În timp ce SUA se străduie să închidă TikTok, iar Comisia Europeană investighează rolul acesteia în alegerile din România, premierul Marcel Ciolacu îi aplică tehnici de judo, ca Putin. Adică se folosește de forța adversarului pentru a-l dezechilibra, dând peste cap scorul din sondaje. Sau, cel puțin, asta vrea.
Pentru că discutăm despre algoritmi chinezești, am întrebat inteligența artificială americană ce caută premierul Ciolacu pe TikTok?
Iată ce a răspuns ChatGPT: ”Marcel Ciolacu, prim-ministru al României și președinte al Partidului Social Democrat (PSD), utilizează platforma TikTok pentru a comunica direct cu cetățenii, abordând subiecte politice și sociale de actualitate. Pe contul său oficial, el postează frecvent videoclipuri în care explică deciziile guvernamentale, răspunde la întrebări și împărtășește momente din activitatea sa zilnică. Prin intermediul acestor postări, Ciolacu încearcă să mențină o legătură strânsă cu publicul, promovând transparența și deschiderea în comunicarea politică”.
De încercat e bine că încearcă, dar ce șanse are să reușească? Sunt destul de mici, cred, șansele să convingă publicul pe care îl caută în social media.
Fiindcă premierul nu aplică rețeta influencerilor de succes, ci o ia pe scurtătură, sare direct la desert, peste antreu, ciorbă, ceafa de porc și cartofii prăjiți. Nu tu o inimioară pe Insta, nu tu un ”date” la Nuba, nici cafea, înainte, nici țigară, după, ci bam...direct la maternitate.
Ciolacu debutează pe TikTok cu politică, cu explicații guvernamentale, chestii de genul ăsta.
Păi, ca să fii credibil pe TikTok, mai întâi distrează publicul: aruncă o cărămidă în sus și prinde-o cu dinții, dă-ți foc la părul din cap, cântă manele.
Apoi treci la nivelul următor: postează un selfie mâncând ciocolată Dubai, în Dubai, postează un selfie ținându-ți picioarele pe balustrada unui teatru, cântă manele.
Abia după ce te-ai filmat la volan făcând drifturi în parcarea vreunui mall, ai promovat ceva produse de skincare, machiaj sau îngrijire a părului, ai recenzat două-trei gadgeturi, o colecție vestimentară, cu tot cu accesorii, ai băgat un video de la câteva degustări și promoții, abia atunci, zic, ți-ai câștigat credibilitatea pe TikTok și poți face ce fac influencerii adevărați: reclamă lui Stoianoglu, lui Călin Georgescu sau altui politician, fie el și premier.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci