Ziua Internațională a Medicului a fost celebrată duminică, 1 octombrie, de Colegiul Medicilor din București.
Alexandru Rafila a participat la evenimentul organizat duminică, 1 octombrie, de Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului.
„Sprijin această campanie. Este binevenită și este momentul să trecem dincolo de vorbe, la fapte concrete, să facem activități în unitățile medicale din București, dar și din întreaga țară, Colegiile județene trebuie să facă acest lucru, încât corpul medical să facă eforturi să-și facă cât mai bine datoria.
Iar noi, pentru medicii care își fac datoria, să-i apărăm din punct de vedere al exercitării profesiei, din punct de vedere al drepturilor salariale și, nu în ultimul rând, să facem o campanie pentru ca societatea să înțeleagă valoarea acestor medici, să-i respecte și să lucrăm împreună pentru ca, în final, pacienții din România să aibă un acces mai bun la serviciile de sănătate”, a transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„Avem situații în spitale cu pacienți care suferă de rele tratamente din pricina fie lipsei, fie tratamentului inadecvat al corpului medical. Avem, pe de altă parte, medici care au fost agresați verbal, agresați fizic, și care nu se simt în siguranță să practice medicina în România. Din acest punct de vedere o nouă platformă de dialog despre respect devine obligatorie cu atât mai mult cu cât ne dorim un sistem sanitar mai bun și mai competent, în viitor, pentru noi și pentru copiii noștri.
Să fii medic în România ar trebui să rămână o datorie de onoare și de vocație pentru medicul format în România. Pentru asta, medicul are nevoie de garanții, de confort și de încrederea colegilor și a cetățenilor. Pe cale de consecință, viitorul cere relații mai bune cu pacienții, cu instituțiile statului, o siguranță în ceea ce privește riscul de litigație și, în același timp, o transparență în tot ceea ce înseamnă calitatea actului medical”, a fost mesajul lui dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru.
„Cred că această campanie inițiată astăzi este punctul zero de la care trebuie să reconstruim credibilitatea medicilor și încrederea pacientului în medic și în sistemul de sănătate. Dragi colegi, vă invit pe toți cei corecți, cei onești să faceți un pas în față ca să arătați pacienților, societății și comunității că sunteți mulți cei care ați ales să practicați medicina din pasiune și că actul medical pe care îl desfășurați pleacă de la respect: respectul față de pacient.
Dar nu se oprește aici, ci aduce toate valențele care practic fac ca actul medical să fie, prin ceea ce este definit, o valoare intrinsecă și care să vă reprezintă. La mulți ani, dragi colegi, celor care ați ales să dăruiți viață cu viața voastră”, a transmis Șef Lucrări dr. Beatrice Mahler, medic pneumolog.
„Întotdeauna trebuie să ne gândim această profesie. Nu este o simplă profesie, ci este o profesie care are nevoie de vocație, este o profesie nobilă, este o profesie în care lucrăm cu pacientul și cu durerea pacientului. Această profesie trebuie să întrunească mai multe calități. Dincolo de pregătirea medicală, avem nevoie de comunicare, empatie. Pacientul nu trebuie tratat doar trupește, trebuie să îi înțelegem suferința și să fim alături de el.
De cele mai multe ori, plângerile pacienților vin din această zonă a empatiei și a faptului că nu reușim întotdeauna pe înțelesul lor, să ne simtă alături. De aceea, parteneriatul acesta trebuie să fie unul bilateral, medic-pacient. Noi trebuie să-l înțelegem, să-l respectăm și să-l ajutăm când are nevoie de noi. Iar în același timp trebuie să fie compliant la sfaturile noastre, să fie alături de noi. Până la urmă, împreună luptăm și lucrăm pentru binele pacientului”, a fost mesajul lui dr. Radu Țincu, medic ATI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News