Alfred Bulai și Val Vâlcu au vorbit despre gestul oficialilor români în momentul în care reprezintă statul, în întâlnirile internaționale.
”Noi ar trebui să avem, alții au, o lege a limbii române. Totuși, instrumentul fundamental al oricărei culturi este limba națională. noi nu înțelegem că în Uniunea Europeană asta este atitudinea generală. De fapt, româna este o limbă internațională, pentru că toate limbile statelor sunt recunoscute și egale, de aceea avem comisari pentru multilingvism, de aceea este o armată uriașă de traducători, pentru că logica presupune un respect reciproc pentru fiecare limbă națională, asta este filosofia, noi deformăm lucrurile.
Noi avem și apetența asta, toți președinții noștri, cu excepția lui Iohannis, au avut o nebunie întreagă să vorbească în limbi străine în calitatea lor oficială, când ei reprezintă statul român. Culmea că ei nici nu se pricepeau cine știe ce, suna ca naiba, cu excepția lui Iohannis, pentru că Iohannis vorbește mult mai bine. Probabil că este președintele care a vorbit cel mai bine engleză. Îmi aduc aminte de întâlnirea cu Trump și are o engleză chiar foarte bună și evident că știe și germană. Dar dincolo de asta, sunt două lucruri diferite. Eu în privat pot să vorbesc într-o limbă de circulație, chiar în limba partenerului dacă e vorba de Putin sau Merkel, că amândoi vorbeau când rusă, când germană, că amândoi cunosc ambele limbi, dar vorbeau în privat. Dar când reprezinți statul meu și ai o poziție de demnitate care reprezintă o instituție, trebuie să vorbești limba națională”, a afirmat Alfred Bulai în cadrul emisiunii ”Nod în papură”, de la DC News și DC News TV.
”De exemplu, Emil Constantinescu a avut onoarea să se adreseze Congresului american, nu mai știu sigur, Senatului sau Congresului. Evident că erau zece parlamentari și restul funcționari”, a început să spună Val Vâlcu.
”Evident, că așa se întâmplă”, a confirmat Alfred Bulai.
”Evident, că așa se întâmplă peste tot. Ăia stau în birouri și vin doar la vot, nu participă decât la dezbaterile care îi interesează direct. El a vorbit în engleză. A fost bine, a fost rău?”, a întrebat Vâlcu.
”Nu, ca reprezentant al statului, ar trebui să vorbească, ca orice demnitar, în limba națională. În relațiile informale vorbești și este excelent să vorbești în limba fiecăruia dacă cunoști chiar mai multe limbi”, a răspuns Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu