Politologul Alex Coita a scris pe pagina sa de Facebook că este dezamăgit de lipsa culturii comunităţii din România şi a oferit un exemplu din Italia, acolo unde acest lucru funcţionează perfect.
"Citesc că în Veneția, un rai al hoților de buzunare, există o inițiativă civică formată din voluntari care, lucrând în colaborare cu poliția, a reușit să reducă numărul infracțiunilor de stradă cu peste o treime.
Mișcarea „Cittadini non distratti” (Cetățenii ne-neatenți”) a fost fondată acum 30 de ani de un zidar pe nume Franco dei Rossi, acum în vârstă de 68 de ani. Grupul de inițiativă are 60 de membri care ajută la prinderea hoților, fie trimitând pe whatsapp polițiștilor poze cu suspecții, fie oprindu-i pe hoți în timp ce sustrag portofelele.
Astfel de inițiative, pornite la firul ierbii de membrii comunității, se întâlnesc și în alte țări. Când locuiam în America, în majoritatea cartierelor existau patrule formate din rezidenți care se asigurau că cei mici pot să se joace în liniște în fața casei, fără să le fie frică de persoane suspecte sau de traficanți de droguri", a scris Alex Coita pe Facebook.
"La noi din păcate a dispărut total cultura comunității, igiena interpersonală fiind grav viciată de un mix toxic de suspiciune cu rădăcini în mediul infestat de informatori ai fostei securități și individualism generat de sistemul capitalist de tip Est Sălbatic care s-a instalat în România după 1989.
Rezultatul este că suntem mai singuri, mai speriați, mai nervoși și mai obosiți. Și mai în pericol.
Sigur, statul trebuie resetat. Dar dacă ne-am da mai întâi reset fiecare dintre noi? Dacă am începe să lucrăm împreună, să ne ajutăm unii pe alții, să ne ținem spatele și să fim un pic mai generoși și mai încrezători? Oare nu ni s-ar întoarce înzecit acest dar?
Gândiți-vă la asta. E o idee pe care o doresc dezvoltată pe măsură ce facem progrese spre punerea în practică a conceptului #mieîmipasă", a mai scris Alex Coita.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu