Alex Coita consideră că statul trebuie să apeleze la sectorul IT pentru a implementa în România soluții inovatoare folosite în alte state.
„România trebuie să se pregătească pentru impactul cu Tsunami-ul COVID-19. IT-iștii români trebuie să intre în luptă!
Trei măsuri sunt prioritate zero acum:
1) dotarea spitalelor și protecția cadrelor medicale;
2) testarea în masă a populației și
3) izolarea/carantinarea timpurie a tuturor celor testați pozitiv, chiar dacă sunt asimptomatici sau manifestă doar simptome ușoare.
Pentru a le pune în practică, statul trebuie să apeleze la sectorul IT din România pentru a implementa în România soluții inovatoare folosite în alte state, precum Singapore și Coreea de Sud. OMS spune răspicat că folosind soluții digitale putem contribui masiv la limitarea răspândirii virusului.
Am identificat două astfel de soluții care pot fi preluate acum de autorități și implementate. România are câteva zile pentru a le implementa. Trebuie să începem acum!
1) Aplicația TraceTogether, folosită cu succes în Singapore.
Statul Singapore a găsit o soluție inovativă pentru identificarea timpurie și testarea imediată a persoanelor cu risc de infectare. Guvernul acestei țări a pus în acest moment la dispoziția publicului (în sistem open source) codul aplicației TraceTogether, iar România poate să-l folosească pentru a dezvolta rapid.
Ce face aplicația? Folosind tehnologia Bluetooth, poate identifica persoanele care s-au aflat în contact cu pacienți testați pozitiv cu Coronavirus. Astfel autoritățile și sistemul sanitar poate vedea în timp real care este cercul de contacți al persoanelor depistate pozitiv, iar aceștia pot fi carantinați imediat, înainte să apuce să răspândească virusul. Aplicația nu colectează datele de localizare ale utilizatorilor, permițând protejarea intimității.
2) În Coreea de Sud, populația află imediat atunci când există un caz de COVID-19 în vecinătatea lor, printr-un sistem de alerte localizate, după modelul RO ALERT.
Mesajul transmis include date privind vârsta, sexul și locurile în care pacientul s-a aflat, și poate ajuta cetățenii să verifice riscul de a fi intrat în contact cu acesta. România ar trebui să folosească un sistem similar pentru a permite cetățenilor să se protejeze mai bine de virus și să evite ieșirea din casă dacă există cazuri în vecinătatea lor.
În astfel de momente IT-iștii români pot intra în lupta cu noul Coronavirus. Se aude la Guvern?”, a scris, miercuri, Alex Coita pe contul său de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu