Alex Coita, despre episodul care a marcat România: Accent pe obținerea de scalpuri

Alex Coita
Alex Coita

Alex Coita a făcut o analiză a ultimelor mari „cruciade" anticorupție și ce s-a întâmplat în România ultimilor ani.

Alex Coita a tratat în termeni gravi modul în care s-a dus lupta anticorupție în România și care au fost efectele provocate. Analistul analizat și alte două exemple internaționale de lupte cu marea corupție și rezultatele lor asupra societății.

Citește și:Primarul Gheorghe Falcă, internat, de urgență, în Capitală

"Rezultatul? O generație de stagnare"

 

"În ultimii 30 de ani au mai existat la nivel internațional cel puțin încă două „cruciade" anti-corupție, pe lângă cea din România.

E vorba în primul rând de operațiunea Tangentopoli, cunoscută și sub numele de Mani Pulite, prin care a fost destructurat binomul compus din Democrazia Cristiana (partidul-sistem care a condus Italia din 48 pana la începutul anilor 90, sprijinit de Statele Unite care se temea de o „defectare" a Italiei de partea comuniștilor) și Mafia. Rezultatul? O generație de stagnare, alternanță între lideri slabi și showmen-i geriatrico-priapici care a dus până la urmă la o alianță a populiștilor și un stat care nu-și atinge potențialul", scrie Alex Coita.

Citește și: Cheia schimbării în România, mobilizarea la vot

Abordarea trebuie să depășească paradigma șerifului din vestul sălbatic

 

"A doua, de dată mai recentă, a început în 2014 în Brazilia și s-a terminat în 2018 cu alegerea neo-fascistului Bolsonaro, ales pe o platformă anticorupție. Lava Jato a adus în fața justiției 346 de înalți oficiali, dar impactul asupra economiei (estimat între 0,5 și 0,7% din PIB) și spațiului politic a fost unul profund.

Unii ar putea spune că aceste efecte secundare sunt ca în cazul chimioterapiei, nocive dar necesare pentru a trata o maladie necruțătoare. Respect acest punct de vedere, dar resping autosuficiența care împiedică identificarea unor măsuri mai eficace de a limita efectele secundare ale luptei anticorupție.

Cred în continuare că abordarea trebuie să depășească paradigma șerifului din vestul sălbatic care împarte legea într-un univers maniheist, împărțit în alb și negru. Cauzele corupției sunt de multe ori profunde, au rădăcini culturale și resorturi mentale care nu pot fi combătute eficient doar cu zăngănitul cătușelor. O strategie durabilă, care să ducă într-adevăr la vindecare, ar trebui să includă, pe lângă partea de descurajare, și cea de prevenție, de educație, dar și, foarte important, instrumente eficace de recuperare a prejudiciilor.

Cât privește România, este clar că lucrurile s-au petrecut „românește", în sensul nepatriotic al cuvântului: superficial, vindicativ, fără rigurozitate, cu accent pe obținerea de scalpuri și mai ales cu procurori și politicieni deopotrivă folosindu-se de acest nou „trend" pentru a-și trage spuza pe turtă", conchide Alex Coita

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel