Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre amenințarea cu grevă a Sanitas și despre deblocarea posturilor din spitale.
Rafila spune că România a cheltuit 300 de milioane de euro cu pregătirea acestei promoții de medici rezidenți și este în interesul statului român ca aceștia să profeseze în țară.
"Vreau să vă spun că încă de la mijlocul anului trecut, am făcut memorandumuri pentru deblocarea și scoaterea la concurs a posturilor din spitale. Din păcate, aceste memorandumuri nu au fost avizate la Ministerul de Finanțe. Mă rog, înțeleg că este o problemă legată de deficitul bugetar, dar sper să putem să depășim acest moment neplăcut din mai multe motive. Unul este cel legat de ceea spuneați și dumneavoastră, deficitul de personal din multe unități sanitare, din întreaga țară, inclusiv din municipiul București, dar și faptul că foarte mulți medici tineri au devenit specialiști în această perioadă. Urmează să primească certificatele de medici specialiști în această lună și luna viitoare. Este foarte important să putem să le oferim un loc de muncă acestor tineri. Cred că toată lumea își dorește să fie bine tratată de medici pregătiți în România, nu să-i punem în situația în care să emigreze, mai ales că statul român a făcut foarte mari eforturi financiare pentru pregătirea lor. Vă dau un exemplu, pentru această promoție de medici rezidenți: circa 300 de milioane de euro au fost cheltuiți de către stat pentru pregătirea lor. Cu atât mai mult este un argument ca guvernul să aprobe memorandumurile. Din ceea ce am discutat eu cu domnul prim-ministru, în săptămâna care vine, ambele memorandumuri pentru spitalele de la autoritățile locale, inclusiv de la administrația spitalelor din municipiul București vor fi deblocate, semnate și aprobate", a afirmat ministrul sănătății, Alexandru Rafila.
"Eu cred că domnul ministru Boloș acum a înțeles situația pe de-a-ntregul. A fost o anumită lipsă de informare legată de și de numărul total de medici din sistemul de sănătate. Sunt 55.000 și mai trebuie să angajăm pentru că sunt specialități deficitare. Gândiți-vă doar la unitățile de primiri urgențe, la camerele de gardă, dar și la alte specialități cum ar fi terapie intensivă, boli infecțioase, microbiologie, care au nevoie de medici ca să poată să se facă un act medical de calitate. E un cerc vicios. Dacă nu ai personal nu poți să faci serviciile medicale pe care ar trebui să le realizezi la nivelul spitalului, scade finanțarea, iar pacienții nu pot fi tratați așa cum trebuie. Ca să ieșim din acest cerc vicios trebuie să organizăm concursuri și să angajăm, în primul rând, asistenți medicali și medici, dar sigur și un anumit număr de personal auxiliar care contribuie la îndeplinirea actului medical", a susținut Alexandru Rafila.
"Nu avem cum să facem decât să respectăm legea. Oricum, în sistemul public nu se pot face angajări fără un concurs. Asta e legea. În cel mai scurt timp, de săptămâna viitoare, spitalele pot să pregătească documentele, astfel încât să declanșeze procedurile legale de organizare a concursurilor. Până la urmă, concursul se organizează din momentul publicării, într-un interval de 30 de zile, deci nu e vorba de un interval foarte lung", a mai spus Alexandru Rafila.
Referitor la greva anunțată de Sanitas, Alexandru Rafila spune că au fost negocieri și s-a discutat inclusiv despre posibilitatea măririlor salariale, iar greva nu ar mai avea "obect".
"Noi am avut discuții repetate, noi însemnând ministerul sănătății, prim-ministrul, dar și viceprim-ministrul Marian Neacșu, au participat la discuții directe cu cei din sindicate. S-a discutat inclusiv posibilitatea măririlor salariale la personalul TESA, în primul trimestru al acestui an (...). Sunt convins că această grevă nu va mai avea obiect. Nu cred că se deschide o cutie a Pandorei. Este evident că cele două domenii prioritate, sănătatea și învățământul, reprezintă într-adevăr două domenii în care trebuie să funcționăm cât mai aproape de normal. S-a aprobat prin ordonanță la sfârșitul anului trecut, o promisiune a primului ministru care a fost îndeplinit. Începând cu Ianuarie 2024, toate posturile care se eliberează în sistemul de sănătate pot fi scoase la concurs fără memorandum. Ce se eliberează de acum încolo, prin tensionare, prin plecare, se poate ocupa fără memorandum ca să putem înlocui personalul într-un ritm care are legătură cu nevoile sistemului de sănătate", a concluzionat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o intervenție telefonică la Digi 24.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu