Prof. dr. Alexandru Rafila a vorbit despre intrarea în Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și a oferit detalii incredibile despre salariul pe care-l ia.
Întrebat cum a ajuns să reprezinte România la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), medicul Alexandru Rafila a spus povestea.
"E o poveste care a început în anul 2001, când m-am angajat la Ministerul Sănătății, eram la DSP. Biroul General al OMS e la Copenhaga și încet, încet, eu am fost inițial în delegații ale Ministerului Sănătății, am ajuns să și conduc delegațiile, atât la Adunarea Mondială a Sănătății care are loc anual la Geneva, cât și la Sesiunea Biroului Regional pentru Europa care e la Copenhaga. Am făcut lucrul ăsta pentru mai mulți ani.
Încet, încet, am ajuns să cunosc mecanismele de funcționare ale acestei Organizații și avantajele, dar nu cele personale, ci avantajele pentru statele membre ale Organizației care pot să beneficieze de expertiza tehnică care este esențială pentru designul unui sistem de sănătate corect.
Mie-mi pare rău că România nu a beneficiat mai mult de prezența mea spre exemplu în Biroul Executiv al OMS, pentru că sunt multe țări care au reușit modernizarea sistemelor de sănătate, utilizând expertiza organizației. Ulterior, în 2014, am aplicat pentru poziția de membru în comitetul permanent al OMS European. Există niște cerință de natură tehnică, adică CV-ul și experiența.. a fost un CV pe care l-am înaintat, a fost și recomandarea din partea Ministerului Sănătății, este normal, dar acel CV are un anumit punctaj în funcție de abilități și experiență. Am ocupat o poziție timp de 3 ani, mandatul s-a încheiat în 2017. În 2018 am aplicat pentru Comitetul Executiv al Organizației, acolo unde ajung câteva persoane din fiecare regiune, un total de 35 de membri la nivel mondial. Mandatul meu se va termina în luna mai 2021", a spus Alexandru Rafila, la Digi24.
Mai mult, întrebat dacă primește vreun salariu de la OMS, Alexandru Rafila a spus: "Nu, nu, nu primesc. Nu am primit niciodată salariu de la OMS. Atunci când ești membru al Comitetului permanent sau executiv, în cazul deplasarii la Geneva sau într-o altă destinație, sunt decontate cheltuielile de transport și o anumită diurnă care să acopere cheltuielile de cazare și de masă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci