Celebrul slogan „vrem spitale, nu catedrale“ continuă să împartă românii în două tabere.
Invitat fiind la podcastul „Nod în Papură“, sociologul Alfred Bulai a vorbit despre sloganul „vrem spitale, nu catedrale“:
„Am transformat totul în teme politice, multe gratuite. Toată lumea a fost influențată de diferite curente. Eu le spun inclusiv celor care ziceau vrem spitale, nu catedrale. Bă’, nu, eu vreau și spitale și catedrale. Care e problema? Nu vreau catedrală pentru mine, dar există niște credincioși în această țară care plătesc niște impozite și au și ei dreptul. Chestia asta cu ori spitale, ori catedrală e ca și cum ai spune: Băi, ce vreți, ori asfalt, ori vreți un monument dedicat ... ? Nu, tată, sunt separate.“, a spus, la DC News, Alfred Bulai.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Cum a fost descoperită Nadia Comăneci. Alfred Bulai: Infrastructura asta a performanței nu mai există
Alfred Bulai, sociolog, și Val Vâlcu au vorbit la Nod în Papură despre locuințele din România mai mici decât garsoniera de 11 metri pătrați din Cluj.
"Nu vorbim și de garsoniera din Cluj de 11 metri pătrați și nu știu câte zeci de mii de euro? Circulă bancuri că dacă vin hoții trebuie să ieși afară că n-au loc cu tine înăuntru”, a început discuția Val Vâlcu în emisiunea „Nod în papură”.
"Mă, acum dacă e doar de închiriat probabil că se închiriază și spații mai mici. Știi că sunt apartamente mai mici decât atât în România”, a replicat sociologul Alfred Bulai.
"Mai mici de 11 metri pătrați? Că înseamnă 3 metri pe 3 metri jumătate”, a răspuns Vâlcu.
"Da, du-te la Cosmos, la capătul Pantelimonului. E partea cu fostul liceu Sahia, în spate erau niște blocuri cu 'apartamente', teoretic confort patru. Deci era un fel de cameră, n-avea bucătărie. Avea un geam și puneai o masă acolo. Asta era tot”, a transmis Bulai.
"Căminele de nefamiliști erau cel mai odioase”, a mai spus Vâlcu.
"I-au izolat, era.. demență. Era lagăr ce era acolo. Din păcate, comuniștii au avut o viziune tâmpită vizavi de spațiul de locuit. Au fost perioadele frumoase de deschidere, anii ’60-’70, când s-au construit primele mari cartiere, de exemplu în București Balta Albă și Drumul Taberei, cu apartamente civilizate ca dimensiuni”, a adăugat sociologul (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu