EXCLUSIV  Alfred Bulai: "Sistemul din România este gândit să producă șpagă". Exemplu din țările nordice unde nu există ANAF, amenzi

Foto cu rol ilustrativ: Pxhere
Foto cu rol ilustrativ: Pxhere

Sociologul Alfred Bulai a vorbit la „Nod în papură” despre faptul că sistemul din România produce corupție.

Alegeri prezidentiale 2024

"Mare scandal în presa "hashtag" să-i zic așa. Ce crezi că vrea să facă monstrul de primar din Mogoșoaia? Domne’, vrea să facă un complex imobiliar pe zece hectare în Mogoșoaia. Auzi ce oribilitate, ce onoare. S-a luptat o doamnă de la USR cu ei să nu cumva să facă treaba asta”, a transmis Vâlcu în emisiunea "Nod în papură".

"Păi nu mai bine iei terenul agricol gol și faci ceva? Că nu face nimeni agricultură în jurul Bucureștiului, e teren viran cu iarbă pe el”, a răspuns Bulai.

"Stai o clipă, ăia erau niște sălbatici care au îmbrâncit-o, au vrut să-i ia telefonul, au țipat la ea. Au făcut niște lucruri pentru care sunt și anchetați de poliție”, a completat jurnalistul.

Există o atitudine generală în România. Omul vrea să distrugă, nu să construiască

"E dreptul femeii să protesteze, dar problema este că în România există acest gen de atitudine care nu e deschisă spre viziune și perspectivă, despre ce vreau să dezvolt. Achiesează rapid la Gigi care este contra, pune piedică, se luptă. Gândește-te că, în realitate, nu era nimic acolo, așa cum e peste tot în jurul Bucureștiului de regulă.

Viziune nu înseamnă să faci 30 de blocuri, de-a valma, cum sunt în București, cu un pomișor în fața blocului. Stai că fac ceva frumos, închis, cu parc în interior, cu piscine, cu lacuri, cu ce vrei tu. Conceptul imobiliar nu înseamnă cutii de chibrituri, asta e treaba. Dacă există viziune! Dar, din păcate, a fost mult business în România”, a adăugat Alfred Bulai.

Despre avize, corupție și sistem

"Fie vorba între noi, știm că o parte importantă a corupției, în România, este obținerea de avize tocmai pentru că sunt dificile mecanismele de obținere a avizelor. Un mare om de afaceri mi-a povestit de experiența pe care a avut-o într-o țară nordică, probabil Suedia. Îmi povestea că acolo nu există ANAF, prostii din astea – Ministerul de Finanțe este singurul care are toate pârghiile.

Dar dacă ai o problemă în facturi, nu ai înregistrat o plată, oamenii de acolo au pe calculator totul, cum ar trebui să fie în lumea de azi. Ei nu dau amenzi, nu pot da amenzi. Cu alte cuvinte, de ce să dai șpagă dacă nu poți fi amendat? La prima abatere îți spune că ai o problemă, că trebuie rezolvată, nu se pune problema să te facă infractor, nenorocit, să aducă mascații.

A doua oară, ți se spune din nou, te roagă să discuți cu contabilul, dar tot cu eleganță, la o cafea. La noi, vin cu mascații la firmă. Totuși, a treia oară este o chestiune penală și e urât de tot. Dar există totuși prezumpția de nevinovăție. "Domnul Vâlcu, vedeți că aici apare o factură, aici o altă sumă...".

Totuși, sistemul din România este gândit să producă șpagă. Corupția nu există din cauza oamenilor răi, ci sistemul este de așa natură. Uite, de exemplu, pentru firme, pe vremuri, trebuia să ai vreo 50 de avize și unul final, dar nu conta decât ăla final. De exemplu, trebuia să ai aviz de la pompieri pentru un stingător la două camere. Tu aveai două notariate de garsonieră, dar în două blocuri diferite. Trebuia să ai un extinctor fiindcă erau două camere, deci absurd”, a mai spus sociologul Bulai.

VIDEO

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel