Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost foarte critic cu foștii miniștri de la USR în privința transparenței acestora cu privire la PNRR.
Alexandru Rafila a fost foarte critic la adresa foștilor miniștrii ai Sănătății, cei de la USR, pe care i-a catalogat fără nicio ezitare ca fiind ”magicieni”, dar mai ales, ”făuritori de consultanță”, bani din credite pe care fiecare român va trebui să îi dea înapoi. În cadrul unei conferințe de presă, Rafila a afirmat că s-a lovit de o puternică lipsă de transparență în tot ceea ce a însemnat documentația PNRR, cu care, de altfel, s-a confruntat și interimarul Cseke Attila.
„Eu am lansat acest subiect în dezbatere publică pentru că e un subiect important, pentru ca oamenii din această țară să știe care e situația de a îmbunătăți condițiile medicale din bani care sunt parțial nerambursabili și parțial rambursabili”, a spus Alexandru Rafila, subliniind că nu a pronunțat niciun nume și nu a adus nicio acuză nimănui, dar au existat niște reacții virulente.
„Când am venit în Ministerul Sănătății, acest PNRR din punct de vedere al detaliilor tehnice nu exista. Domnul ministru Cseke nu l-a găsit decât cu foarte mare dificultate și a reușit să-l obțină de la MIPE sub forma unui stick”, a spus Rafila.
Ministrul Rafila mai spune că este ”imoral și neetic” ca un număr atât de mare de angajați să lucreze într-un mediu în care vin ”cohorte” de consultanți, în același timp, mai afirmă că nu se poate pronunța dacă este sau nu nevoie de aceștia.
„Mie mi-e foarte greu să cred că este un lucru în regulă în care 72 sau 75 de angajați de la ANDIS, plătiți cu salariile din România, cu 1.000 de euro pe lună sunt consultați sau consiliați sau cum vreți dumneavoastră de persoane care îi învață cu 2.000 de euro pe zi și nu-i învață o singură zi, îi învață foarte multe sute și mii de zile. Dacă vrei să faci funcțională o astfel de agenție, trebuie să îți aduci oamenii cei mai buni și oamenii cei mai buni ți-i aduci și ți-i fidelizezi dacă găsești și un mecanism încât oamenii aceștia să fie plătiți conform responsabilităților pe care le au. Dar nu se poate ca oamenii ăștia să aibă toate responsabilitățile, cum are și Ministerul Sănătății în momentul de față toate responsabilitățile, și alții să vină și să te consilieze și aibă o responsabilitate limitată și să fie o discrepanță așa de mare între veniturile angajaților în sistem public… Și nu este o pledoarie pentru mărirea veniturilor, dar e pe undeva imoral și neetic ca acești oameni să lucreze într-un mediu în care vin cohorte de consultanți… Poate e nevoie de ei, n-am zis că nu e nevoie de ei, dar trebuie să vedem cum s-a gândit, care au fost motivațiile. Cine ne spune lucrul ăsta? Ați auzit în afară de niște lozinci, niște invective, o detaliere a modului cum au fost gândite lucrurile astea?”, a subliniat ministrul Sănătății.
Ministrul Rafila a ținut să precizeze că banii din consultanță trebuie rambursați. ”Nu sunt bani gratuiți, sunt bani pe care oamenii din această țară trebuie să îi dea înapoi, sunt credite. E vorba de consultanță pe credit. Ei sunt făuritorii de consultanță. De la un magician care a trăit 4 ani de zile fără să aibă venituri declarate, au devenit făuritori de consultanță. Asta am avut în guvernul României în anul 2021”, a mai afirmat Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu