„Brexit, o poveste de Halloween”. Așa și-a intitulat Alex Coita analiza publicată pe contul de Facebook.
„O fantomă bântuie Europa, iar ea se numește Brexit. Nu întâmplător data de ieșire a Marii Britanii din UE a fost devansată pentru 31 octombrie, ajunul zilei în care catolicii și protestanții sărbătoresc praznicul Tuturor Sfinților, seara dinainte devenind în cultura populară Halloween (de la Allhallowtide, un interval de trei zile în care se comemorează cei morți, inclusiv martirii și sfinții creștinismului). La noi, se celebrează sâmbăta morților pe 2 noiembrie, deci tot în preajma acestei date.
În primul rând, pentru că procesul Brexit este mort. Marea Britanie nu poate ieși din UE în termenii agreați cu Bruxelles-ul fără a crea o graniță internă, între Irlanda de Nord și restul Regatului, ceea ce ar fi din motive lesne de înțeles inacceptabil pentru britanici, sau fără a rupe în două insula Irlandei, ceea ce ar fi inacceptabil pentru ambele părți întrucât ar risca să reaprindă războaiele identitare care au sfâșiat Irlanda timp de trei decenii, între 1968 și 1998.
În al doilea rând, coincidența cu Halloween este perfectă pentru că, la fel ca sărbătoarea populară anuală, procesul Brexit este un bâlci vulgar, un triumf al mediocrității și al prostului gust în defavoarea unei politici echilibrate și înțelepte.
Spuneam că fantoma Brexit bântuie Europa pentru că incertitudinea acestui proces creează deservicii atât Marii Britanii, cât și europenilor. Nu întâmplător, Emmanuel Macron s-a opus cu obstinație unei amânari mai lungi în timpul Summit-ului din noaptea trecută. Președintele Franței nu dorește ca agenda de reformare a Europei să fie ținută pe loc de procesul Brexit, și are dreptate în acest sens. Însă nimeni nu își permite riscul unei ieșiri dezordonate a Marii Britanii din UE, un cutremur care va afecta structura de rezistență a Continentului și va arunca și mai mult în derivă relația transatlantică.
Procesul Brexit este o farsă, trebuie spus asta, însă este o farsă cu riscuri cât se poate de reale, pe care niciun poltician nu își permite să și le asume. Este indicativ pentru starea generală a elitelor europene, depășite de provocările timpului și incapabile să își asume consecințele politicilor lor. Masca hidoasă a Brexit este doar un artificiu de prost gust al unor lideri mediocri, la fel ca celebrele costumații de Halloweeen pe care le îmbracă petrecăreții. Însă e de ajuns să o ia cineva în serios, iar consecințele pot fi grave.
Joaca de-a Brexitul nu poate avea decât un singur rezultat final, anume rămânerea Marii Britanii în UE, sau o variantă de compromis prin care UK rămâne în uniunea vamală, nefiind necesară crearea unei noi granițe. Și Barnier știe asta, și Merkel știe asta, și Macron știe asta, și May știe asta.
Diferența este că, ascunzându-se ipocrit în spatele mandatului popular conferit de un referendum modificat artificial de impactul microtargetingului pe social media, nimeni de la Londra nu își asumă o decizie de reluare a votului popular. Preferă să meargă înainte, împingând conserva înainte pe drum (kicking the can down the road, cum se zice la ei), adică amânând procesul în speranța unor evoluții miraculoase prin care responsabilitatea politică va fi pasată altora.
Probabil că singura soluție este cea a unor noi alegeri în UK și a unei noi majorități care să aibă curajul să spună cetățenilor că un Brexit așa cum a fost negociat cu Bruxelles-ul este pur și simplu imposibil și că Marea Britanie va trebui să rămână, într-un fel sau în altul, conectată la UE.
Până la acel moment, însă, continuă bâlciul cu măști de prost gust, al cărui final grandios este programat (pentru moment), chiar în seara în care Occidentalii vânează în mod tradițional fantome imaginare”, a scris Alex Coita pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News