Profesorul și lingvistul Alexandru Niculescu a fost condus pe ultimul drum.
O pleiadă de academicieni și alte personalități ale României l-au petrecut pe ultimul drum, la Cimitirul Bellu Catolic, pe marele profesor de lingvistică romanică Alexandru Niculescu, luni, 30 decembrie.
Profesorul și lingvistul Alexandru Niculescu s-a stins din viață la Paris pe 22 decembrie, exact când se împlineau 35 de ani de la Revoluția Română, la venerabila vârstă de 96 de ani.
VEZI ȘI: Profesorul și lingvistul Alexandru Niculescu a murit la Paris
Strălucit urmaș al profesorilor săi, marii lingviști Alexandru Rosetti și Iorgu Iordan, între anii 1950 și 1985 a predat lingvistică romanică și românească la Universitatea din București. În 1985 a cerut azil politic în Franța și a fost una dintre vocile respectate ale exilului românesc în ultimii ani ai comunismului. Profesor asociat la Universitatea Paris IV - Sorbona, a mai predat la Viena, Padova și a ocupat prin concurs prima catedră de Limbă Română a Universității din Udine.
La vârsta de 89 de ani a redactat ultima sa lucrare, “Creștinismul românesc. Studii istorico-filologice”, fiind extrem de apreciat în Italia și Franța, iar în România, poate mai puțin decât ar fi meritat.
La funeralii au participat soția, Acad. Florica Dimitrescu-Niculescu și fiul, istoricul Adrian Niculescu, alături de Acad. Sorin Alexandrescu, Acad. Rodica Zafiu (președinta secției de limbă și literatură a Universității din București), Acad. Gheorghe Chivu (președinte emerit al aceleiași secții), Mihai Ionescu (președinte ANEIR), Doina Derer, Acad. Ana Blandiana, Prof. Mihai Zamfir (critic și istoric literar, fost ambasador în Portugalia și Brazilia), General Mihai Ionescu, jurnaliști, Gabriela Creția (latinistă), Pusi Cornilescu (fost decan al Facultății de limbi străine a Universității), Cristian Pârvulescu (politolog, decan al Facultății de științe politice a SNSPA), jurnalistul Val Vâlcu, Bogdan Bucur (lector univ. al aceleiași facultăți a SNSPA), Theodor și Simona Georgescu (clasiciști, autori ai primului Dicționar grec-român în 12 volume), Prof. Coman Lupu (urmaș al lui Alexandru Niculescu la Catedra de lingvistică romanică a Universității din București), Valentin Uban, secretar general al Asociației Jurnaliștilor Profesioniști, Sorin Peneș de la Rompress / Agerpress, specializat Senat, Vasilica Lungu, cea mai bună arheoloagă clasicistă.
Imagini de Adrian Niculescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News