Premierului grec, Alexis Tsipras, urmează să efectueze în această săptămână o vizită oficială la Kremlin, unde urmează să fie primit de VladimiR Putin. În acest context, Martin Schulz, președintele Parlamentului European, a declarat pentru un ziar german că cei care vor să primească ajutor european trebuie să se concentreze pe relația cu Bruxellesul, nu pe cea cu Moscova.
Președintele PE i-a cerut lui Tsipras să nu-si înstrăineze partenerii europeni, într-un interviu acordat Hannoversche Allgeimeine Zeitung, citat de Euractiv. „Este inacceptabil ca politica unitară a UE față de Rusia să fie pusă la îndoială în schimbul unui ajutor rusesc pentru Grecia", a declarat Schulz.
„Cine vrea ajutoare europene trebuie să aibă cap-compas către Bruxelles, nu către Moscova", a mai spus președintele social-democrat al Parlamentului European.
Avertismentele lui Martin Schulz vin într-un context politic, financiar și diplomatic extrem de complicat. Se vorbește tot mai intens despre un „grexit", mai ales după ce, vineri, presa europeană a publicat declarațiile unui lider Syriza ca excludea ca opțiune plata tranșei către FMI scadentă pe 9 aprilie în detrimentul achitării salariilor și prestațiilor sociale. Liderul partidului lui Tsipras nu s-a ferit să vorbescă despre ieșirea Greciei din zona euro.
Guvernul condus de Alexis Tsipras este hotărât să plătească la timp salariile şi pensiile din sectorul public, chiar dacă nu va mai avea bani pentru rambursarea unei datorii de circa 450 milioane de euro scadentă pe 9 aprilie.
FMI și-a retras temporar experții de la Atena, troica de creditori s-a declarat nemulțumită de programul de reforme economice și fiscale propuse de Alexis Tsipras, iar grecii așteaptă ca executivul să-și respecte promisiunile electorale și să nu mai accepte măsuri de austeritate.
Vizita lui Tsipras la Moscova este programată pentru 8 aprilie, cu o zi înainte de ziua în care o tranșă a împrumutului internațional ar trebui returnată FMI. Ministrul grec de Finanțe, Yanis Varoufakis, se întâlnește, duminică, la Washington, cu președinta Fondului, Christine Lagarde, în condițiile în care neplata de către Grecia a tranșei din datorie ar reprezenta o premieră pentru o țară europeană.
Alexis Tsipras intenţionează să semneze un acord economic pe trei ani între Grecia şi Rusia, spre nemulţumirea liderilor occidentali. În acest sens, liderul de la Kremlin se pare că este încântat de o alianță cu Grecia, demonstrând că Uniunea Europeană nu este atât de unită precum se spune.
Potrivit unui comentariu din The Guardian, mişcarea este periculoasă pentru Tsipras, care riscă să devină „idiotul util al lui Putin”, o trimitere la una dintre expresiile atribuită lui Lenin, care se referă la folosirea unor persoane în interesul Rusiei, indiferent de interesele proprii.
Grecia nu ar ezita să naţionalizeze băncile şi să bată monedă în vedera evitării unui faliment
De câteva zile se vorbește de intenția Greciei de a naţionaliza băncile și emiterea unei monede în paralel cu euro pentru plata obligaţiilor, dacă ţările din zona euro nu renunţă la o parte din cerinţe pentru deblocarea de noi fonduri din împrumutul contractat de la UE, FMI şi BCE.
"Vom închide băncile şi le vom naţionaliza, după care vom elibera hârtii IOU (I owe You, îţi sunt dator), dacă va fi nevoie, şi stim cu toţii ce înseamnă asta. Dar ceea ce nu vom face, va fi să devenim protectoratul UE", scrie The Telegraph.
Potrivit surselor, guvernul condus de Alexis Tsipras este hotărât să plătească la timp salariile şi pensiile din sectorul public, chiar dacă nu va mai avea bani pentru rambursarea unei datorii de circa 450 milioane de euro scadentă pe 9 aprilie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci