Alexandru Nazare atrage atenția asupra faptului că România ratează termenul limită în cadrul procedurii de deficit excesiv.
Alexandru Nazare atrage atenția asupra faptului că România ratează data limită pentru prezentarea raportului semestrial de deficit excesiv, dar și despre efectele negative care ar putea urma.
„Mâine expiră termenul până la care România s-a angajat să prezinte primul raport semestrial în cadrul procedurii de deficit excesiv, care să evidențieze măsurile luate pentru încadrarea în țintele anuale asumate de reducere a deficitului bugetar. Raportul în cauza este îndeosebi relevant pentru negocierile asupra bugetului de stat pentru 2022, pentru că ar trebui să prezinte și strategia de consolidare fiscală.
După cum precizează recomandarea Consiliului, câștigurile excepționale ar fi trebuit redirecționate pentru reducerea semnificativă a deficitului în 2021. Având în vedere resursele suplimentare dedicate combaterii valului 4, al compensărilor anunțate în zona de energie, reducerea suplimentară a deficitului în 2021 ar fi creat spațiu fiscal suplimentar astfel încât efortul de încadrare în ținta pentru 2022 (6.2% esa, 5.8% cash) să fie mai ușor de suportat, având în vedere consecințele modificărilor din scenariul de bază privind parametrii crescuți de creștere a inflației. În această lumină. ecuația bugetului pentru 2022 este cu atât mai complicată”, a scris Alexandru Nazare.
Alexandru Nazare trage un semnal de alarmă pe pagina sa de Facebook după perspectivele economice asupra României, anunțate de agențiile de rating, și spune că urmează o creștere a deficitului bugetar, după rectificarea bugetară, dar și că ”tot ce a îndesat premierul sub preș la această rectificare va ieși la suprafață rapid, în octombrie-noiembrie”.
”La prezentarea bugetului de stat pentru anul în curs opinia Consiliului Fiscal a fost preponderent pozitivă. Reacțiile Comisiei Europene pe această tema au fost pozitive. În acest context am reușit, după negocieri complicate, să convingem S&P să schimbe perspectiva asupra României de la “negativ” la “stabil”.
La rectificare, situația este diametral opusă. Este același aviz al profesioniștilor, dar de dată această premierul nu mai postează nimic pentru că îl dezavantajează. Consilul Fiscal consideră că rectificarea “slăbește consolidarea” și prezintă “derapaje” în zona de cheltuieli. Comisia Europeană nu va reacționa acum, dar nu mă aștept la reacții prea bune atât timp cât premierul a omis să discute despre PNDL3 înainte de aprobarea în Guvern a Ordonanței”, a scris Alexandru Nazare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu