Medicul și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre modul în care va fi abordată următoarea campanie de vaccinare, dar și despre utilizarea anticorpilor monoclonali.
Publicitate
”Domnule ministru, solidaritatea nu s-a manifestat foarte puternic în România, cei care nu se consideră la risc nu fac un mare efort pentru a-i proteja pe cei vulnerabili. Vă gândiți la intervenții specifice pentru grupul la risc?”, a deschis subiectul gazda dezbaterii, jurnalistul Val Vâlcu.
”Intervențiile de sănătate publică trebuie să vizeze în special aceste grupuri la risc. Sigur, aici e nevoie de un efort comun, nu doar cei care administrează și în general sistemul de sănătate, mă refer la Ministerul Sănătății sau la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dacă discutăm de asigurarea finanțării serviciilor medicale. Trebuie să lucreze în parteneriat cu profesioniștii, mai ales cu medicii de familie, care ar putea să ajute foarte mult la controlul acestei pandemii prin extinderea programului de vaccinare, dacă ne referim la persoanele vulnerabile înscrise pe propriile liste, la testare dacă discutăm despre simptomatici, îndrumarea lor către centrele ambulatorii de specialitate, toate lucrurile astea trebuie să funcționeze corelat și noi încercăm să rezolvăm inclusiv problema care generează rețineri la medicii de familie, apropo de pierderile potențiale de vaccin împotriva noului coronavirus, pentru că este justificată această temere. Este clar că o pierdere asumată trebuie să fie mai mare de 25%, pentru că este vorba de un vaccin multidoză, sensibil, care se inactivează la scurt timp după deschiderea flaconului. Trebuie să găsim o cale prin care medicii de familie să fie încurajați să vaccineze, nu numai din punct de vedere financiar, ci și din punct de vedere al unei soluții care să poată face posibilă creșterea pragului de pierderi acceptabile pentru acest vaccin”, a spus ministrul Alexandru Rafila în cadrul dezbaterii ”Pandemia COVID-19, 2022: "Nimic nu va mai fi la fel" vs. "Luați din nou prin surprindere"”.
”Pacienții cu boli cronice așteaptă tratament profilactic? Ar putea fi accesibil în România?”, a mai întrebat Val Vâlcu.
”Tratamentul profilactic cu anticorpi monoclonali este o soluție, au existat destul de multe rețineri în România în ceea ce privește utilizarea acestor produse, noi am avut de exemplu diferite tipuri de anticorpi monoclonali. Sigur că, în măsura în care vom identifica o nevoie și o solicitare din partea anumitor categorii de pacienți care au boli cronice, care fac ca răspunsul imun să fie mai puțin eficient și când vom avea și dovada clară că acești anticorpi monoclonali previn transmiterea bolii, protejează o persoană căreia i s-a administrat împotriva infecției, atunci sigur că putem pune în discuție și o astfel de soluție pentru anumite categorii de pacienți, bineînțeles, împreună cu Casa de Asigurări de Sănătate”, a mai spus ministrul Rafila.
”Dacă vorbim despre infecții virale, atunci avem nevoie ca să dezvoltăm un răspuns imun care să permită organismului să aibă anticorpii necesari pentru a elimina virusul. Deci, deoarece pacienții nu pot să dezvolte anticorpii prin răspunsul imun propriu, vor avea nevoie de administrarea de imuno-globuline care să joace rolul anticorpilor dezvoltați împotriva virusului”, a declarat în dezbaterea DC Media Group, ”Pandemia COVID-19, 2022: Nimic nu va mai fi la fel vs. Luați din nou prin surprindere”, dr. Horia Bumbea.
Jurnalistul Val Vâlcu: ”Anticorpii monoclonali au fost utilizați în terapia Covid cu succes. Începând din acest an, ar putea să fie administrați proficlactic?”.
Dr. Horia Bumbea: ”Da, au fost utilizați în cursul pandemiei. Este o variantă de anticorpi care sunt specifici împotriva virusului SARS-COV, și această variantă de administrare a anticorpilor monoclonali este o soluție care poate să ajute pacientul să aibă deja anticorpii în organism, astfel încât, în momentul în care se contaminează cu acest virus, deja acești anticorpi să și acționeze împotriva virusului”, a răspuns dr. Horia Bumbea. Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu