Ce înseamnă noul sistem informatic din domeniul medical, din România.
Prezent în emisiunea de la Digi24, „În fața ta”, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit și despre noul sistem informatic medical. Acesta ar trebui să ajute la depistarea fraudelor, dar și la îmbunătățirea traiului pacienților, medicilor, dar și cetățenilor:
„Acum am reușit să atragem o sumă consistentă pentru sute de instituții medicale, inclusiv pentru Ministerul Sănătății - și la noi există o nostalgie a registrelor, a hârtiilor care sunt trecute cu pixul în registru. Deocamdată, vom digitaliza instituțiile în subordinea Ministerului Sănătății, inclusiv spitale, direcțiile de sănătate publică, Institutul Național de Sănătate Publică și alte instituții medicale.
În plus, spitalele vor avea la dispoziție bani pentru a avea sisteme informatice care să fie updatate pentru că, de multe ori, sunt absolut fără niciun sens. Aici e cel mai important lucru și acest lucru îl resimt cetățenii, pacienții și medicii. Noi trebuie să avem o platformă integrată unică a sistemului de sănătate care nu înseamnă doar decontarea serviciilor medicale, ci mult mai mult decât atât.
Înseamnă să vezi care sunt principalele patologii, care sunt costurile cu principalele patologii. Să poți să fundamentezi politicile de sănătate și să-ți dimensionezi resursele. Acolo, când s-a făcut așa-numitul SIUI, el a avut trei probleme: subdimensionare, lipsă de upgrade și lipsă de mentenanță - acestea au fost cele 3 probleme care duc la blocare. Nu este de vină Casa de Asigurări de Sănătate. Sunt de vină președinții Caselor de Asigurări că nu funcționează SIUI-urile. El nu funcționează pentru că nu a fost conceput la standardele necesare.
Va fi înlocuit cu fonduri din PNRR, cu un proiect derulat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, astfel încât să poată răspunde actualelor cerințe. Sunt sigur că se vor face și economii cu noul program. Poți să-ți dai seama imediat unde se fac fraude. Se fac fraude, servicii care nu sunt reale. Dacă vezi că programul de lucru al unui medic ar însemna să fie de 80 de ore într-o zi, atunci îți pui întrebări. Astfel, noul program poate semnala imediat Casei de Sănătate aceste detalii.”, a spus Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News