Alexandru Muraru, deputat și președinte PNL Iași, dar, în același timp profesor și istoric, a fost contactat de DCNews pentru a explica poziționarea fermă în susținea Kamalei Harris pentru președinția Americii.
Alexandru Muraru a publicat un mesaj neașteptat, ușor trecut cu vederea, în care afirma, în opoziție cu Donald Trump, că Harris ar fi alegerea sănătoasă pentru România. Întrebat în ce calitate a publicat această susținere, Alexandru Muraru a răspuns că ”Eu nu votez la alegerile din SUA, pot să simpatizez cu un candidat sau cu altul, n-am nicio calitate în desfășurarea sau votul alegerilor prezidențiale din SUA, din 5 noiembrie. Postarea a salutat inițiativa politică și mișcarea strategică a democraților, nu am exprimat un punct partizan de vedere”.
În continuare, Alexandru Muraru a afirmat că este un ”boost” foarte important pe care-l remarcă analiștii și presa din America pentru Partidul Democrat și pentru vicepreședinta Kamala Harris. Liberalul nu s-a dezis de mesajul său inițial, considerând: ”Kamala Harris are toate ingredientele să devină o mișcare de succes, repet mișcare, nu candidatură, ca a lui Barack Obama”. Istoricul afirmă că retragerea lui Joe Biden ”a venit după trei săptămâni incredibile, începute în 27 iunie, cu momentul dezbaterii televizate, (...) urmat de interviul acordat de Joe Biden, care nu a convins foarte mult, așa cum spune media americană, și summit-ul NATO, cu acele erori și confuzii, și, evident, în 13 iulie, tentativa de asasinat la adresa lui Donald Trump”.
În acest context, Alexandru Muraru consideră că ”decizia unei noi candidaturi, care răstoarnă tot ce s-a întâmplat până acum în preliminariile alegerilor prezidențiale, va fi posibil mișcarea de succes pentru democrați în 2024”.
Întrebat, insistând pe acest aspect, despre prezentarea opțiunii sale, în antiteză cu Donald Trump, președintele PNL Iași afirmă că ”acum, sigur, sunt și eu un observator ca și dvs. și ca milioane de oameni din această lume, asupra a ceea ce se întâmplă în America, urmăresc fenomenul de mulți ani, cunosc realitățile de acolo, aș spune că destul de bine”, întărindu-și poziția prin clipurile de campanie ale democraților care susțin antiteza dintre fostul președinte Donald Trump ”judecat și condamnat” și vicepreședintele în funcție Kamala Harris ”cu o carieră impecabilă de procuror”.
Cu privire la cum putem decide care este ”alegerea sănătoasă” pentru România (n.r. aluzie la mesajul său), cum ne-ar impacta unul sau celălalt, Alexandru Muraru a răspuns că, indiferent cine va fi președintele ales al SUA, ”România rămâne într-o relație privilegiată și excepțională cu Administrația Americană, oricare ar fi ea, păstrând toate dosarele importante cu Statele Unite, de la securitate la economie sau eliminarea vizelor. Toate aceste lucruri vor rămâne”. Totuși, a marcat și o diferență care, din punctul său de vedere, ”îngrijorează România”: poziționarea față de conflictul din Ucraina. ”Kamala Harris ne așteptăm să aibă aceeași poziție ca Joe Biden, cea corectă. Donald Trump susține teoria că va aduce pacea și este liderul în timpul căruia Rusia nu a obținut nimic. (...) În SUA, Donald Trump a lansat această formulă numită first day, respectiv ordinele executive pe care le va semna în prima zi în care va ajunge la Casa Albă și implică și decizii privind Ucraina, pentru că spune că-n 48 de ore va pune capăt războiului. El nu dezvoltă teoria, dar conduce la ideea unei păci forțate în care ucrainenii vor rămâne pe granițele actuale, ceea ce pentru România ar însemna că Federația Rusă ar fi mai aproape decât a fost vreodată de la destrămarea URSS. Cred că acesta este cel mai de interes punct pentru România”.
”În rest, orice administrație este și va fi la Casa Albă, va păstra toate lucrurile extrem de importante” a mai spus Alexandru Muraru, exprimându-și convingerea că, cel mai probabil, România va intra în Visa Waiver, programul care elimină vizele pentru români, în toamna lui 2025.
Dând exemplele de succes ale relației SUA - România, în domeniul apărării, comercial, nuclear, ș.a.m.d., Alexandru Muraru nu a ezitat să afirme că ”perspectiva pe care Donald Trump o oferă este îngrijorătoare”. Într-un moment al discuției, liberalul a spus că ”teme precum avortul sau imigrația primesc o lovitură importantă prin candidatura Kamalei Harris, simbol în America în lupta pentru drepturile femeilor”.
Întrebat în ce calitate să-i cităm aceste afirmații, Alexandru Muraru a răspuns ”cum considerați, am atâtea calități și nu mă feresc de niciuna”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News