Alexandr Stoianoglo a recunoscut victoria Maiei Sandu la prezidențiale, la câteva zile de la alegeri: E doar o bătălie pierdută

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Candidatul opoziției pro-ruse, Alexandr Stoianoglo, a recunoscut victoria obținută de Maia Sandu la alegerile prezidențiale din Republica Moldova de duminică.

Citește și: Liderii UE răsuflă ușurați după anunțarea rezultatului alegerilor din Republica Moldova

Alexandr Stoianoglo, candidatul opoziției pro-ruse la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, a avut prima reacție după mai multe zile de la  de tăcere, și a recunoscut miercuri victoria contracandidatei sale pro-europene, Maia Sandu, a cărei legitimitate a fost contestată de formațiunea care l-a susținut pe Stoianoglo, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), dar și de Rusia, relatează agenția EFE și presa din Republica Moldova, scrie Agerpres.

Rezultatele arată că am pierdut, chiar dacă, aici, în Moldova, am câștigat. Majoritatea mi-ați dat votul de încredere”, a transmis Stoianoglo într-o declarație, referindu-se astfel la voturile din străinătate, care au înclinat decisiv balanța în favoarea Maiei Sandu, deși el a câștigat votul intern.

”Această campanie a expus în mod clar limitele, afilierea politică și capturarea structurilor-cheie ale statului, inclusiv a presei și a societății civile. Ceea s-a petrecut nu lasă loc de îndoială: acestea nu doar că și-au abandonat menirea de a proteja interesul public și drepturile omului. Și-au demonstrat disponibilitatea de a manipula, isteriza și a exercita presiuni în interesele unui regim dornic să se mențină la putere cu orice preț. Este umilitor să vezi cum cei care cerșesc voturi folosesc în schimb falsuri, isteria și propaganda pentru a ascunde adevărul și a dezorienta societatea printr-o stare artificială de confuzie, tensiune și îndoială”, remarcă Alexandr Stoianoglo.

Mai mult decât atât, Alexandr Stoianoglo a ținut să puncteze faptul că înfrângerea în alegerile de duminică nu este o înfrângere finală, ci doar o bătălie pierdută, dar că va continua să ”lupte” pentru Moldova.

”Nu e o înfrângere finală, e doar o bătălie pierdută, vă mulțumesc din inimă pentru fiecare vot, fiecare privire de încredere și fiecare gest de solidaritate (...) Dar nu ne oprim aici. Să recunoaștem, avem nevoie de o consolidare mai largă a societății pentru a construi o Moldovă modernă și justă. E momentul să accelerăm, cu demnitate, chiar și atunci când alții câștigă cu orice preț. Lupta noastră pentru o Moldovă liberă, stabilă și prosperă abia începe. Mergem înainte, cu fruntea sus, cu aceeași dorință și cu voi alături. E doar începutul unui nou drum”, îndeamnă în mesajul său candidatul care a fost susținut de PSRM.

A doua zi după alegeri, acest partid a transmis, într-o declarație semnată de fostul președinte Igor Dodon, că nu recunoaște votul din străinătate și a calificat-o pe Maia Sandu drept ”președinta diasporei”, ”un președinte nelegitim, recunoscută doar de sponsorii și susținătorii ei din străinătate”.

Formațiunea care l-a sprijinit pe opozantul Stoianoglo a reclamat în mod special îngrădirea dreptului de vot în regiunea transnistreană și faptul că din cele 228 de secții de votare deschise în străinătate, în Rusia au fost deschise numai două secții, ambele la Moscova, deși sute de mii de cetățeni moldoveni trăiesc în Federația Rusă. Cele mai multe secții de votare au fost deschise în Italia, respectiv 60.

Rusia consideră campania din Republica Moldova una ”nedemocratică”

La rândul său, Moscova a considerat nedemocratice alegerile din Republica Moldova și a criticat de asemenea organizarea a numai două secții de votare în Federația Rusă.

”Fără exagerare, aceasta a fost cea mai nedemocratică campanie electorală de la independența Republicii Moldova, caracterizată printr-o represiune fără precedent împotriva opoziției și a presei independente, în special de limbă rusă, prin amestecul deschis al țărilor occidentale în procesul electoral și prin utilizarea pe scară largă a resurselor administrative de către autorități”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Tratamentul aplicat de Chișinău alegătorilor moldoveni care locuiesc în Rusia ”merită o mențiune specială”, a subliniat aceasta. ”Pentru diaspora moldovenească din țara noastră, al cărei număr este estimat la 500.000, au fost deschise doar două secții de votare, la fel ca în primul tur, în timp ce în Europa de Vest și America de Nord, unde trăiesc și aproximativ 500.000 de moldoveni, au fost amenajate peste 200 de secții de votare, iar în mai multe țări moldovenilor li s-a permis să voteze prin corespondență”, a deplâns reprezentanta MAE rus.

Conform rezultatelor finale, președinta Maia Sandu a câștigat al doilea tur prezidențial cu 55,33% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo a obținut 44,67%. La secțiile din străinătate Maia Sandu a obținut 82.83% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo a câștigat votul intern, cu 51,33%, dar voturile din diaspora, unde au votat peste 300.000 de alegători, au înclinat balanța în favoarea Maiei Sandu. În străinătate au fost organizate 228 de secții de votare, cele mai multe în Italia, respectiv 60. Anul viitor se vor desfășura în Republica Moldova alegeri parlamentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel