Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a intervenit telefonic la Antena3 CNN, unde a vorbit despre sindicaliștii care amenință cu declanșarea grevei generale în sistemul sanitar.
„Eu am discutat, atât cu cei de la Sanitas cât și cu cei de la Solidaritatea Sanitară. Cei de la Sanitas mi-au spus că vor organiza grevă japoneză, la Solidaritatea Sanitară nu era încă foarte clar. Oricum, revendicările pe care le-am promis că le vom îndeplini și unora, și altora sunt legate de deblocarea posturilor în sănătate, de semnarea contractului colectiv de muncă, readucerea tuturor angajaților din sistemul de sănătate, care sunt într-o celebră anexă 2, la același nivel de salarizare, care înseamnă o anumită mărire, asigurarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță și o serie întreagă de clarificări legate de acordarea anumitor sporuri.
Unele dintre ele sunt deja în derulare dacă ne referim la deblocarea posturilor, iar în ceea ce privește contractul colectiv de muncă, practic el este finalizat și trebuie să apară o ordonanță a Guvernului României care să reglementeze numărul de zile de concediu, lucrul asta se întâmplă într-o săptămână, două, maxim.
De asemenea, și celelalte măsuri care au impact bugetar, mă refer la acele vouchere de vacanță care trebuie plătite, nu din bugetul spitalului cum se întâmplă acum, ci de la bugetul de stat pentru că există mari inegalități între angajați și este corectă abordarea și solicitarea sindicatelor. Vor fi probabil rezolvate până la data de 1 iulie.”, a spus Alexandru Rafila.
Întrebat dacă există în continuare riscul să fie grevă generală în spitale, ministrul Sănătății a spus că momentan nu se pune problema.
„Nu am discutat niciun moment legat de greva generală, cel puțin cu Sanitas. Ieri când ne-am despărțit nu se mai punea problema unei greve generale. Cei de la Solidaritatea Sanitară examinau posibilitatea unei greve. Cu siguranță lucrurile asupra cărora ne-am înțeles foarte clar vor fi îndeplinite. Nu cred că există altă cale, totuși nu e vorba doar de promisiuni, e vorba de o asumare.”, a spus Alexandru Rafila.
Acesta a fost întrebat cum va reuși să soluționeze conflictul în sănătate, iar în educație nu se poate.
„Sigur, nu vreau a intru în discuții legate de sursele de finanțare pentru fiecare dintre cele două sisteme, dar eu vreau să vă spun un lucru evident: dacă o să transformăm educația și sănătatea într-o prioritate, și o prioritate nu înseamnă într-una declarativă, înseamnă o prioritate care duce la un parcurs de 5 ani, de 10 ani, în care știm cum vor evolua lucrurile în sănătate sau în educație din punct de vedere al veniturilor, atunci o să putem să rezolvăm aceste probleme din timp și astfel de crize să nu mai apară.
Acum e o acumulare din ultimii 10 ani când nu s-au întâmplat foarte multe lucruri în educație și într-o perioadă de criză economică se ajunge într-o situație extrem de tensionată care va fi greu de rezolvat.”, a spus Alexandru Rafila la Antena3 CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu