Alexandru Cumpănașu: România vizată în mod direct de trei tipuri de terorism

Alexandru Cumpănașu, directorul Asociației pentru Implementarea Democrației, a făcut o analiză, pentru DC NEWS, cu privire la amenințările de terorism asupra României și la vulnerabilitatea țării noastre în context geopolitic. 

"Perversitatea atacului terorist este că nu știi cine e ținta. Poate fi oricine. Membrii Statului Islamic au următorul ordin: să omoare orice cetățean care face parte din coaliția împotriva Statului Islamic. Un membru al Statului Islamic are ordin să omoare orice cetățean, care pot fi oameni simpli de la metrou, pot fi politicieni, șefi de stat, pot să fie ziariști, poate fi oricine și de aici vine starea de isterie generală. Nimeni nu știe exact când și unde va fi pusă o bombă artizanală, când și unde va avea loc un atac armat", a comentat Alexandru Cumpănașu, pentru DC NEWS. 

Trei tipuri de terorism care amenință România

Alexandru Cumpănașu a adăugat că "am impresia că s-a blocat discuția în tipul de terorism religios. Nu este doar terorism religios. Avem terorism care poate să fie generat de dezmembrarea unor state și aceasta este extrem de periculos la adresa României. Dezmembrarea Ucrainei, situația actuală și previzibila dezmembrare a Ucrainei așa cum o vedem noi poate să genereze un terorism imediat. Orice lipsă de autoritate a unui stat asupra unui teritoriu creează pe acel teritoriu grupuri criminale, care acționează pentru protejarea intereselor lor. De aceea România poate fi vizată în mod direct de o divizare sau de lipsa autorității asupra teritoriilor în Ucraina sau chiar a Republicii Moldova, pe același scenariu cu Ucraina.

Radu Stroe, prima declarație după demisia din PLR

România este vulnerabilă, are surse de terorism în jurul ei, nu este doar Statul Islamic și faptul că facem parte din coaliție. Mai este terorismul etnic, iar aici, din fericire, am reușit să ținem minoritatea maghiară aproape, dar niciodată nu trebuie exclus acest tip de terorism. Există o discuție superficială în spațiul public, unde aceste tipuri de terorism sunt excluse, dar ele sunt și fac parte din amenințările reale la adresa cetățenilor României". 

Previziune sumbră: "România va ridica gradul de alertă pentru terorism"

"Am susținut în permanență că serviciile românești și-au făcut treaba cu brio, că au reușit să prevină atacuri teroriste, iar ceea ce am declarat a fost că, din informațiile noastre, SRI și alte servicii de informații au dejucat deja atacuri teroriste, lucru pe care l-a spus și domnul George Maior ieri.  (...) Cred că România este un stat mult mai isteric decât statul francez, de la media la populație. SRI a ridicat între timp alerta față de cum era înainte. Ar urma alerta portocalie, care ar fi deja un grad foarte ridicat de alertă teroristă. Eu cred că SRI, la un moment dat, va ridica și gradul de alertă. Cu siguranță, este mult mai ridicată vulnerabilitatea față de momentele dinainte de Ucraina și Statul Islamic, dar cred că încearcă să păstreze discreția și calmul. Apreciez că domnul Maior a spus cu subiect și predicat faptul că a dejucat statul român atacuri teroriste și vă spun că vizau și alte atacuri din Europa", a precizat Alexandru Cumpănașu. 

România are nevoie de instrumente pentru a salva viața cetățenilor săi

Alexandru Cumpănașu a subliniat necesitatea ca statul român să aibă instrumentele necesare pentru a-și salva cetățenii de pericolul terorist, dar și de infracțiuni interne. "Organizația noastră a fost printre cele șase organizații care au avut un mesaj de susținere a legilor securitatii naționale, respectiv legea retenției datelor, legea cartelelor pre-pay, legea privind criminalitatea informatică. Motivul pentru care am susținut aceste legi în ultimele patru luni este acela că am anticipat și s-a și dovedit că există terorism în Europa și aceste legi ajută și la prevenirea unor infracțiuni dincolo de terorism. De exemplu, 90% din cazurile de corupție, de evaziune fiscală, criminalitate organizată, răpiri de persoane, amenințări, trafic de droguri comunică de pe cartele pre-pray. Pentru că nu pot identifica posesorul, atunci procurorul, parchetul, serviciile rămân fără posibilitatea de a identifica persoana care a săvârșit infracțiunea.  

Decizia de ultimă oră a PNL. Aruncă în aer acordul politic

Subliniez conflictul vulnerabil internațional în care acest moment se află Europa și România. Cred că după evenimentele de la Paris, de la Istanbul, din Germania, nu uitați că și-n Germania a avut loc un atac terorist chiar dacă a fost puțin mediatizat pentru că nu au existat morți, dar a fost un atac terorist cu bombă artizanală la un ziar german. După prinderea celor 53 de teroriști în Italia, care plănuiau atacuri teroriste, după reținerea a mii de simpatizanți ai Statului Islamic în Germania, după multe astfel de exemple, este foarte important să susținem ca politicul să ofere instrumentele necesare, mecanismele necesare statului român pentru a-și apăra cetățenii, viața și dreptul la viață", a precizat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel