Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Televiziunii Publice, a declarat marţi seară, în cadrul unei dezbateri, că eliminarea taxei TV - vizată printr-o iniţiativă adoptată în mod tacit de Camera Deputaţilor şi care va fi analizată de Senat - este echivalentă cu desfiinţarea TVR.
Alexandru Lăzescu a fost prezent, marţi seară, la dezbaterea "Sunteți pro sau contra anulării taxei radio - tv?", organizată în Bucureşti de Asociația Consumatorilor de Media şi moderată de Horea Bădău, preşedintele asociaţiei. La dezbatere au participat şi Ioana Avădani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, şi Ciprian Luca, deputat PSD şi unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ care prevede eliminarea taxei TV, informează Mediafax.
În cadrul discuţiei, Alexandru Lăzescu a spus că ar trebuit discutat "dacă România mai are nevoie sau nu de o Televiziune Publică". "Dacă va fi eliminată taxa TV, nu mai avem Televiziune Publică", a spus Lăzescu.
El a precizat că România, o ţară membră a Uniunii Europene, are o obligaţie - prin Tratatul de la Amsterdam - să susţină un sistem de televiziune dual: public şi privat. "Faptul că se propune desfinţarea taxei TV, dar nu şi a taxei radio, scoate în evidenţă dificultatea logică din perspectiva acestei discuţii. Putem discuta dacă Televiziunea Publică îşi face bine treaba, dar chestiunea de fond este dacă mai avem nevoie de Televiziune Publică", a spus Lăzescu.
Alexandru Lăzescu a mai spus că, în prezent, taxa TV reprezintă circa 85% din totalul veniturilor realizate de TVR. În ceea ce priveşte gradul de colectare a taxei TV, Lăzescu a precizat că acesta este în jur de 60%. "Colectarea taxei e deficitară. Oricine poate să declare că nu are televizor şi nu se întâmplă nimic", a explicat el.
Valoarea taxei TV este în prezent de 4 lei/ familie lunar, ceea ce înseamnă în jur de 11 euro pe an. Taxa TV din România este cea mai mică din UE. Pentru comparaţie, în Cehia, taxa TV este de 83,57 euro/an, în Polonia, de 52 euro/an, în Slovacia, de 42 euro/an, în Marea Britanie, de 175 euro/an, Germania, 216 euro/an, potrivit informaţiilor furnizate de TVR.
În acest context, directorul televiziunii a fost de părere că eliminarea taxei TV - cea mai mică din Uniunea Europeană - "nu rezolvă problema presiunilor bugetare şi a presiunilor economice din familiile de români".
Totodată, Alexandru Lăzescu a explicat că veniturile pe care le încasează TVR din publicitate sunt insuficiente pentru a susţine funcţionarea Televiziunii Publice, în absenţa taxei TV. El a mai spus că TVR are şi restricţii prin lege la difuzarea publicităţii, restricţii care nu se regăsesc în cazul televiziunilor private. Astfel, TVR nu poate întrerupe programele pentru a difuza reclame şi are dreptul la doar 8 minute de publicitate pe oră (faţă de 12 minute în cazul posturilor comerciale). Din banii de publicitate încasaţi, TVR alocă - printr-o reglementare specială - 15% pentru producţia cinematografică autohtonă.
În ceea ce priveşte fondurile pe care TVR le primeşte de la bugetul de stat, Lăzescu a explicat că acestea merg în proporţie de 98% direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR), pentru utilizarea staţiilor de emisie a radioreleelor şi a circuitelor video şi fonice.
În plus, Alexandru Lăzescu a spus că discuţiile privind eliminarea taxei TV ar trebui făcute "cu bună credinţă şi argumente consistente". "Nu există nicio motivaţie reală ca să păstrăm taxa la radio şi nu şi cea la TV", a afirmat Lăzescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News