Psihologul Radu Leca a explicat de ce unii oamenii lansează alerte cu bombe false, deși acest lucru este ilegal și deloc amuzant.
În weekend am avut trei alerte cu bombă în Capitală, toate false (Vezi știrea AICI). Și nu se întâmplă doar la noi. În Croația spre exemplu, Poliţia din Zagreb a anunţat duminică seara că semnalările privind amplasarea unor dispozitive explozive în trei centre comerciale, primite în cursul zilei, s-au dovedit a fi false. Pentru a afla ce este în mintea autorilor acestor alerte false cu bombă, dar și care este impactul social al acestui fenomen tot mai des întâlnit, DC NEWS l-a contactat pe psihologul Radul Leca. În interviul de mai jos veți găsi toate explicațiile. Pe scurt, de multe ori, aceste alerte sunt doar niște provocări, dar și un trend occidental, ajuns acum și în România.
1. - De ce recurg oamenii la astfel de gesturi și lansează alerte false cu bombă?
Radu Leca: - Adolescenții procedează în acest fel, respectiv realizează apeluri telefonice false către autorități anunțând lansarea unor bombe în mall-uri, în benzinării sau în anumite tipuri de blocuri sau apartamente din cauza faptului că își doresc să realizeze o provocare. Îndeplinirea unor provocări lor le aduce în minte și în interiorul organismului o cantitate foarte mare de endorfine. În baza acestor endorfine, imaginea lor de sine crește.
2. Adolescenții își dau aceste provocări singuri sau și le lansează reciproc?
Radu Leca: - Cred că avem de a face cu un mod propriu. Fiecare gașcă are un fel de intrare în grup. Ca să poți fi acceptat într-un grup trebuie să ai un anumit tip de tatuaj, trebuie să consumi un anumit tip de drog și trebuie să realizezi o listă de provocări, exact ca în anii 2010-2015 în SUA, același lucru se întâmplă la noi astăzi, ani de zile mai târziu, când trendul occidental a aterizat și în Capitală, dar și în alte orașe mari. Ca să poți intra într-o gașcă de copii, de adolescenți populari ai mare nevoie să lași orice formă de inhibiție sau de rușine deoparte și să realizezi fapte, unele cu conținut penal, care te vor propulsa pe unul din locurile speciale din gașcă, spre exemplu: locotenent sau căpitan. Ei în interiorul găștii realizează doar fapte rele și foarte rele, de la tâlhării, la plasare și comercializare de stupefiante, până la șantaj.
3. Și în cazul adulților care lansează alerte false cu bombe?
Radu Leca: - În ceea ce privește partea de tineri adulți care realizează această formă de sabotare socială și economică a unui mall, avem de a face cu persoane labile din punct de vedere psiho-emoțional care își doresc să fie vizibile din punct de vedere social. Sunt oameni singuri și foarte singuri cu dependențe, de la droguri, până la alcool, care se împlinesc emoțional realizând fapte 100% greșite.
4. Există posibilitatea ca o alertă falsă cu bombă să fie folosită și ca răzbunare de către cineva care are un interes ascuns?
Radu Leca: Categoric că putem să mergem și pe această idee spusă de dumneavoastră în care un competitor sabotează un anumit mall tocmai pe ideea că acesta trebuie să fie falimentat sau să aibă o imagine proastă, dar acest lucru nu se poate întâmpla la infinit. Cu siguranță autoritățile sunt în acest moment în alertă și urmăresc fiecare tip de amenințare în parte, chiar dacă amenințarea sună cumva comic și cu siguranță în următoarele zile vom avea unul sau mai mulți făptași arestați.
5. Care este impactul social al acestor alerte cu bombă false?
Radu Leca: - Din punct de vedere al impactului social și economic, putem să vorbim de o sabotare pe partea de economie, pur și simplu. Și în plus de asta, oamenii atunci când vor avea de a face cu o alarmă reală și cu plasarea unei bombe reale într-un mall, vor trata această problemă cu foarte mult amuzament și cu orice fel de lipsă de profesionalism. Așa că lucrurile stau în felul următor. Avem de a face cu oameni profund bolnavi care își doresc atragerea atenției asupra lor, își doresc să aibă o imagine exact ca în interiorul jocurilor online pe care ei le practică. Cred din tot sufletul lor că ei locuiesc în GTA sau în alte jocuri, iar realitatea din aceste jocuri, din păcate, este absorbită de realitatea în care subiecții trăiesc. Cele două tipuri de realități fuzionează.
6. Cum facem să păstrăm vigilența populației în astfel de cazuri?
Radu Leca: - De peste 35 de ani, imediat după ce revoluția din 1989 a avut loc, începând cu anul 1991 tot ceea ce a însemnat amenințări false cu bombă au avut loc pe teritoriul național al României. De peste 30 de ani, românii ascultă aceste amenințări și au înțeles, inclusiv la nivel genetic, că avem de a face doar cu amenințări false. Până în acest moment, nu a existat niciodată o amenințare reală cu bombă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu