COD PORTOCALIU  Alerte meteo 19 - 22 august 2022: Cod Galben, Cod Portocaliu de vreme rea. Prognoza pe o lună - Harta ANM

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe alerte meteo pentru vineri, dar și pentru weekend.

Cod Galben de căldură. Până la 37 de grade la umbră 

Astfel, astăzi, 19 august, dar și sâmbătă, 20 august, avem Cod Galben de val de căldură și disconfort termic ridicat: ”Vineri și sâmbătă (19 și 20 august), valul de căldură se va menține în regiunile vestice și sudice și se va extinde și în vestul Transilvaniei, Maramureș, sudul Moldovei și zona continentală a Dobrogei. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18...21 de grade”. 

În sud-estul țării disconfortul termic va continua să fie ridicat și în perioada următoare, mai notează meteorologii. 

Cod Portocaliu: Vor fi chiar și 40 de grade

A fost emis Cod Portocaliu pentru astăzi, 19 august, de val de căldură persistent și disconfort termic accentuat pentru vestul țării. 

”Vineri (19 august), în zona joasă a județelor Caraș Severin, Timiș și Arad valul de căldură se va intensifica. Se vor înregistra frecvent temperaturi de 38...39 de grade și izolat 40 de grade, iar noaptea acestea nu vor coborî sub 20...23 de grade și, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat” anunță ANM. 

Cod Galben până luni

În același timp, ANM a emis Cod Galben pentru weekend și pentru luni, pentru intervalul 20 august, ora 12:00 – 22 august, ora 10:00. 

Fenomenele vizate sunt instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi însemnate cantitativ: ”În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, Oltenia și în zonele montane, apoi în extindere în toată jumătatea vestică a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp și pe arii restrânse 50...70 l/mp.

În extremitatea de vest a țării se vor semnala fenomene asociate instabilității atmosferice și în noaptea de vineri spre sâmbătă (19/20 august), dar pe arii restrânse” anunță ANM. 

Vezi în Galeria foto județele afectate de alertele meteo

Prognoza specială pentru București 

”Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 32...36 de grade, iar noaptea vor fi minime de 18 - 20 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări în seara și noaptea zilei de duminică (21/22 august), când probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului) va fi în creștere” a anunțat ANM pentru București. 

Vremea pe o lună

Prognoză 22 - 29 august

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile nordice și estice.

Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea de sud-vest a țării, dar mai ales în zona de munte aferentă, iar în rest cantitățile de precipitații vor fi deficitare.

Prognoză 29 august - 5 septembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în est și sud-est.

Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în regiunile vestice, dar și local deficitare în cele estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Prognoză 5 - 9 septembrie 

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile estice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va avea o tendință ușor excedentară în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

Prognoză 12 - 19 septembrie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, mai ales în estul și sud-estul țării.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi excedentare în regiunile vestice, nordice și nord-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel