Creştinii îl sărbătoresc, astăzi, pe Sfântul Gheorghe, martir din secolul al IV-lea, patronul spiritual al Forţelor Terestre Române.
Marele mucenic Gheorghe a fost ofiţer de rang înalt în armata romană în timpul împăratului Diocleţian. A urcat în ierarhia militară datorită priceperii sale în ale războiului, era foarte apreciat la curtea imperială, avea însă o religie interzisă încă în secolul al IV-lea în Imperiul Roman. Împăratul Diocleţian credea că insuccesele armatei sale se datorau creştinilor care nu voiau să jertfească zeilor războiului, aşa că îi prigonea pe creştini.
Gheorghe a fost şi el victima persecuţiei, a fost închis şi torturat pentru a renunţa la Creştinism. Nu a cedat şi a fost executat prin tăierea capului. Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai cinstiţi sfinţi în Creştinism, fapt dovedit de numărul mare de oameni care îi poartă numele şi alegerea lui ca ocrotitor al multor oraşe. Sfântul Gheorghe fiind un sfânt militar este şi patronul spiritual al Forţelor Terestre Române.
De sărbătoarea Sfântului mare Mucenic Gheorghe, Radio România Cultural şi Antena Satelor vor transmite în direct Liturghia de la mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti începând cu ora 10:00, potrivit Rador.
Legenda potrivit căreia sfântul ar fi ucis un balaur pentru a salva o fecioară este o legendă târzie, medievală. Adesea însă, iconografia recentă îl prezintă pe sfânt călare, doborând cu sulița un balaur, poate simbolic.
În conștiința populară românească, Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai prezenți sfinți, numeroase biserici purtând hramul său. Imaginea Sfântului Gheorghe ucigând balaurul este prezentă și pe steagul Moldovei medievale trimis de Ștefan cel Mare la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos.
VEZI ȘI: Sfântul Gheorghe, 23 aprilie. Cele mai frumoase mesaje și felicitări
Sfântul Gheorghe: tradiții și obiceiuri. Ce NU ai voie să faci pe 23 aprilie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News