldatul până când situația va reveni la normal.
Oficialii vor continua să supravegheze și să raporteze rezultatele altor analize de control. Conform declarațiilor reprezentanților, celelalte plaje de pe litoralul Mării Negre sunt sigure și nu prezintă pericole pentru sănătate.
"În zona plajelor neamenajate din localităţile Vadu şi Corbu din judeţul Constanţa, probele de apă de mare sunt neconforme, conţinând o cantitate peste limitele admise de bacterii coliforme (Escherichia Coli). Având în vedere această situaţie, recomandăm evitarea îmbăierii în zonele de plajă din dreptul celor două localităţi, până la normalizarea situaţiei", a anunţat DSP Constanţa.
Totodată, medicul epidemiolog Emilian Popovici subliniază că este esențial să se evite scăldatul în zonele neautorizate, unde pericolul infectării cu agenți patogeni este ridicat, potrivit România TV.
Pe lângă pericolele îmbolnăvirii cu E. coli, litoralul a prezentat în ultima vreme și alte pericole. Săptămâna aceasta a debutat tragic.
Mai multe persoane au murit înecate în valurile agitate ale Mării Negre. Curenții puternici de apă, cunoscuți sub denumirea de curenți rip, sunt considerați vinovați. Acești curenți de suprafață, extrem de puternici și înguști, se pot forma chiar și atunci când apa este adâncă până la brâu, ceea ce face ca riscul să fie mare chiar și pentru cei care nu ajung departe de mal, conform experților de la National Oceanic and Atmospheric Administration din SUA.
Experții au evaluat 34 de sectoare de plajă, de la Năvodari la Vama Veche, folosind imagini satelitare de înaltă rezoluție. Din cei 40,3 kilometri de coastă analizați, s-a descoperit că 74% sunt afectați de curenții rip, cu variații în ceea ce privește frecvența și intensitatea acestora.
Curenții rip, denumiți și curenți de retur, sunt fluxuri puternice și înguste de apă care se deplasează de la țărm către largul mării. Aceștia se formează în general în zonele unde valurile se sparg perpendicular pe coastă și sunt cauzate de acumularea apei din valuri care revine rapid către mare sau ocean. Curenții rip se mișcă perpendicular față de țărm și pot atinge viteze de până la 8 km/h, fiind suficient de puternici pentru a trage în larg un înotător neexperimentat. De obicei, acești curenți au o lățime cuprinsă între 3 și 20 de metri, dar pot avea și dimensiuni mai mari. Pot varia ca durată, de la câteva minute până la câteva ore, și apar, în general, brusc.
CITEȘTE ȘI: Pericol în Marea Neagră. Ce sunt curenții rip și cum te poți salva de la înec
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu