Alexandru Găvan, alpinist și activist de mediu, fondator Platforma Civică „Împreună pentru Centura Verde", a participat la lansarea Programului de Țară al lui Marcel Ciolacu unde a vorbit despre faptul că „Centura Verde București-Ilfov” și crearea de centuri verzi la nivel național au fost asumate public, devenind astfel parte a unui program de țară.
Alexandru Găvan a subliniat, prin intermediul imaginilor prezentate, două scenarii de viitor care coexistă în apropierea Bucureștiului, evidențiind alegerea clară pe care o face: aceea de a alege VIAȚA.
„Imaginile, și din film și acestea, sunt de la mai puțin de zece kilometri unele de celelalte, iar ambele, lângă București. Ele sunt, de fapt, doua scenarii de viitor care stau chiar acum în fața noastră.
Două scenarii de viitor care se întâmplă deja. Două scenarii de viitor pe care le trăim deja. Simultan.
Cel din dreapta este fără comentarii. Căci ce ar mai fi, oare, de adăugat?
Dragii mei,
Din pădurile care m-au crescut, cu bucurie și iubire, vin aici ca să vă dăruiesc acest mesaj. Pentru mine, alegerea între cele două viitoruri este clară. Eu aleg VIAȚA.
Si vă îndemn, cu recunoștință, să sărbătorim împreună
Viața.", a spus Alexandru Găvan.
Alexandru Găvan a anunțat că Centura Verde a devenit parte a unui program de țară.
„În contextul poluării dramatice din București și din alte orașe ale țarii cât și al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei și a altor zone periurbane, am creat Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde.
Ea reunește sub umbrela sa peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice.
Un demers care a fost, este și va rămâne apolitic.
Platforma oferă cadrul sănătos, neutru și incluziv unde politicul, autoritățile, instituțiile executive, mediul de afaceri și societatea civilă colaborează eficient spre binele nostru, al tuturor.
Astfel, după o asumare politică și administrativă fără precedent în România prin semnarea Memorandum-ului pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor, iată, am ajuns împreună în punctul în care Centura Verde București-Ilfov și crearea de centuri verzi la nivel național sunt asumate public, astăzi, pentru prima oară, ca pilon al unui program de țară.
Pentru că ele sunt plămânii verzi ai orașelor noastre, aparatele naturale de aer condiționat ale zonelor urbane și periurbane. Componente esențiale și concrete ale unui proiect de sănătate publică care contribuie la atenuarea efectelor schimbărilor climatice și reduce poluarea, așa cum experiența de la nivel internațional a dovedit-o deja.
Succesul unei guvernări, al unui mandat, se măsoară prin numărul de reforme duse la bun sfârșit.", a spus Alexandru Găvan.
Alexandru Găvan a afirmat că România are nevoie de o reformă a conștiinței privind mediul, manifestată prin proiecte concrete cu impact sistemic. Potrivit acestuia, dacă nu se realizează această reformă acum, viitorul va impune costuri mari în termeni de sănătate, economie, ecologie și etică.
„În România, avem nevoie și de o reformă a conștiinței privind mediul. Iar aceasta își poate găsi manifestarea doar în proiecte concrete, cu impact sistemic. Pentru că dacă acum nu realizăm această reformă, viitorul ne-o va impune oricum, la un cost de sănătate, economic, ecologic și etic înmiit.
Vedem și resimțim cu toții ce înseamnă poluarea în orașele noastre și în zonele lor periurbane. Vreau ca la mine acasă să pot dormi iarăși vara cu fereastra deschisă în miros de Mâna Maicii Domnului și nu în miros de cauciucuri arse ilegal.
Vedem și resimțim cu toții ce înseamnă temperaturile extreme, seceta, inundațiile, iar în curând vom avea și o provocare imensă legată de accesul la apă. Toate acestea ne afectează viața, sănătatea și economia.", a spus Alexandru Găvan.
Alexandru Găvan a subliniat că Bucureștiul, a doua cea mai poluată capitală din UE, suferă din cauza poluării, având un cost social anual de 6,35 miliarde EUR și contribuind la 29.000 de decese premature în România din cauza poluării aerului.
„Bucureștiul, inima României, motorul care pompează energie în corpul țării și care adăpostește peste 15% din populație, este a doua cea mai poluată capitală din UE, înregistrând și cel mai mare cost social cauzat de poluare din toată Uniunea, cu o pierdere anuală de 6,35 miliarde EUR. Șase virgulă treizeci și cinci. Vă dați seama?
Bucureștiul Inimă este intoxicat, durata de viață a celulelor scade și, în acest ritm, nu peste mulți ani va deveni un pacient cronic, nemaiputându-și împlini sensul. Iar inima unei țări trebuie să fie exemplu de sănătate. Acum este momentul pentru a o recondiționa.
În țara noastră, 29.000 de oameni mor prematur în fiecare an din cauza poluării aerului. Suntem, de asemenea, țara din UE cu cele mai mari costuri sociale de sănătate asociate acesteia.
Cu toată poluarea din orașe și prin dispariția pădurilor din jurul lor, rămânem fără aer.
Orașele noastre nu pot fi sănătoase atâta timp cat oamenii lor sunt bolnavi. Și, în același timp, oameni sănătoși nu pot viețui în orașe bolnave. De aceea, găsesc necesar și firesc ca centurile verzi să se regăsească în programele de țară ale tuturor candidaților la prezidențiale.", a spus Alexandru Găvan.
Alexandru Găvan a explicat că circumstanțele excepționale în care ne aflăm necesită acțiuni, măsuri și lideri deosebiți, cu viziune, îndrăzneală și etică.
„Împrejurări excepționale, precum cele în care ne aflăm acum, cer acțiuni și măsuri excepționale, cer viziune excepțională și îndrăzneală excepțională. Cer lideri excepționali cu o etică excepțională. Iar toate astea se pot face doar însuflețiți de o dragoste excepțională.
Dragii mei,
Suntem la cârma celei mai nemărginite și mai de neprețuit nave posibile: viața noastră.
Să o facem să conteze.", a spus Alexandru Găvan la lansarea Programului de Țară al lui Marcel Ciolacu.
Puteți urmări discursul lui Alexandru Găvan începând cu minutul 4:34
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu