Alexandru Ion Giboi, directorul general al Agerpres, Alexandru Ion Giboi, continuă războiul cu ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, privind intenția ministrului Culturii de a politiza agenția națională de știri. DC News preia declarația de presă a directorului general Agerpres, prin care acesta solicită retragerea proiectului de modificare a legii agenției.
"Eu sunt Alex. Așa mă știe toată lumea și așa îmi spun și colegii. Poate unii vor să îmi spună „domnul director", sau „directorul", sau altfel, dar niciodată nu am cerut nimănui să îmi spună în vreun fel, și nici nu mă „încălzește" vreo titulatură, alta decât aceea de om. Sunt perfect conștient că nu funcția actuală, vremelnică, mă face ceea ce sunt. Tocmai din acest motiv, discuția de acum nu ar trebui să fie despre persoana mea, ci despre un principiu care ține atât de profesionalism, cât și de evoluția democrației românești în anul 2017, spre viitor", precizează directorul Agerpres într-o declarație de presă primită la redacție.
"Da, am discutat cu domnul ministru Romașcanu, atunci când era încă președinte al Comisiei de Cultură a Senatului. I-am expus problemele AGERPRES legate de salarizare, de lipsa primelor și de lipsa compensării financiare a orelor suplimentare prestate de angajați. Răspunsul dânsului a constat din a-mi cere excesiv o „restructurare", precum și alte detalii care nu reveneau controlului parlamentar normal asupra Agenției.
Domnul ministru Romașcanu îmi cere să mă decid de care parte a străzii joc. Eu nu mă joc cu principiile libertății de exprimare. Poate pentru dânsul e un joc, pentru mine nu e. Dar, în context, aș putea să îi cer și eu dânsului o mai mare atenție când folosește anumite cuvinte. Spre exemplu, restructurarea. Spre știința dânsului, în cazul instituțiilor publice, noțiunea de „restructurare" nu există. Poate dânsul dorește o „reorganizare", activitate definită clar prin legea 329/2009, cu modificările și completările ulterioare. Rămân la părerea mea, și anume că o reorganizare care să presupună reduceri de personal nu este o soluție viabilă pentru AGERPRES în acest moment. Sper că refuzul meu inițial, pe care îl mențin și acum, de a susține reorganizarea AGERPRES, nu a stat, de fapt, la baza inițierii procedurii de modificare a legii Agenției de către domnul Romașcanu. Pe de altă parte, dânsul spunea, vorbind despre situația TVR, că acolo e nevoie de o „restructurare", pentru că lucrurile nu merg în direcția cea bună. A încerca impunerea de restructurări în toate instituțiile publice de media, ca soluție general valabilă, indiferent de performanțele diferite ale respectivelor instituții, nu e semn de profesionalism, din contră, reprezintă doar o viziune managerială îngustă. Care să fie scopul?
[citeste si]
De asemenea, domnul ministru Romașcanu insistă că procedura de demitere a conducerii TVR este un exemplu de bună practică. Este o bună practică să ții sub papucul politic conducerea unei instituții publice de presă și să o demiți fără niciun criteriu de performanță? Eu nu pot să fiu de acord cu această abordare. Am spus-o public și o repet până o să fiu înțeles: e nevoie de criterii de performanță obiective atunci când evaluezi performanța unui management al unei instituții publice de media, nu de criterii politice. Iar din proiectul de lege depus de domnul ministru Romașcanu lipsește în totalitate orice referire la criterii de performanță cuantificabile.
În încheiere, un scurt comentariu despre procedura de numire a directorului general al AGERPRES. După cum am mai spus, actuala procedură de numire limitează influența politicului asupra actului editorial la un singur moment. Dacă domnul Romașcanu consideră asta ca fiind prea mult, sau prea puțin control politic asupra AGERPRES, rămâne să ne lămurească, probabil, în viitor. Repet cu această ocazie un lucru foarte important. Discuția nu ar trebui să fie despre mine, Alexandru Giboi, ci despre principii acceptate în comun de întreaga comunitate media. Iar, din pozițiile publice pe acest subiect ale domnului Lucian Romașcanu, reiese clar că dânsul are la bază doar un singur principiu: restructurarea (reorganizarea, de fapt) cu orice preț a AGERPRES. De ce să faceți asta când lucrurile merg bine? De ce să faceți teste inoportune asupra unei instituții care funcționează? De ce să acuzați organizațiile internaționale de profil că nu vă înțeleg „bunele intenții"?
Îi mulțumesc domnului Romașcanu pentru felicitări, dar nu voi accepta niciodată impunerea politică a disponibilizărilor de personal în AGERPRES. Iar dacă asta presupune inclusiv să fiu contra unui proiect de lege împotriva libertății presei publice, cum este proiectul de modificare a legii AGERPRES, alegerea este foarte ușoară. Mă întreb ce vor gândi angajații AGERPRES când vor afla că răsplata pentru munca lor este disponibilizarea, când, de fapt, ar fi trebuit să fie măririle salariale și plata orelor suplimentare. În consecință, solicit, din nou, public, domnului Lucian Romașcanu, să retragă acest proiect de lege nociv pentru evoluția Agenției Naționale de Presă AGERPRES".
Alexandru Ion Giboi
Director General
Agenția Națională de Presă AGERPRES
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu