Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, spune că o discuţie mai largă care trebuie făcută în societatea românească se referă la modul de tratament al pacienţilor aflaţi în stadii terminale.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut să fie efectuat un audit internațional la Spitalul Sf. Pantelimon, făcând acest anunț în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc luni, la plecarea de la Palatul Victoria, după discuţiile avute cu prim-ministrul Marcel Ciolacu.
VEZI ȘI: Ministrul Sănătății solicită un audit internațional la Spitalul Sf. Pantelimon
Cu această ocazie, el a fost întrebat de presă și despre o eventuală modificare a protocoalelor ATI în urma scandalului declanşat la Spitalul Sfântul Pantelimon. Ministrul Sănătăţii a declarat că este nevoie de o dezbatere mai largă în societatea românească pe tema modului de tratament al pacienţilor aflaţi în stadii terminale.
"Protocoalele ATI, nu, nu se referă neapărat la protocoalele ATI, este vorba despre o discuţie mai largă care trebuie făcută în societatea românească, iar ea se referă la modul de tratament al pacienţilor aflaţi în stadii terminale. Ea nu se poate face doar printr-o decizie administrativă, trebuie să existe o discuţie largă, cu societăţile profesionale, cu organizaţiile de pacienţi, iar lucru acesta se poate face foarte bine având sprijinul acestor societăţi internaţionale (n.r. Societatea Europeană de Anestezie şi Terapie Intensivă şi Societatea Mondială de Anestezie şi Terapie Intensivă - n.r.)", a declarat Alexandru Rafila.
VEZI ȘI: Florina Pompilian, șefa secției ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon, a demisionat
Ulterior, fiind întrebat dacă ar urma să se ajungă la opţiunea privind întreruperea tratamentului medical în cazul unui bolnav aflat în stadiul terminal, cum se practică în alte state, ministrul Sănătății a spus că nu doreşte să facă speculaţii.
"Nu aş vrea să facem niciun fel de speculaţii. Aceste ghiduri şi protocoale de bună practică trebuie să fie supuse dezbaterii publice, iar acceptarea de către societate este esenţială", a declarat Alexandru Rafila.
Precizăm că astăzi Colegiul Medicilor din România a acuzat Consiliul Superior de Medicină Legală de încălcarea gravă a drepturilor medicilor de la Spitalul Pantelimon, acuzați de provocarea intenționată a decesului unui pacient.
"(...) Prin modul în care conducerea Consiliului Superior de Medicină Legală a prezentat în spaţiul public concluziile unui raport medico-legal efectuat într-o anchetă în curs, fără a respecta dreptul celor doi medici de a face obiecţiuni la concluziile raportului medico-legal, şi expunând public procentul de vinovăţie de 99%, a încălcat în mod grav drepturile medicilor inculpaţi la un proces echitabil, cu nerespectarea prezumţiei de nevinovăţie, atât timp cât cauza este nefinalizată, la acest moment, cu un rechizitoriu de trimitere în judecată, şi a realizat o nepermisă hotărâre de condamnare în spaţiul public a medicilor anchetaţi, în contradicţie cu normele deontologice profesionale, antepronunţându-se în dosar", precizează Colegiul Medicilor din România într-un comunicat. Vezi mai mult AICI.
Reamintim că două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon au fost arestate preventiv, fiind acuzate de procurori că ar fi provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă, prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu